Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Eδώ και τώρα τουριστική πολιτική για τα Τρίκαλα


Η επένδυση στον τουρισμό είναι επιβεβλημένη για τα Τρίκαλα ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση πλήττει το αγροτικό εισόδημα το εμπόριο την μεταποίηση που ήταν μέχρι σήμερα οι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες του Νομού μας.






Οι δυνατότητες του νομού μας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Το Τουριστικό προϊόν των Τρικάλων δεν είναι μονοσήμαντο. Ποτάμια, βουνό, σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, μνημεία, μουσεία, μοντέρνα και ζωντανή πόλη,γαστρονομία, διασκέδαση.

Ένας τουριστικός προορισμός, ικανός να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.


Εκείνο που λείπει είναι η συντονισμένη δράση όλων τον εμπλεκομένων για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και το άνοιγμα σε νέες μορφές τουρισμού.
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες μορφές τουριστικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα Τρίκαλα, χειμερινός, αθλητικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, μαθητικός, εναλλακτικός, συνεδριακός, γαστρονομικός.

Επίσης μια μορφή τουρισμού με στρατηγικό χαρακτήρα είναι ο Αγροτουρισμός και η σύνδεση του με τις άλλες μορφές που αναπτύσσονται στον Νομό.
Πιστεύω πως οι νέοι δήμοι πρέπει ταχύτατα μαζί με τους παραγωγικούς φορείς του Νομού αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό να καθορίσουν της προτεραιότητες δράσης για Τουριστική ανάπτυξη.

Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης πρέπει να περιέχει:
Το όραμα (που θέλουμε να φτάσουμε σαν Νομός , ποια θα είναι η εικόνα μας, τι είδους τουριστικό προϊόν θέλουμε να παράγουμε και με ποια ποιότητα)
Πως θα οργανωθούμε για να το πετύχουμε. Ποιοι και πόσοι πόροι θα χρειασθούν

Ο σχεδιασμός πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του Νομού μας (πχ πολιτισμό, κλίμα, θέση, φύση, μορφολογία, ) που σαν συνδυασμός του δίνουν μοναδικά πλεονεκτήματα και ταυτότητα.


Επιβάλλεται πλέον, η μορφή του ευκαιριακού προορισμού, που ισχύει έως τώρα στον Νομό μας , να εξελιχθεί και να προχωρήσει στο στάδιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.


Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να προσφερθεί στον τουρίστα η ικανοποίηση ότι λαμβάνει υπηρεσίες αντάξιες του κόστους το οποίο πληρώνει για να περάσει κάποιες μέρες σε κάποιο προορισμό.


Αναμφισβήτητα ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο Νομός Τρικάλων το οποίο όμως θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό τονώνοντας την τοπική κοινωνία.
Η παραπάνω διαπίστωση πρέπει να αποτελέσει την επίσημη τουριστική – αναπτυξιακή πολιτική για τα Τρίκαλα.



ΒΑΣΙΛΗΣ
Ι. ΝΤΑΟΥΛΑΣ
Λογιστής Φοροτεχνικός


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου