Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη.
Της Θέκλας Παρασκευούδη,
www.thekla.gr
Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου προς τιμήν όλων των χωρών που έχουν ζήσει τα δεινά μιας εμπόλεμης κατάστασης, για όλους αυτούς που κανονίζουν τις τύχες τόσων άμαχων πληθυσμών, για τους ανθρώπους που έχουν πολεμήσει για την πατρίδα τους, και όσους έχουν μεταναστεύσει μιας και η χώρα τους έχει λεηλατηθεί, για τα ανήλικα παιδιά που έχουν μετατραπεί σε πολεμιστές, για όλους αυτούς και για όλους εμάς.
Αυτή η Ημέρα, αποτελεί το κάλεσμα για τον καθένα μας να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στην επικράτηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως σε μερικούς να ακούγεται κοινότυπο αλλά αν δούμε έξω από τα σύνορα της χώρας μας θα διαπιστώσουμε περιοχές που ζούνε σε μια συνεχή εμπόλεμη κατάσταση. Όσο αυξάνεται η ανάπτυξη και η πρόοδος στο μισό πλανήτη κάπου αλλού αθώοι συνάνθρωποι ζούνε με την επιβολή του φόβου.
Το δικαίωμα του να είσαι πολίτης σε μια ελεύθερη χώρα, με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για κάποιους είναι όνειρο θερινής νυχτός. Άλλοι δεν το έχουν καν φανταστεί μιας και δεν το έχουνε ζήσει ποτέ, δεν γνωρίζουν πως είναι να μην κοιμάσαι με ένα όπλο δίπλα στο προσκέφαλο ή να μην έχουνε ακούσει ποτέ χειροβομβίδα. Ναι, μπορεί να ακούγεται πολύ βαρύ αλλά είναι μια σκληρή πραγματικότητα.
Πόσοι γνωρίζουνε πως στις μέρες μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές πολεμικές συρράξεις, επίσημες ή ανεπίσημες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως στο Νίγηρα, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, το Μεξικό κ.α.;
Έχουνε γίνει πολλές προσπάθειες από πολλές χώρες με εκστρατείες, με διαδηλώσεις, με αποστολές ανθρώπινου δυναμικού, αλλά η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση μας είναι η αρχή, απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα.
Για παράδειγμα, η UNICEF δημιούργησε και προωθεί διεθνώς μια αντιπολεμική ατζέντα 10 σημείων με βασικό κίνητρο την προώθηση της ειρήνης και της προστασίας των ανηλίκων από το πόλεμο και τις συνέπειες του. Ας γίνει το εφαλτήριο για άσκηση πιο ουσιαστικής πολιτικής και με άμεσα αποτελέσματα.
Η πρόληψη, η προστασία των παιδιών και των γυναικών, η προώθηση της εκπαίδευσης, η καταγγελία εγκλημάτων πολέμου, αυστηρότερα μέτρα στην μετακίνηση όπλων, συνεχείς και πιο πυκνές μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και τόσα άλλα.
Ίσως να σας φαίνονται ουτοπικά όλα τα παραπάνω αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε. Η 21η Σεπτεμβρίου να αποτελέσει το κίνητρο για την κατάπαυση των εμπόλεμων ζωνών. Ας ενωθούμε όλοι οι λαοί ως πολίτες αυτού του κόσμου και να δεσμευτούμε για περισσότερα, μέχρι η λέξη πόλεμος να μείνει μόνο στην ιστορία…
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου