Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

“Άλογος τόπος” Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσάκου


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00
Διάρκεια: 01 Οκτωβρίου 2010 - 24 Οκτωβρίου 2010





Ώρες λειτουργίας: Τρ, Τε, Πε, Σα, Κυ 10:00 - 18:00, Πα 10:00 - 14:00 και  18:00 - 21:00

Η φωτογραφική ομάδα “Φωτοπόροι” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης “Contrast / Αντίθεση” παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσάκου με τίτλο “Άλογος τόπος”. Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί παράλληλα με άλλες πέντε ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108) στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ισάριθμες ατομικές εκθέσεις φωτογράφων από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες όμως συνδέονται θεματολογικά κάτω από το πρίσμα του διαμορφωμένου από τον άνθρωπο τοπίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00, θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου 2010 και θα λειτουργούν με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310 295170-1.

Άλογος τόπος

Οι εικόνες του Ανδρέα Κατσάκου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τοποθέτησης της φωτογραφικής πρακτικής στην πλευρά της “τρέλας” (madness) παρά της “ημερότητας” (tameness). Οι κατηγορίες αυτές, προτεινόμενες από τον Roland Barthes στον επίλογο του βιβλίου του Φωτεινός Θάλαμος, βρίσκουν τον θεατή αντιμέτωπο με το δίλλημα του τι να επιλέξει να “δει/κατανοήσει” σε μια φωτογραφία. O Ανδρέας Κατσάκος φροντίζει να υπογραμμίσει την ενγενή ικανότητα του μέσου να προσεγγίσει τόπους και νοήματα που διατηρούν με την πραγματικότητα μια σχέση συγγενική φορμικά μα αόριστη λεκτικά/εννοιολογικά.

Η φωτογραφική του πρακτική  απομακρύνεται από  την αντιληπτικά - εν δυνάμει - άτολμη, πράη, πειθήνια, εξημερωμένη (tame) εικόνα και μάλλον κυνηγά την αντιληπτικά παράτολμη, παράλογη, παρεξηγημένη, παράφρονα (mad) εικόνα. Υπηρετεί/υποτάσσεται στο μέσο, σχηματίζοντας /διεισδύοντας σε τόπους  άλογους.


Βασίλης Κάντας

Ο Ανδρέας Κατσάκος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. με ειδικότητα «Τεχνικός λήψης φωτογραφίας».

Σήμερα εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1996. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, όπου και είναι μέλος από το 1997. Παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια/εργαστήρια και παρουσίασε την φωτογραφική του δουλειά σε φωτογραφικά λευκώματα που έχει εκδώσει η Φ. Λ. Λάρισας και η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι».


 Έχει εκθέσει τις φωτογραφικές του εργασίες σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Δουλειά του επίσης δημοσιεύτηκε κατά καιρούς και σε διάφορα φωτογραφικά περιοδικά όπως το Photo Book, Αντιλήψεις, Φωτογράφος κ.ά. Το 2005 δημιούργησε και από τότε συντηρεί τον διαδικτυακό τόπο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας (http://www.fll.gr). Από το 2006 είναι ενεργό μέλος και της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι», του Πολιτιστικού Οργα-νισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού.

Το 2010 μαζί με τον Γρηγόρη Κατσιάνα δημιούργησαν και συντηρούν το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό Fmag. Τα τελευταία χρόνια έχει επιμεληθεί και οργανώσει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και διά-φορες άλλες φωτογραφικές εκδηλώσεις.
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου