Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πως θα ψηφίσουμε στις εκλογές του δήμου Τρικκαίων


- Ο Καλλικράτης έφερε τα πάνω – κάτω στη διαδικασία της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.
- Οι αλλαγές που έφερε στον τρόπο ανάδειξης των συμβούλων με συγκεκριμένα παραδείγματα




Μπορεί οι υποψήφιοι δήμαρχοι να ανακοινώνουν τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων δεν γνωρίζουν ακόμη πως θα ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές.

Ως δημότες του νέου δήμου Τρικκαίων νοούνται όλοι οι εγγεγραμμένοι στους δημοτικούς καταλόγους των δήμων Τρικκαίων, Φαλώρειας, Κόζιακα, Καλλιδένδρου, Παραληθαίων, Παληοκάστρου, Εστιαιώτιδας και Μεγάλων Καλυβίων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημότες των δήμων Φαλώρειας, Κόζιακα, Καλλιδένδρου, Παραληθαίων, Παληοκάστρου, Εστιαιώτιδας και Μεγάλων Καλυβίων που είναι διεδρικές μπορούν να βάλουν μόνο ένα σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους, στο δικό τους, δημοτικό ψηφοδέλτιο, αλλά και ένα σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους, από οποιονδήποτε άλλο δήμο του νέου δήμου Τρικκαίων.

Για παράδειγμα, ο δημότης Μεγαλοχωρίου Εστιαιώτιδας μπορεί να βάλει ένα σταυρό στον υποψήφιο που κατέρχεται να εκπροσωπήσει τον πρώην δήμο του και ένα σταυρό σε ένα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του δήμου Τρικκαίων ή οποιουδήποτε άλλου δήμου επιθυμούν (Παληοκάστρου, Φαλώρεια κλπ). Επίσης, ο δημότης του ίδιου χωριού μπορεί να βάλει μόνο ένα σταυρό σε υποψήφιο τοπικό σύμβουλο Μεγαλοχωρίου.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι στους πρώην δήμους μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς. Δύο (ένα και ένα) για το δημοτικό συμβούλιο και ένα για το τοπικό.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα Μεγάλα Καλύβια οι οποίοι επειδή το χωριό τους, έχει πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους δεν θα έχουν τοπική κοινότητα, αλλά δημοτική κοινότητα που σημαίνει ότι μπορούν να βάζουν μέχρι δύο σταυρούς για το τοπικό συμβούλιο. Επομένως, οι Μεγαλοκαλυβιώτες μπορούν να βάζουν μέχρι δύο σταυρούς για δημοτικούς συμβούλους (ένα και ένα) και μέχρι δύο για το τοπικό.

Στο δήμο Τρικκαίων

Ο δημότης του σημερινού (όχι του διευρυμένου) δήμου Τρικκαίων, μπορεί να βάλει τρεις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του δήμου Τρικκαίων, αλλά και ένα σταυρό σε υποψήφιο οποιουδήποτε άλλου από τους δήμους, Φαλώρειας, Κόζιακα, Καλλιδένδρου, Παραληθαίων, Παληοκάστρου, Εστιαιώτιδας και Μεγάλων Καλυβίων. Δηλαδή, ο εκλογέας μπορεί να θέσει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Επομένως, μπορεί να βάλει συνολικά τέσσερις σταυρούς για το δημοτικό συμβούλιο. Τρεις στο δικό του και ένα περιφερειακά. Επίσης, μπορεί να βάλει από ένα μέχρι δύο σταυρούς στους υποψηφίους της δημοτικής κοινότητας Τρικάλων που είναι κάτι σαν τα πρώην τοπικά συμβούλια των χωριών. Συνολικά, κάθε εγγεγραμμένος στην εκλογική περιφέρεια Τρικάλων μπορεί να βάλει τέσσερις σταυρούς για δημοτικούς συμβούλους και μέχρι δύο σταυρούς για τη δημοτική κοινότητα.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν σε κάποιο μέρος του περισσότεροι από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους του μέρους αυτού .


   
ΕΡΕΥΝΑ Του Λάζαρου Μάμαλη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου