Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Απέναντι στην αλήθεια των παιδιών οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τρικκαίων


Το πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου πραγματοποιήθηκε χθες με «ανακριτές» τους μαθητές των γυμνασίων της πόλης





Το εγχείρημα ήταν πράγματι φιλόδοξο και πρωτοποριακό.

Οι μαθητές των γυμνασίων της πόλης θα ρωτήσουν τους υποψηφίους δημάρχους για ζητήματα που τους απασχολούν. Ζητήματα που κυρίως θα αφορούν το περιβάλλον και τις μετακινήσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο.
Το αποτέλεσμα μάλλον δικαίωσε τους διοργανωτές. Όπως πολύ σωστά επισήμανε, αντί επιλόγου η υπεύθυνη διαχείρισης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του νομού κ. Ελένη Τζιότζιου, που είχε και τον συντονισμό του άτυπου «ντιμπέιτ» σίγουρα δεν ήταν χάσιμο χρόνου. Οι μαθητές έβαλαν ζητήματα που απασχολούν την πόλη και τους ίδιους που είναι το μέλλον αυτής της πόλης, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις τους. Όσοι τουλάχιστον απαντούσαν στις ερωτήσεις και δεν αναλώθηκαν στην παρουσίαση όλων των προτάσεων των συνδυασμών τους. Κατά τα άλλα, κι αυτή η διαδικασία είχε τις αδυναμίες των τηλεοπτικών ντιμπέιτ. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) δεν τηρούσαν το χρόνο με αποτέλεσμα να κουραστούν προς το τέλος, οι μαθητές. Οι επιτηρητές καθηγητές, αναγκάστηκαν αρκετές φορές να καταφύγουν στο γνωστό «σσσς…» που συνήθως ακούγεται στις σχολικές αίθουσες. Για την κούραση των μαθητών ευθύνονται και ορισμένες απαντήσεις των υποψηφίων οι οποίοι στα πρότυπα των ντιμπέιτ, απαντούσαν σε ανύπαρκτες ερωτήσεις!
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ήθελαν να δώσουν το στίγμα τους, άλλος με περισσότερη και άλλος με λιγότερη επιτυχία.

Ο κ. Μιχάλης Ταμήλος πρόβαλε το έργο του, ως δημοτική αρχή, τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της θεωρίας και της πράξης. Υπογράμμισε, δε ότι έχει όραμα για την πόλη τονίζοντας πως «αν έχεις όραμα πρέπει να βλέπεις προς τα πού πρέπει να πάει η πόλη και όχι να μένεις στις συμβουλές των μηχανικών». Ο ίδιος, δεσμεύθηκε ότι θα αγωνίζεται για μία καλύτερη πόλη.

Ο κ. Χρήστος Λάππας φρόντισε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της διαδικασίας. Ήταν σύντομος, συνεπής με τα χρονοδιαγράμματα και απαντούσε στις ερωτήσεις των μαθητών. Ο λόγος του ήταν και αντιπολιτευτικός, χωρίς υπερβολές όμως, λόγω της σύνθεσης του ακροατηρίου. Για παράδειγμα, για το ζήτημα της καθαριότητας της πόλης ανέφερε πως «η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να απαντήσει στο ζήτημα της συνεργασίας με τους πολίτες. Εμείς θέλουμε μία δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω. Θέλουμε συνεργασία με τους πολίτες για να έχουμε μία καθαρή πόλη».

Ο κ. Γιώργος Καίκης, ως εκπαιδευτικός ήταν στο στοιχείο του. Είχε επικοινωνία με τους μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της πρωτολογίας του, χειροκροτήθηκε. Ήταν το μόνο χειροκρότημα στη διαδικασία. Κατά τα άλλα, έδωσε το ιδεολογικό στίγμα της λαϊκής συσπείρωσης της οποίας είναι επικεφαλής. Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας ήταν το εξής: «Έχουμε ευρωπαϊκή εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο από την Ε.Ε. από την οποία απορρέουν όλα τα μέτρα που χειροτερεύουν τις ζωές των ανθρώπων. Η αειφόρος διαδικασία μετακινήσεων έχει γίνει κατορθωτή αφού κατάφεραν να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων ποδήλατο».

Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού «Φυσάει Κόντρα», παρουσιάζοντας τις προτάσεις των ενεργών πολιτικών για την πόλη. Και ο λόγος του κ. Παπαθανασίου είχε ιδεολογικό στίγμα αφού και ο ίδιος, φρόντισε να διευκρινίσει ότι «για την πόλη δεν θέλουμε να κάνουν κουμάντο οι άλλοι», τονίζοντας πως «φτάνει πια πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για μία άλλη αυτοδιοίκηση».
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Θεόδωρος Τσέλιος.



Δεν… έκρυψαν λόγια οι μαθητές των γυμνασίων


   
Το ενδιαφέρον της χθεσινής διαδικασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν περιορίστηκε στις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων.

Άλλωστε αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ερωτήσεις των μαθητών μιας και μέσω αυτών, φάνηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί τους για την πόλη.



Επιγραμματικά οι μαθητές ρώτησαν, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
Η Χριστίνα Λιάκου από μουσικό γυμνάσιο έβαλε ζήτημα για τους βανδαλισμούς στα δημόσια κτήρια και αν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα ή ποινή κοινωνικής εργασίας στους υπεύθυνους.
Η Άρτεμις Γεωργίου από το «Αθηνά» ζήτησε να μάθει για το ποιο αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα οι υποψήφιοι σε σχέση με το κυκλοφοριακό της πόλης, βάζοντας όμως μία παράμετρο η οποία είναι κοινή μεταξύ των νέων παιδιών. Ζήτησε να της εξηγήσουν γιατί πρέπει να τους πιστεύψει…
Ο Βασίλης Κεμανίδης από το 4ο γυμνάσιο έβαλε θέμα για την καθαριότητα όχι μόνο στην πόλη, αλλά και ευρύτερα για τις δυνατότητες του δήμου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη».
Η Φωτεινή Καλιάρα από το 8ο γυμνάσιο ζήτησε να μάθει αν στις προθέσεις τους είναι να βοηθήσουν τις μετακινήσεις των ΑμΕΑ.
Ο Λευτέρης Μπαμπούρης από το 9ο γυμνάσιο έβαλε θέμα για το e-trikala., ενώ η Αναστασία Παπαιωάννου από το «Αθηνά» για τους χώρους αναψυχής και άθλησης στην πόλη.
Ο Σωτήρης Τσιρογιάννης από το 3ο γυμνάσιο, ζήτησε να μάθει πως σκοπεύουν να αναδείξουν την εικόνα της πόλης για να αναδειχθεί τουριστικά.
Ο Μαριάννα Χύτα, από το 2ο γυμνάσιο έβαλε συγκεκριμένο ζήτημα γιατί δεν μονοδρομείται η Κατσιμίδου που διέρχεται μπροστά από το σχολικό συγκρότημα για να μειωθεί ο κίνδυνος των ατυχημάτων.
Ο Βάιος Ζαχαράκης έβαλε ζήτημα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένας μαθητής του 5ου Γυμνασίου επικέντρωσε την ερώτησή του, στη φύλαξη των σχολικών μονάδων τις βραδινές ώρες. Μαθήτρια από το 7ο γυμνάσιο έθεσε ερώτηση για την παράνομη στάθμευση, ενώ ανάλογη ερώτηση έθεσε μαθητής από το 1ο γυμνάσιο. Μαθητής από το 8ο γυμνάσιο ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει υποδομές, όπως βιβλιοθήκη κλπ το σχολείο του.
Όλες οι ερωτήσεις, όλων των παιδιών, απ’ όλα τα γυμνάσια είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο για την πόλη και τους πολίτες της.


   
ΕΡΕΥΝΑ Του Λάζαρου Μάμαλη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου