Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

26 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ημέρα γλωσσών


Με την ευκαιρία της επετείου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου) έρχεται στην επιφάνεια το πάντα επίκαιρο ζήτημα της εκμάθησης μιας γλώσσας.





Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό COMMUNICATION , που εκδίδει ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Θεσσαλονίκης από τον οποίο και πήραμε την άδεια αναδημοσίευσής του στον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης « η ικανότητα επικοινωνίας σε δύο ή περισσότερες γλώσσες, έστω και σε μέτριο επίπεδο, προσφέρει ευκαιρίες για ατομική κινητικότητα, απασχόληση, εκπαίδευση και πρόσβαση στις πληροφορίες. Η εκμάθηση γλωσσών επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη αισθημάτων αποδοχής και κατανόησης μεταξύ των ατόμων από διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Κατά συνέπεια, προσφέρεται σε όλους η ευκαιρία για εκμάθηση γλωσσών».


Η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του- ποτέ κανείς δεν είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος για να μάθει μια γλώσσα! Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας είναι πάντα μια πρόκληση, αλλά εάν έχετε τη σωστή προσέγγιση, θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία και θα σας δώσει ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης. Θα αποτελέσει επίσης ένα πρακτικό εφόδιο, θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε άλλους πολιτισμούς, να βελτιώσετε τις επαγγελματικές σας προοπτικές και θα κάνει τα ταξίδια σας εποικοδομητικά.

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε.
Αυτό που χρειάζεστε κυρίως για να μάθετε μια γλώσσα είναι:

-    Περιέργεια: εάν ενδιαφέρεστε για τις γλώσσες καθαυτές, συμπεριλαμβανομένης και της μητρικής, θα γίνετε καλός μαθητής.

-    Επιθυμία για επικοινωνία: δεν έχει σημασία εάν δεν καταλαβαίνετε κάθε λέξη που ακούτε ή διαβάζετε ή εάν δεν έχετε τέλεια γνώση της γραμματικής. Το σημαντικό για σας είναι να πιάνετε την ουσία αυτού που θέλει να πει ο άλλος και  για εκείνον να καταλαβαίνει τι λέτε.

-    Εάν δεν έχετε μάθει ποτέ πριν μια ξένη γλώσσα:  μην ανησυχείτε! Ο καθένας μπορεί να το κάνει! Αλλά εάν έχετε ήδη μάθει μια ξένη γλώσσα, θα έχετε σίγουρα αποκτήσει κάποιες τεχνικές που θα εφαρμόσετε και στη νέα γλώσσα. Η γνώση – έστω και μικρή – της λατινικής ή της αρχαίας ελληνικής μπορεί επίσης να βοηθήσει.

-    Το πόσο γρήγορα μαθαίνετε εξαρτάται από εσάς, αλλά αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να αφιερώνετε συστηματικά κάποιες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα για τη γλώσσα που μαθαίνετε. Αν αφιερώνετε 2-4 ώρες την εβδομάδα, θα πραγματοποιήσετε γρήγορα μεγάλη πρόοδο

-    Η υπομονή είναι επίσης σημαντική. Μπορεί να μάθετε μερικά πράγματα γρήγορα αλλά δεν μπορείτε να μάθετε μια γλώσσα σε λίγες εβδομάδες!

-    Παρακολουθείτε την πρόοδο σας. Πολλά μαθήματα περιλαμβάνουν τώρα και τεστ που σας βοηθούν να δείτε τι μάθατε και ποιες είναι οι ελλείψεις σας.

-    Χρησιμοποιείτε όλα τα μέσα που προσφέρονται γύρω σας. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε αυτό που μαθαίνετε στο μάθημα, όπως να διαβάζετε εφημερίδες, να ακούτε ξένες ραδιοφωνικές εκπομπές ή να βλέπετε ταινίες στην πρωτότυπη γλώσσα.

-    Μη φοβάστε να δοκιμάσετε να μιλήσετε. Μπορεί να τύχει να συναντήσετε γύρω σας ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα που μαθαίνετε ή να μπορέσετε να αλληλογραφήσετε ή να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά μ κάποιον στο εξωτερικό.

-    Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε, έστω και για λίγες ημέρες, μια χώρα όπου μιλιέται η γλώσσα που μαθαίνετε – και όσο είστε εκεί αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε να εξάσκηση.

-    Η σημαντικότερη συμβουλή από όλες: ο καθένας μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο, γι’ αυτό προσπαθήστε να διάφορους τρόπους και ανακαλύψτε ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για σας.


Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Δημόσιας Εκπ/σης  Ν. Τρικάλων



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου