Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πάλη & Άθληση: Επίκαιρη αξία

Η πάλη και η άθληση δεν είναι για τα παιδιά μόνο ένας τρόπος εξάσκησης και ανάπτυξης των σωματικών τους ικανοτήτων αλλά και μία ευκαιρία για να δημιουργήσουν καινούριους φίλους,




Η πάλη και η άθληση δεν είναι για τα παιδιά μόνο ένας τρόπος εξάσκησης και ανάπτυξης των σωματικών τους ικανοτήτων αλλά και μία ευκαιρία για να δημιουργήσουν καινούριους φίλους, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά δια μέσου της πάλης, θα τα συνοδεύσουν σε όλη τους τη ζωή. Επιπρόσθετα η σωματική άσκηση των παιδιών, θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική τους υγεία.

Το αρχαίο ρητό "Νους υγιής εν σώματι υγιή" σήμερα είναι απόλυτα αποδεκτό.

Κυρίως, μάλιστα, μετά από διαπιστώσεις ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και δυστυχώς κατέχουμε, μια λυπηρή πρωτιά.

Τα οφέλη της άθλησης- πάλης στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολυάριθμα και αναμφισβήτητα.

Η πάλη ενισχύει την αυτοπειθαρχία και την ικανότητα αντοχής και προάγει την αυτοεκτίμηση, επιπλέον, είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης.

Η συστηματική άθληση κατά την παιδική ηλικία προσφέρει τη δυνατότητα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και ελάττωσης των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Ως γνωστό, οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία, πέραν της γενετικής προδιάθεσης του ατόμου, είναι η ποιοτικά και ποσοτικά κακή διατροφή και βεβαίως, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Η συστηματική άθληση και μάλιστα στα πλαίσια μίας ομάδας συνομήλικων, ενισχύει επιπλέον το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας και προωθεί το πνεύμα συνεργασίας για ένα κοινό στόχο.

Οι γονείς θα πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά τους έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποιο άθλημα.

 Η άθληση δεν θα πρέπει να καταντήσει καταναγκαστική, ούτε βέβαια να καλύπτει τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες των γονέων.

Η άθληση θα πρέπει να είναι πηγή χαράς, ευεξίας και δύναμης για το ίδιο το παιδί.
Πολύ συχνά το παιδί που αθλείται φθάνει με τη δική του θέληση ή με την παρότρυνση των προπονητών και πολλές φορές των γονέων του, στον πρωταθλητισμό.

Εδώ, όμως, υποκρύπτεται και μια σωρεία κινδύνων και η υπερβολή μπορεί να επισκιάσει τα οφέλη της άθλησης.

Συμπερασματικά, η συστηματική άθληση αποτελεί πηγή ευεξίας για το παιδί και τον έφηβο και είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης και αποφυγής της παχυσαρκίας, ενώ μπορεί να υποκρύπτει σημαντικούς κινδύνους όταν φθάνει στην υπερβολή.

Αναμφίβολα η ενεργός συμμετοχή των γονιών σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους έχει πρωταρχική σημασία. Τα μαθήματα που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους με την ευκαιρία των καταστάσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα αποβαίνουν πολύτιμα για τα παιδιά όταν θα ενηλικιωθούν.

Τέλος πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και να το μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι η άθληση και η πάλη είναι διασκέδαση. Η καθιστική ζωή των παιδιών τα κάνει παχύσαρκα και μαλθακά

Είναι, λοιπόν, ουσιαστικός ο ρόλος μας να τονίσουμε στους γονείς, τα οφέλη της συστηματικής άσκησης δια μέσου της πάλης, αλλά και τους κινδύνους της υπερβολής, προκειμένου να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία για όλη τους τη ζωή.

 Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα
Τσιακάρας Νίκος




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου