Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια σχολικού βιβλίου στα Τρίκαλα


Στις 4 Οκτωβρίου, στο Τζαμί στα Τρίκαλα, θα αρχίσει τη λειτουργία της η Μεγάλη Έκθεση Σχο-λικών Βιβλίων με τίτλο «Εκατό Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984»






Την  Έκθεση συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.),ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Νομών Τρικάλων και Καρδίτσης, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Η εν λόγω Έκθεση έχει ως αφετηρία το έτος 1884, διότι τότε καθιερώθηκε το μάθημα των Νέων Ελληνικών και άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα σχετικά σχολικά βιβλία (Νεοελληνικά Αναγνώ-σματα κ.ά.). Θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά του Δημοτικού, Νε-οελληνικά Αναγνώσματα του Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου), του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμ-ματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Θα περιλαμβάνονται επίσης βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των Ελληνικών Μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντι-νουπόλεως, των Ομογενών της Αμερικής και της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης.

Τα βιβλία της Έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του Νίκου Χελιδόνη (Τρίκαλα), του Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.

Παράλληλα με την Έκθεση των βιβλίων θα λάβουν χώρα και διάφορες ομιλίες ιστορικών της Εκ-παίδευσης σχετικές με την ιστορία του σχολικού βιβλίου.

Αναμένεται ότι η Έκθεση αυτή, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνον των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των επισκεπτών  αφού σε αυτή θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα βιβλία με τα οποία έμαθαν τα πρώτα γράμματα και τα είχαν συντροφιά για αρκετά χρόνια.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου