Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Κοζανίτης χατζής και ο Εβραίος


Την εποχή της τουρκοκρατίας ένας Εβραίος από την Θεσσαλονίκη, όπου είχαν εγκατασταθεί πολλές χιλιάδες μετά τους διωγμούς που υπέστησαν στην Ισπανία από τους Φερδουάνδο και την Ισαβέλλα του ΙΕ' αιώνα, πήρε την μεγάλη απόφαση να μετοικήσει και να εγκατασταθεί σ' άλλη μακεδόνικη πόλη για καλύτερο μέλλον.





Φόρτωσε στο γάιδαρο του τα λίγα συμπράγκαλά του και...δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει,πέρασε από τα Γιαννιτσά, δεν του άρεσαν, φτάνει στο Γιδά,δεν τον βρήκε του γούστου του, συνεχίζει το δρόμο για την Βέροια, δεν τον ικανοποίησε και συνεχίζει την πορεία του. Περνώντας από το Βέρμιο, Ζωοδόχο Πηγή, βαδίζοντας πάντα δυτικά, φθάνει στην Κοζάνη, που του... έκτασε στο μάτι και θεώρησε την περιοχή πρόσφορη όχι μόνον γι' αυτόν, αλλά για να καλέσει και άλλους ομόδοξους και ομαίμους,
οι οποίοι ασφυκτιούσαν στην Θεσσαλονίκη (ήσαν 45.000 ψυχές περίπου) να τον ακολουθήσουν.


 Έψαξε να βρει ένα κάποιο χάνι να κονακέψει και να κορέσει την πείνα του, μια και ό,τι είχε πάρει μαζί του είχε εξαντληθεί. Ρωτώντας κάποιον Κοζιανίτη περαστικό, πού υπάρχει χάνι για διανυκτέρευση, αν και σ' όλες υπήρχαν χάνια, όπως και στην δική μας τη «Μικρή Πόλη», όπου και κατευθύνθηκε.

Μόλις τον είδε ο Κοζιανίτης χατζής άρχισε τις φιλοφρονήσεις, γιατί κατάλαβε ότι πρόκειται για ξένο και τον πέρασε για κελεπούρι ανέλπιστο από τον οποίο θα κέρδιζε μερικά άσπρα (νομίσματα της εποχής της τουρκοκρατίας), αφού η Κοζάνη δεν ήταν πέρασμα για ξένους και οι διανυκτερεύοντες ήταν ελάχιστοι.

Αφού πήρε την απόφαση να μείνει στο χάνι ο Εβραίος εξηγήθηκε στον Κοζιανίτη χατζή:
-Έχω ένα «άσπρο», θέλω μ' αυτό να φάω εγώ να μου ετοιμάσεις κάτι για το δρόμο και να δώσεις και στο γάιδαρό μου κάτι να φάει και αυτός.

Ο χατζής μετά χαράς προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει.
Του έφερε λοιπόν, μια και ήταν και καλοκαίρι, μία φέτα καρπούζι και του είπε:
-Φάε το καρπούζι εσύ, μάζεψε τους σπόρους για το δρόμο και δώσε και τη φλούδα στον γάιδαρο!
-Εδώ δεν έχει προκοπή, μονολόγησε ο Εβραίος. Αυτοί οι Κοζιανίτες είναι πιο τσιγκούνηδες από εμάς!

Κάθε ομοιότητα με σημερινούς Κοζιανίτες και τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι εκτός θέματος.
Ο Θεός να μας φυλάει από άλλο κακό και την πάθουμε όπως ο γάιδαρος του Νεστραδίν Χότζα, που συνήθισε στην ασιτία, αλλά στο τέλος «τίναξε τα πέταλα».


Ιωάννης Κιτσολάμπρος


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου