Τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων και Καλαμπάκας επισκέφθηκε ο βουλευτής και υπ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αστέριος Ροντούλης, προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους των συγκεκριμένων περιοχών.
Ειδικότερα, στην ΕΑΣ Τρικάλων συζητήθηκε η πορεία των οικονομικών της Ένωσης και το πλήγμα που δέχτηκαν οι βαμβακοφυτείες από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, με τον κ. Ροντούλη να δηλώνει ότι: «εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεθοδέψει τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο σκουλήκι μέσω ΠΣΕΑ, τότε ο κ. Σκανδαλίδης θα έχει διαπράξει ένα μεγάλο ολίσθημα που θα κοστίσει ακριβά στους παραγωγούς. Όσον αφορά δε στην οικονομική διαχείριση της ΕΑΣ Τρικάλων πρέπει να τονιστεί ότι η Διοίκηση εξυπηρετεί ένα δυσβάσταχτο δανειακό χαρτοφυλάκιο παρελθόντων ετών και παρόλα αυτά έχει επιδείξει μια σημαντική κερδοφορία, στηρίζοντας παράλληλα των ευρωστία του αγροτικού εισοδήματος με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία.
Κατά την διάρκεια, μάλιστα, της επίσκεψης στην ΕΑΣ Καλαμπάκας, ο κ. Ροντούλης επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, μιας και ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Κόττης Δημήτριος, τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων.
Έτσι, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση του ατόκου κτηνοτροφικού δανείου, στις άδειες λειτουργίας, στην δυνατότητα μετεγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων, στα σχέδια βελτίωσης, στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, στην επιδότηση των κτηνιατρικών φαρμάκων, στην καθυστέρηση των εμβολίων για τον μελιταίο πυρετό και, τέλος, στο πρόγραμμα εκτατικοποίησης, που πραγματικά «καίει» τους ντόπιους κτηνοτρόφους, καθώς μόνο το ? από όσους μπήκαν στο πρόγραμμα το 2006 έχει εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται αν και βρισκόμαστε στον 5ο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο κ. Ροντούλης τόνισε την αναγκαιότητα μιας κτηνοτροφικής σεισάχθειας, που θα απαλλάξει τους κτηνοτρόφους από την θηλιά των τραπεζών, την χρησιμότητα της προκήρυξης ενός αποτελεσματικού προγράμματος μετεγκατάστασης των μονάδων, την ενίσχυση των παραγωγών που πρέπει να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού σβώλου παρακολούθησης των ζώων και την ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος εκτατικοποίησης, για να λαμβάνουν οι δικαιούχοι 33 και όχι 3.5 ευρώ το στρέμμα.
Τέλος, ο κ. Ροντούλης, απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι ένας «Καλλικράτης των ΕΑΣ» δεν θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς, εάν δεν προηγηθεί οικονομική εξυγίανση των συνενουμένων μονάδων με τη βοήθεια της Πολιτείας, προκειμένου να καταστούν τα νέα σχήματα λειτουργικά και βιώσιμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «η φτώχεια και η μιζέρια, όταν ενώνεται με την φτώχεια και τη μιζέρια, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα».
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου