Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμήθηκε στα Τρίκαλα η μνήμη των σφαγιασθέντων Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων τίμησε την Ημέρα Εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.





Τιμήθηκε στα Τρίκαλα η μνήμη των σφαγιασθέντων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Με εκδήλωση αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού της Ανατολής τίμησε η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου στο Μύλο Ματσόπουλου με κεντρικό ομιλητή τον εκδότη και συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος μετέφερε το κοινό της εκδήλωσης μέσω του φωτογραφικού οδοιπορικού που παρουσίασε σε Πόντο, Θράκη, και Μικρασία. Οι φωτογραφίες αφορούσαν σε ιστορικά μνημεία της περιοχής αποδεικνύονταν και δηλώνοντας περίτρανα τη μακροχρόνια και ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στις πολύπαθες αυτές περιοχές.

Κύριος στόχος το «αντιστάθμισμα στη θεωρία του "στρατηγικού βάθους" του Νταβούτογλου και στο νεοοθωμανικό όραμα που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, αυτή την νέα περίοδο, με το πολιτικό Ισλάμ και την Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν», όπως τόνισε ο κ. Καλεντερίδης.
Στο χώρο λειτουργούσε παράλληλα έκθεση βιβλίων και των ταξιδιωτικών οδηγών του εκδοτικού οίκου του κ. Καλεντερίδη «Ινφογνώμων».



Νωρίτερα ο κ. Καλεντερίδης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και επισκέφθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Το μνημείο ανεγέρθηκε τον περασμένο Μάιο και βρίσκεται στην πλατεία Μικράς Ασίας στον άλλοτε προσφυγικό συνοικισμό των Τρικάλων και ο κ. Καλεντερίδης συνεχάρη το Σύλλογο για αυτή την πρωτοβουλία.

Να ενημερώσουμε τα μέλη μας που επιθυμούν να παραστούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει την Κυριακή στις 10.30 το πρωί, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων σήμερα για την Ημέρα Εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων θα γίνει στο Ηρώον Πεσόντων στη ΣΜΥ.



Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου