Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σούλα ξαναστείλε την ερώτηση, άλλαξε η υπουργός...


Ερώτηση προς τις υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη , ζητώντας από τις υπουργούς διευκρινίσεις σχετικά με τις αιτήσεις των αγροτών για ΑΠΕ .





Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:


Η θεσμοθέτηση του Νόμου 3851/2010 για την προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική εξέλιξη για την πράσινη ενέργεια στη χώρα μας, δεδομένου ότι έχουν θεσπιστεί σημαντικά  κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων είτε από αγρότες, είτε από ιδιώτες, σε  κτίρια και γήπεδα.


Η κυβερνητική δέσμευση δε ,  ότι οι αιτήσεις των αγροτών θα κριθούν κατά προτεραιότητα , έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. 


Όμως υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία παραμένουν αδιευκρίνιστα και προξενούν εύλογα ερωτηματικά , ειδικότερα στους αγρότες, οι οποίοι, - ας μην ξεχνάμε -, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω της δυσμενούς συγκυρίας.

Πιο συγκεκριμένα , δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται η  ισχύς που θα μπορεί να εγκατασταθεί ανά περιφέρεια, καθώς και η αναλογία του μίγματος της «πράσινης» τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν έχει ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο που υποβάλλει αθρόα αιτήσεις,  ότι  το δίκτυο της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση  να απορροφήσει το σύνολο των αιτουμένης παραγωγής ρεύματος από φ/β, με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο ενεργειακό «Ελντοράντο» των αγροτών αυτή τη φορά, με απρόβλεπτες παρενέργειες,  αφού είναι σαφές ότι  μέρος μόνο των αιτήσεων  που θα υποβληθούν πρόκειται να εγκριθεί.

Επίσης,  δεν έχει διευκρινιστεί βάσει ποίων όρων και αν θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν  οι αγρότες- εφ όσον η αίτηση τους εγκριθεί- , ενώ , ήδη    ξοδεύουν  χρήματα καταβάλλοντας αμοιβές  μελετητικών γραφείων καθώς και το παράβολο 300 έως 500 ευρώ προς τη ΔΕΗ για την εξέταση του φακέλου τους, με αμφίβολο εν τέλει αντίκρυσμα.

 Επιπλέον, και ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους αγρότες έληγε  στις 4.9.2010, η ΔΕΗ ξεκίνησε την παραλαβή  την 1.9.2010! , με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ενόψει των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιες υπουργοί :

1.    Εφ όσον σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ η προβλεπόμενη παραγωγή από φ/β έως το 2020 θα είναι  2.500-3.500 MW και έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις από ιδιωτικούς φορείς για εγκατάσταση φ/β πάνω από 3.000 MW, τι ποσοστό αιτήσεων προβλέπεται να εγκριθεί για τους αγρότες,  δεδομένου μάλιστα ότι  οι μέχρι σήμερα κατατεθείσες αιτήσεις  των αγροτών για εγκαταστάσεις φ/β έως 100 KW, προσεγγίζουν  τα 1000 MW ;
2.    Πως θα δανειοδοτηθούν οι αγρότες που θα επιλεγούν ;
3.    Πότε θα  εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται η  ισχύς που θα μπορεί να εγκατασταθεί ανά περιφέρεια, καθώς και η αναλογία του μίγματος της «πράσινης» τεχνολογίας;
4.    Τι προγραμματίζεται για την εγκατάσταση φ/β σε στέγες και γενικά σε κτίρια για οικιακή κατανάλωση ;
5.    Υπάρχει προγραμματισμός για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν την κάλυψη  των ενεργειακών αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ΑΠΕ,  για τους παραγωγούς σε όλη την γεωγραφική επικράτεια της χώρας;


(ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ)



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου