Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα ακόμα βήμα για πιο ασφαλές Facebook.


Το Facebook ήρθε σε συμφωνία με τις αρχές του Καναδά, αρμόδιες για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τη ενσωμάτωση αλλαγών σε ζητήματα ασφαλείας.





Όλα ξεκίνησαν όταν πριν ένα μήνα διαπιστώθηκε ότι το Facebook παραβίασε την καναδική νομοθεσία, με την επ' αόριστον εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών…

Την καταγγελία έκανε το CIPPC του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που ασχολείται με θέματα διαδικτυακής ασφάλειας) και τελικά το Facebook συμφώνησε να δημιουργήσει πιο διαφανείς διαδικασίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συλλέγει τα στοιχεία. Παράλληλα, θα γίνονται περισσότερο σαφείς στους χρήστες οι δυνατότητες απενεργοποίησης ή πλήρους διαγραφής των λογαριασμών τους.

Σε ότι αφορά τις περίφημες «εφαρμογές» (applications) και την ασφάλειά τους οι χρήστες πλέον θα έχουν περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα που έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές, και τα οποία μπορούν να καταλήξουν στους προγραμματιστές/διαχειριστές τέτοιων εφαρμογών. Οι εφαρμογές θα αναφέρουν συγκεκριμένα ποια προσωπικά δεδομένα θα χρησιμοποιούν ώστε ο χρήστης να αποφασίσει αν θα τις ενεργοποιήσει. Σήμερα οι χρήστες όταν δέχονται να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα με μια εφαρμογή, δίνουν στην εταιρεία/ δημιουργό πρόσβαση όχι μόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις πληροφορίες του προφίλ τους αλλά και στις πληροφορίες των προφίλ των φίλων τους.

12.000.000 Καναδοί χρήστες είναι εγγεγραμμένοι στο Facebook, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας και είναι η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε έρευνα σχετική με την προστασία προσωπικών δεδομένων στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Facebook οι αλλαγές θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται μέσα στους επόμενους 12 μήνες και προφανώς θα ισχύουν για όλους τους χρήστες και όχι μόνο για τους Καναδούς.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές ξεκίνησαν μια γενικότερη συζήτηση περί ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και σε άλλα δημοφιλή social networks MySpace και το Τwitter. Ήδη εκπρόσωπος του MySpace ανακοίνωσε τον προγραμματισμό συνάντησης με εκπροσώπους της Καναδικής αρχής προσωπικών δεδομένων.

e-radio.gr








Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου