Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων στο 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών


Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στις 19 Σεπτεμβρίου το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 1800 νέοι και νέες, μέλη των χορευτικών τμημάτων των 370 σωματείων μελών της Π.Ο.Ε. απ’ όλο τον ελληνικό χώρο εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου με το χορό ομάλ Κερασούντας σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές.




Λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε ειδικό οπτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της Ποντιακής Λύρας στον οποίο, αφιερώθηκε το Φεστιβάλ. Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος 100 χορευτών και ηθοποιών του λαϊκού, αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων, μελών 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. καθηγητής Καρδιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους της Π.Ο.Ε. και τα σημαντικά επιτεύγματά της, για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την υποστήριξη των νεοπροσφύγων, την διοργάνωση συνεδρίων για τον Πολιτισμό του Πόντου, την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, την διατήρηση και διάσωση των μνημείων στον ιστορικό Πόντο.

Τα χορευτικά των 5 συνδέσμων ποντιακών σωματείων που αποτελούν το σώμα της Π.Ο.Ε. παρουσίασαν ανά περιοχές τους χορούς της Αργυρούπολης, Πάφρας, Τραπεζούντας, Κερασούντας – Νικόπολης και Καρς Καυκάσου. Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην διατήρηση της παράδοσης καθεμιάς και των περιοχών αυτών και οι: Γιώργος Αμαραντίδης (Τραπεζούντας), Γιώργος Στεφανίδης (Αργυρούπολης), Γιώργος Αντωνιάδης (Πάφρα), Ευλαμπία Νικολαϊδου (Καρς Καυκάσου), Σπύρος Γαλετσίδης (Νικόπολη – Κερασούντα).

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων συμμετείχε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη διοργάνωση, με το Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας που παρουσίασε τους χορούς Αρχουλαμά, Σαρίκουζ Πάφρας, Τεκ Καϊτέν, Τυρφόν και Τικ Πάφρας.

Με ομόφωνη απόφαση της Π.Ο.Ε. το επόμενο, 6ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα λάβει χώρα στο νεότευκτο, υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης.













Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου