Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Δημόσιο σύστημα υγείας: Δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση.

Άρθρο του Αχ. Κανταρτζή ,Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σχετικά με την κατάσταση στην υγεία και τη σχετική επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή




Για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ φέρνει στην Βουλή την αφόρητη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας με Επερώτηση που υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του ομάδα με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Κόμματος και που συζητείται την Δευτέρα 12-4-2010 στην Βουλή.
Η ραγδαία επιδείνωση που υπάρχει ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας διαμορφώνει συνθήκες εκρηκτικές και επικίνδυνες για την υγεία του λαού. Καθημερινά ζούμε τέτοια φαινόμενα. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Δεν φθάσαμε τυχαία εδώ. Δεν είναι θέμα ανικανότητας του ενός ή του άλλου υπουργού, ούτε θέμα λαθεμένων επιλογών της μιας ή της άλλης κυβέρνησης.
Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής που ακολούθησαν με συνέπεια και επιμονή όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία, για να μην πάμε πιο πίσω. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κεντρικός στόχος είναι η προσαρμογή της υγείας στις ανάγκες του κεφαλαίου, να προχωρήσουν αποφασιστικά η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση στον χώρο της υγείας.
Το ΠΑΣΟΚ μαζί με την Νέα Δημοκρατία ήδη από την δεκαετία του 1990 έπαιρναν μέτρα που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο, υπέρ της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία - πρόνοια. Τίποτα δεν γίνονταν τυχαία και ευκαιριακά. Για αυτό και η κατάσταση επιδεινώνονταν είτε με την κυβέρνηση του ενός είτε με την κυβέρνηση του άλλου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και προηγούμενα η κυβέρνηση της ΝΔ, προβάλλουν την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στην υγεία, την αδιαφάνεια τις υπερτιμολογήσεις, τις «μαύρες τρύπες » που όμως και αυτές οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στην δημιουργία αυτών των φαινομένων με την πολιτική της αγοράς και του ανταγωνισμού, για να δικαιολογήσουν τα νέα αρνητικά μέτρα που έρχονται.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού τα επόμενα χρόνια.
Οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν και ένα μέρος τους έχει ήδη εφαρμοστεί. Τώρα όμως βρίσκουν την ευκαιρία για να επιταχύνουν τις αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα και το σχέδιο « Καλλικράτης» αυτόν τον στόχο υπηρετούν.

Θα κάνουν την υγεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα που θα χρυσοπληρώνεται. Θα εντείνουν τις ταξικές διαφοροποιήσεις σε βάρος φυσικά των εργαζομένων.
Κριτήριο των θέσεων του ΚΚΕ για την υγεία αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και αυτός ο πλούτος με τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής Μπορεί να καλύψει πλήρως ΔΩΡΕΑΝ τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, για την πρόληψη, θεραπεία, και αποκατάσταση όλου του πληθυσμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα.


Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.
Στον βαθμό που οι ιδέες αυτές θα κατακτούν έδαφος στον λαό, που θα εμπιστεύεται την δύναμη του για να τις επιβάλει. Στον βαθμό που θα γίνονται αντικείμενο πάλης του εργατικού και γενικότερα το λαϊκού κινήματος τότε και μόνον τότε θα δημιουργούνται και προϋποθέσεις για να ανακοπεί ο σημερινός κατήφορος και να αποσπασθούν κάποιες λύσεις ( στο επίπεδο παροχών, στην κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με σταθερή και μόνιμη δουλειά κλπ )
Ριζικές αλλαγές ώστε να μην περιοριστούμε σε παροχές πτωχοκομείου αλλά παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες θα είναι αποτέλεσμα μόνον ριζικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων. Αυτό χρειάζεται να διεκδικήσει και να επιβάλει ο λαός.


Αχιλλέας Κανταρτζής, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου