Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Έξι τελικά οι νέοι δήμοι στο νομό Τρικάλων.


Δύο προτάσεις για τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων του νομού Τρικάλων θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών για την περιοχή μας.



Η πρώτη που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες κάνει λόγο για έξι δήμους και η δεύτερη που έχει τις λιγότερες προτείνει πέντε ΟΤΑ..

Έξι οι νέοι δήμοι στο νομό Τρικάλων Πρόκειται ουσιαστικά για αποδοχή της πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξαίρεση τον ορεινό δήμο Καστανιάς.

Αναλυτικά οι έξι νέοι Δήμοι του νομού Τρικάλων (σύμφωνα με την πρώτη πρόταση) είναι οι:


-ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ: (Τρικκαίων, Εστιαιώτιδα, Φαλώρεια, Καλλιδένδρου, Μεγ. Καλυβίων, Κόζιακα) με έδρα τα Τρίκαλα.


-ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ:(Καλαμπάκα, Χάσια) με έδρα την Καλαμπάκα


-ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: (Φαρκαδόνα, Οιχαλία, Πελινναίων) με έδρα τη Φαρκαδόνα


-ΔΗΜΟΣ ΠΙΝΔΕΩΝ: (Πύλη, Πινδέων, Αιθήκων, Γόμφοι, Πιαλείων, Νεράϊδα, Μυρόφυλλο) με έδρα την Πύλη

-ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ: (Καστανιά, Ασπροπόταμος, Μαλακάσι, Κλεινοβός) με έδρα την Καστανιά

-ΔΗΜΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ: (Βασιλική, Παραληθαίων, Παληοκάστρου, Τυμφαίων) με έδρα τη Βασιλική.


Στη δεύτερη πρόταση καταργείται ο δήμος Νεοχωρίτη (ο λεγόμενος και «πράσινος») με τους δήμους Βασιλικής, Τυμφαίων να πηγαίνουν στο δήμο Καλαμπάκας και οι δήμοι Παραληθαίοι και Παληοκάστρου να ενσωματώνονται στο δήμο Τρικκαίων. Ένα σενάριο όμως που μοιάζει μάλλον δύσκολο.

Αύριο στις 2 μ.μ. ενημερώνεται επί του σχεδίου το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων και θα ακολουθήσουν ανάλογες συνεδριάσεις σε όλα τα Δ.Σ., ενώ την Δευτέρα συγκαλείται έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων κ. Μιχ. Ταμήλος δηλώνει ικανοποιημένος από τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη του νομού μας ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του, συμπληρώνει ωστόσο πως «θα μπορούσε να χωρέσει και ένας έβδομος Δήμος πιθανόν στα ριζά του Κόζιακα».

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Ραγκούση περιελάμβαναν την κατάργηση των Νομαρχιών και την δημιουργία πια αιρετών Περιφερειών. Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η σημαντικότερη αλλαγή πάντως έχει να κάνει με την καθιέρωση 5ετούς θητείας πια για τους αιρετούς και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνονται μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Ενημέρωση




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου