Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Μέχρι 30 Απριλίου 2010 η έκθεση αστροφωτογραφίας, με τίτλο «Εικόνες από το Σύμπαν» στο Κουρσούμ Τζαμί

Οι περισσότερες από τις έγχρωμες εικόνες αυτής της έκθεσης λήφθησαν με τη βοήθεια του Αγγλοαυστραλιανού Τηλεσκοπίου (ΑΑΤ) και του Βρετανικού Τηλεσκοπίου Schmidt (UKST) του Αγγλοαυστραλιανού Αστεροσκοπείου, στο Όρος Siding Spring στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Το Αγγλοαυστραλιανό Τηλεσκόπιο έχει αποκτήσει διεθνή φήμη τόσο για την ποιότητα και το εύρος του επιστημονικού του έργου όσο και για την ανάπτυξη εξοπλισμού συστημάτων αυτοματισμού. Αρχικά, το Τηλεσκόπιο UKST χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εικονική επισκόπηση του ουράνιου θόλου και είναι σήμερα ένας από τους πρωτοπόρους στη φασματοσκοπία οπτικών ινών.

Πέρα από την αισθητική πλευρά τους, οι φωτογραφίες αυτές επελέγησαν με στόχο να δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να εκτιμήσει την εξαιρετική σημασία που έχει το χρώμα στην κατανόηση του φυσικού κόσμου, που εδώ παρουσιάζεται ως μια σειρά κοσμικών τοπίων σε όλες τις κλίμακες. Η φιλοσοφία στην οποία βασίζονται αυτές οι φωτογραφικές τεχνικές εξηγείται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο Colors of the Stars των David Malin και Paul Murdin


O David Malin ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Αγγλοαυστραλιανό Αστεροσκοπείο ως επιστήμονας-φωτογράφος, λίγο πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων παρατηρήσεων εκεί, τον Ιούνιο του 1975.

Είχε ως βάση του το Σίδνεϊ, αλλά η δουλειά του τον έφερνε συχνά στο Όρος Siding Spring Στο εργαστήριό του στο Σίδνεϊ, ο Malin ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής πληροφοριών από αστροφωτογραφίες, μία ειδικότητα που του χάρισε διεθνή αναγνώριση Οι τεχνικές αυτές βοήθησαν σημαντικά στην πρόοδο της φωτογραφικής αστρονομίας, ενώ ουσιαστική ήταν και η συνεισφορά τους στην επιστημονική έρευνα για τους ελλειπτικούς γαλαξίες γενικότερα. Το 1987 ο David Malin ανακάλυψε έναν ιδιαίτερα αμυδρό, αλλά τεράστιο γαλαξία, ο οποίος έκτοτε έμεινε γνωστός με το όνομα Μalin-1.


Ο David Malin έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και εκλαϊκευμένων άρθρων σε θέματα αστρονομίας και φωτογραφίας.
Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Αυστραλούς συνθέτες Martin Wesley-Smith και Ross Edwards σε οπτικοακουστικές παραγωγές, που συνδυάζουν αστρονομικές εικόνες με σύγχρονη μουσική.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης μουσικό σχήμα αποτελούμενο από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, θα αποδίδει μουσικές μελωδίες του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 11.00-13.00 και 18.30-20.30, Σάββατο 11.00-13.00




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου