Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σ. Χατζηγάκης: Η αλήθεια για το πακέτο αποζημιώσεων ύψους 425 εκατ. €

Ο πρώην Υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή των δημοσιογράφων κ.κ. Γιάννη Κουρτάκη και Χρήστου Ράπτη σχολιάζοντας τη δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπατζελή, ότι το πακέτο...

...των αποζημιώσεων ύψους 425 εκ.€ που δόθηκε στους αγρότες επί Υπουργίας του είναι παράνομο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που να χαρακτηρίζει παράνομο το περσινό πακέτο των αποζημιώσεων.

Η συνήθης διαδικασία ελέγχου από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε καταβολής αποζημιώσεων από τα κράτη μέλη είναι σε εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα που καταβλήθησαν στους Έλληνες αγρότες το 2009 ήταν αποζημιώσεις και επί των ημερών του το ΥπΑΑΤ τεκμηρίωσε πλήρως στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. την αναγκαιότητα και την ορθότητα της πληρωμής αποζημιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να κρίνει εάν τα χρήματα που εδόθησαν στους αγρότες ήταν όντως αποζημιώσεις, επομένως πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία προβλέπεται μακρά. Διατύπωσε δε την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούμε ως χώρα και θα αναγνωρισθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όντως επρόκειτο για ξεκάθαρη περίπτωση αποζημιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν μετά την μακρά διαδικασία του ελέγχου, οι ανωτέρω αποζημιώσεις δεν θεωρηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποζημιώσεις πληρωμής ζημιών κατά τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά θεωρηθούν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις -που σε κάθε περίπτωση απορρίπτουμε-και τότε δεν τίθεται θέμα επιστροφής ούτε ενός ευρώ από τον Έλληνα αγρότη αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο είναι καλυμμένο με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2009 ( βλ. και την από 28/10/09 Απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Στην απόφαση αυτή οι Υπουργοί λαμβάνοντας υπόψη τα ίδια με την τότε ελληνική κυβέρνηση πραγματικά γεγονότα ότι, δηλαδή, τα έτη 2008-2009 υπήρξαν ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την ευρωπαϊκή γεωργία επέτρεψε στα κράτη μέλη να προβούν κατά το δοκούν και σε κρατικές ενισχύσεις και μάλιστα αναδρομικά.

Επομένως δεν τίθεται θέμα επιστροφής του ποσού των αποζημιώσεων από τους Έλληνες αγρότες ούτε καταβολής προστίμου εκ μέρους της χώρας μας, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα είτε αγνοούν την πραγματικότητα είτε βασίζονται σε εσφαλμένες ή υποβολιμαίες πληροφορίες.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου