Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Σούλα: "Τίνα, πράξε τα δέοντα για την Μεσοχώρα"

Βαρυσήμαντη παρέμβαση της βουλευτού Τρικάλων Σούλας Μερεντίτη στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής την Πέμπτη 28 Απριλίου 2010 για τη Μεσοχώρα.


Η Βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη – που όπως γνωρίζουν όλοι οι τρικαλινοί -, έχει δώσει σειρά αγώνων για να τεθεί σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας και ήταν και εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στο σχετικό νόμο που ψήφισε πέρυσι η Βουλή, έκανε άλλη μία βαρυσήμαντη παρέμβαση ζητώντας από την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη να πράξει τα δέοντα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της τρικαλινής βουλευτού έχει ως ακολούθως:
.


Θα ήθελα να κάνω μια γενική τοποθέτηση και θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομη. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε στην Επιτροπή μας την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, ούτε χρειάζεται να πούμε πως φτάσαμε σε αυτή την υστέρηση. Γιατί ξέρουμε όλοι καλύτερα από τον καθέναν, ότι το 70% της ενέργειας που χρειαζόμαστε, το εισάγουμε. Γι' αυτό ξεκινώ με το ότι η χώρα μας έχει ήλιο και αέρα και δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα, να την αξιοποιήσουμε.



Ξεκινώ με μία παρατήρηση ως προς τον τίτλο του νομοσχεδίου, κ. Υπουργέ, επιτάχυνση της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση τις κλιματικής αλλαγής. Εγώ θα προσέθετα στον τίτλο και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας. Γιατί η εισαγωγή ενέργειας και η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας που θα μπορούσαμε να δίνουμε για να είναι πιο φθηνή και με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, έχει να κάνει και με τη στήριξη της οικονομίας.


Βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και ξέρουμε καλύτερα ή έχει φτάσει στα αυτιά μας, τουλάχιστον από έναν εν δυνάμει επενδυτή, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τις αλληγορίες καθώς και άλλα που αναφέρθηκαν από αρκετούς συναδέλφους μέσα στην αίθουσα, απλώς θέλω σε αυτό το σημείο να σας επισημάνω προς την σύντμηση του χρόνου, μια ερώτηση. Ρώτησα και τους συναδέλφους που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα στην ακρόαση των φορέων, τι απάντησε η ΡΑΕ. Υπάρχει κύρια Υπουργέ, το εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό για να αναλάβει αυτό το έργο;

Γιατί υπάρχει σωρεία εκκρεμοτήτων στις υπηρεσίες. Άρα είναι καλά να τα γράφουν επί χάρτου τα σχέδια, αλλά, να δούμε αν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και γι' αυτό.

Φράγματος Μεσοχώρας. Το φράγμα Μεσοχώρας νομίζω ότι αποτελεί για όλους τους πολιτικούς που είναι εν ενεργεία από το 1980 και μετά, ένα μικρό ή μεγάλο όνειδος. Καταρχήν θέλω να μου πείτε, είναι ή δεν είναι ΑΠΕ το φράγματος Μεσοχώρας, κ. Υπουργέ και αν δεν είναι, γιατί δεν είναι.


Είναι στα πριν ή στα μετά. Σε αυτά που λειτουργούν ή σε αυτά που δεν λειτουργούν. Δεν ξέρω πόσο το γνωρίζετε όσοι δεν το γνωρίζετε, σας λέω γιατί βρίσκεται στην περιοχή μου ότι το φράγματος Μεσοχώρας, είναι έτοιμο. Απλά απομένει να γίνει η έμφραξη και βέβαια με τα γνωστά προβλήματα της μεταστέγασης των κατοίκων του χωριού. Αλλά είναι ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας και ξέρω όλοι εδώ μέσα όσοι έχουμε τοποθετηθεί φανερά, εκτός από αυτούς οι οποίοι δεν τοποθετούνται, ότι είμαστε υπέρ του έργου.

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται. Αν κάναμε μία συζήτηση, γιατί από κάποιες αντιδράσεις από ορισμένους, κάποια συζήτηση πριν από τριάντα χρόνια δεν γνωρίζω τι θα λέγαμε.

Σήμερα όμως, πρέπει να συζητήσουμε κοιτάζοντας ο ένας στα μάτια τον άλλο, πως πρέπει όχι χθες, αλλά, σήμερα να λειτουργήσει, το φράγμα Μεσοχώρας. Εκατομμύρια πεταγμένα που καταστρέφονται γιατί ήδη δημοπρατεί η πολιτεία έργα για την συντήρηση των έργων, εκατομμύρια που χάνονται από την μη λειτουργία του έργου, όλα αυτά εις βάρος του περιβάλλοντος.

Όποιος έχει επισκεφθεί το χώρο το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, όποιος δεν έχει επισκεφθεί τον ενημερώνω ότι αυτή την ώρα η περιοχή Μεσοχώρας «είναι κρανίου τόπος» και σας παρακαλώ και σας προσκαλώ όλη την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να κάνουμε αν είναι δυνατόν ότι μπορούμε, αλλά και μια ειδική συζήτηση, ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το φράγμα Μεσοχώρας.

Δεν μπορεί να παίζουμε ακόμη και με αυτό το έργο κ. Υπουργέ. Το λέω με πολύ πάθος και το γνωρίζετε, το πιστεύω το έργο, αλλά, πρέπει να το πιστέψουμε όλοι μας και κυρίως, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα ώστε να λειτουργήσει.
Θα ήθελα να αναφερθώ, στην γη υψηλής παραγωγικότητας. Είμαι και εγώ σύμφωνη και μάλιστα θέλω να σας πω, κύρια Υπουργέ, μη μας δοκιμάσετε αν θα το ψηφίσουμε ή όχι μέσα στην Ολομέλεια.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου