Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΤΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ του 2010 - Μαυρομμάτι, γενέτειρα του Στρατάρχη Γ. Καραϊσκάκη


Μια Ιστορική και Πολιτιστική Γιορτή Μνήμης, πλαισιωμένη από τις ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και κεντημένη με τα υφάδια του ύψιστου κάλλους των αξιών και της λευτεριάς.
Γράφει ο Θεσσαλός Βάιος Φασούλας


Μια Ιστορία ποτισμένη από το αίμα των αγω-νιστών του 21 που μας χάρισαν τη λευτεριά. Μια λευτεριά, την οποία, σήμερα, οι νεοέλληνες «ταγοί» πότε αδιαφορούν, πότε «συμμετέχουν» και άλλοτε την «υμνούν» μέσα από ξύλινους λόγους, γυμνούς από δέος, σεβασμό και υπερηφάνεια.

Μια λευτεριά που εκείνοι που αναγνωρίζουν και τιμούν τη μεγάλη θυσία των αγωνιστών μας, εξακολουθούν να αγωνίζονται όχι μόνο για τη διάδοση αυ-τού του υπέρτατου καθήκοντος, αλλά για τη σωτηρία του.
Αυτή η Ιστορική και Πολιτιστική Γιορτή Μνήμης διατρανώθηκε και φέτος στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου από το Δήμο Μουζακίου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, από το Τ.Σ. Μαυρομματίου και βεβαίως από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ».



Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η επικράτεια της αβεβαιότητας, το πεσμένο ηθικό και ο προσανατολισμός-προβληματισμός των Πολιτών το πώς αυτή η χώρα θα αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα. Μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι ορφανή και στείρα από πατριώτες που θα μπο-ρούσαν να αρθρώσουν λόγο, ήθος και ύφος, η προέλευση των προσκυνητών στη γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη ήταν αρκετά μεγάλη τιμώντας με την παρουσία τους τις κορυφαίες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή του Ήρωα και Αρχιστράτηγου της επαναστατημένης Ελλάδας Γ. Καραϊσκάκη.


Στιγμές κάλλους, συγκίνησης και υπερηφάνειας επικράτησαν στη πλατεία του χωριού, στιγμές που «θυμάσαι ότι είσαι ακόμα Έλληνας, αντιπαραθέτεις τον εαυτό σου μπροστά στον Ήρωα και συλλογιέσαι αν το χώμα που πατάς το τιμάς, το λατρεύεις και το προσκυνάς και αν την ιστορία αυτού του τόπου τη μεταλαμπαδεύεις στα παιδιά σου…» (11-11-2009)

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την προσέλευση των καλεσμένων-επίσημων, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στον έφιππο ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη, χαιρετισμοί των επίσημων εκ-προσώπων του Κράτους με την παρουσία της Δημοτικής μπάντας του Δήμου Καρδίτσας και άγημα τιμητικού τμήματος του ελληνικού στρατού.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αποτέλεσαν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» όπου υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Ευθυμίας Γιώτη, με τους παρα-δοσιακούς χορούς τους γοήτευσαν τα πλήθη. Η παράθεση γεύματος ήταν το τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης έτσι που οι συνδιοργανωτές έδωσαν πραγμα-τικά μια όμορφη και ολοκληρωμένη Ιστορική και Πολιτιστική Γιορτή στη μνή-μη του στρατάρχη Γ. Καραϊσκάκη.

Παρεμπιπτόντως, ένα άλλο χαρακτηριστικό, όσο αφορά τους Μαυρομμα-τιανούς Πολίτες και τα γνωστά πλέον τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, είναι οι ανησυχίες τους που η γιορτή μνήμης δεν μπόρεσε να σβήσει. Το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» τους έχει γίνει εφιάλτης. Οι χαρακτηρισμοί που του αποδίδουν είναι πάρα πολλοί και οι φωτογράφισή τους δεν είναι του παρόντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφεία των Μαυρομματιανών είναι αρνητική στη νέα μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που αμή τι άλλο κομματικοποιεί την Ελλάδα. Ο σθεναρός και με κάθε νόμιμο τρόπο αγώνας τους επικεντρώνεται στην ανεξαρτησία του Μαυρομματίου από το Δήμο Μου-ζακίου που ανήκουν σήμερα. Επί συνόλου 1850 ψηφοφόρων, έχουν μαζέψει 1630 περίπου υπογραφές και τις έχουν αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αίτημά τους: Να μείνει ανεξάρτητη Κοινότητα μόνο και μόνο για ιστο-ρικούς λόγους τιμώντας έτσι το Ελληνικό Κράτος στο ελάχιστο όχι μόνο τον Γ. Καραϊσκάκη, αλλά και το Μαυρομμάτι, το χωριό που γεννήθηκε. Τόσο οι Πολί-τες αυτού του ιστορικού χωριού όσο και οι τοπικοί φορείς που τους εκπροσω-πούν εντείνουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι αγώνες αυτού του μικρού και Ιστορικού χωριού είναι άξιες θερμών συγχαρητηρίων. Ο γράφων χωρίς κανέναν ενδοιασμό τάσσεται στο πλευρό τους και για τη γενέτειρα του στρατάρχη Γ. Καραϊσκάκη, θα επανέλθουμε. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε έναντι των αμαρτωλών μέχρι τώρα συμπαρομαρτούντων των ελληνικών κυβερνήσεων που παράγουν ερημιά και αφαιρούν Πολιτισμό και Ιστορία.

(Στη μνήμη του Γ. Καραϊσκάκη ένα Αργιθεάτικο σατυρικό απόσπασμα)

«Την κρέμασε με προσοχή κι ευλάβεια μεγάλη
τέτοια μορφή και λεβεντιά, πού να ’βρεις τώρα άλλη!
Καραϊσκάκης Γεώργιος και άστραψε η στάνη,
«τ’ ασκέρι σ’ Μήτρου να τον δει να νιώσετε σα νάνοι!»
Του χάιδεψε ευλαβικά, κουμπούρια και μουστάκια
και στο αφτί του έσκυψε πιάνοντας τα χεράκια:
«Ψιτ!», του λέει σιγανά, «άκου, μη λησμονήσεις,
ούλους τους Καλλικρατικούς τήρα να τους προγκίξεις!
Και που ’σαι, Γιώργη μ’ αρχηγέ, ρίξε μια μπαταριά
τα ζλάπια να τρομάξουμε τούτη την Αποκριά.
Στη στάνη θε να σκώσουμε ψηλά το πανηγύρι
δω στα χωριά μας, Στρατηγέ, σ’ έχουμε νοικοκύρη!»

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Απρίλης 26 2009 pelasgos@fasoulas.de www.fasoulas.de



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου