Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Επιμένει στις ανασκαφές στον δήμο Γόμφων ο δήμαρχος κ. Νίκος Παλλαντζάς


«Σε περίπτωση που η πρόταση της νομαρχίας δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα τις κάνουμε μόνοι μας» δηλώνει ο δήμαρχος.



Ήταν δέκα χρόνια πριν όταν η ΙΕ΄ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων της Λάρισας, αποφάσιζε να ασχοληθεί με τις αρχαιότητες της περιοχής.

Ήταν η πρωτοβουλία του δήμου Γόμφων, να εγγράψει κονδύλια στον προϋπολογισμό που ανάγκασε την Εφορία Αρχαιοτήτων να προχωρήσει στις ανασκαφές του αρχαίου τύμβου, έστω και με γκρέιτερ...

Ο δήμος έχει εγγράψει άλλες 50.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την ανάδειξη του τείχους των αρχαίων Γόμφων προσδοκώντας σε ανάλογη ευαισθητοποίηση. Παρότι τα χρήματα έχουν εγγραφεί εδώ και χρόνια, δεν έχει προκύψει ανάλογη πρωτοβουλία για τις αρχαιότητες των Γόμφων.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γόμφων κ. Ευάγγελος Καλαντζής, αλλά και ο πρώην δημοτικός υπάλληλος κ. Γιάννης Γιώτας που ήταν η «ψυχή» της πρώτης ανασκαφής υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και αγωνίζονται γι’ αυτό.

Η νομαρχία συνδράμει στην προσπάθεια προτείνοντας το συγκεκριμένο έργο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κ. Παλλαντζάς πάντως, μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ υπογραμμίζει πως ακόμη κι αν δεν ενταχθούν οι εργασίες ανασκαφής στο ΕΣΠΑ, ο δήμος θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες από τις 50.000 ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, εφόσον βέβαια, αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα που ανακύπτουν σε σχέση με το ένταλμα πληρωμής αυτών των εργασιών.


Οι ιστορικές καταγραφές

Στην αρχαία εποχή ήταν πόλη υψηλής στρατηγικής σημασίας, ονομάστηκε "Φιλιππούπολη" προς τιμήν του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας. Τότε, γύρω στα 340 π.Χ., κόπηκαν τα πρώτα αργυρά νομίσματα και αργότερα χάλκινα με το όνομα Γόμφοι, με παραστάσεις του Διός Παλάμνιου ή Ακραίου.

Υπήρξε μήλο της έριδας μεταξύ Φιλίππου Ε' και του Αμυνάδρου, Βασιλιά των Αθαμανών, καθώς η αρχαία πόλη έλεγχε τις δύο εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και την Αθαμανία. Επίσης, αποτέλεσε ενεργό μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Τελικά το 198 π.Χ., οι Γόμφοι περιέρχονται στο βασίλειο της Αθαμανίας του Αμύνανδρου. Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποτέλεσαν πέρασμα του ύπατου Πόλπιου Λίκινου Κράσσου και του Ιουλίου Καίσαρα στον δρόμο για την αναμέτρηση του με τον Πομπηίο, με υπερασπιστή τον Ανδροσθένη το Β'.
Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπάρχει αναφορά της αναστήλωσης των τειχών των Γόμφων από τον Ιουστινιανό, ενώ ο Ηράκλειος τους καθιέρωσε ως έδρα Επισκόπων.
ΕΡΕΥΝΑ Του Λάζαρου Μάμαλη



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου