Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Συνάντηση συμμαθητών της Η΄ Τάξης του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Τρικάλων σχολικής χρονιάς 1954 – 1955 στο ΦΡΟΥΡΙΟ

Δεν θα γράφαμε ούτε θα διαθέταμε χρόνο να ασχοληθούμε γι αυτή τη συνάντηση επειδή στις τελευταίες δεκαετίες, γίνονται αρκετές τέτοιες και για το αναγνωστικό κοινό θα ήταν απλά συνηθισμένο και κουραστικό.



Στις 18 Απριλίου 2010 και από ώρα 11.00 π.μ. στο κέντρο «ΦΡΟΥΡΙΟ» Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε μια «ΗΡΩΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» των συμμαθητών της τελευταίας τάξης, της ογδόης, του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Τρικάλων που ήταν οι τελευταίοι αποφοιτήσαντες όταν αυτό στεγάζονταν σε ενοικιαζόμενα σπίτια στο τετράγωνο μεταξύ των οδών Κοραή – Χαριλάου Τρικούπη – Κωλέτη και Ντυνάν, κοντά στη γέφυρα Γούρνας.


Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση


Ήταν συνάντηση των συμμαθητών, που πριν πάρουν το απολυτήριο του ονομαζόμενου τότε «Α΄ ΟΚΤΑΤΑΞΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΕΝ ΤΡΙΚΑΛΟΙΣ» (οι τάξεις ήταν έξι) βοήθησαν να μεταφερθούν όλα τα έπιπλα κλπ. στο νέο κτίριο στην περιοχή της Μπάρας όπου σήμερα στεγάζεται και λειτουργεί το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων.



Η σκέψη για συνάντηση ξεκίνησε από δυο – τρεις συμμαθητές το 1996 γι’ αυτό και πήρανε τότε την ονομαστική κατάσταση από το αρχείο του σημερινού 1ου Λυκείου Τρικάλων.


Έμεινε όμως σκέψη και ιδέα μέχρι που αρχάς Φεβρουαρίου 2010, πέντε συμμαθητές, ο Χρήστος Καραδήμος που κατοικεί στην Αθήνα, ο Κώστας Μητσιάδης, ο Γιώργος Μπούκας, ο Γιώργος Ρίζος που κατοικούν στα Τρίκαλα και ο Τάκης Ρίζος που κατοικεί στην Άρτα, τηλεφωνικά ορίζουμε την ανωτέρω ημερομηνία για συνάντηση και αρχίζουμε την οργάνωση.


Πότε ρωτώντας και πότε τηλεφωνικά ανακαλύψαμε τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των συμμαθητών και με λύπη μας διαπιστώσαμε πως από τους 84 που ήμασταν στην τάξη οι 16 αποδήμησαν εις Κύριον.


Στους υπολοίπους 68, που οι 34 κατοικούν στα Τρίκαλα και στα περίχωρα, οι 18 στην Αθήνα οι 5 στη Λάρισα, οι 3 στη Θεσσαλονίκη και από 1 στην Άρτα, στην Χαλκίδα, στην Κέρκυρα, στην Ρόδο, στην Πάρο, στην Γερμανία, στην Αμερική και στην Αυστραλία, τους ειδοποιούμε για την συνάντηση και στους περισσότερους στέλνουμε φάκελο με έγγραφη πρόσκληση και την ονομαστική κατάσταση όλων των συμμαθητών μας.


Και να που κάναμε την συνάντηση, την «ΗΡΩΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» μετά από 55 χρόνια αφού οι περισσότεροί μας είχαμε να ειδωθούμε από την ημέρα του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού από τον Ιούνιο του 1955. Πρέπει να πούμε εδώ πως μετά τον σεισμό που έγινε σ’ όλη τη Θεσσαλία την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής το 1954, αρκετό διάστημα τα μαθήματά μας για την σχολική χρονιά 1954 – 1955, τα κάναμε σε σκηνές που στήθηκαν στην αυλή του Γυμνασίου μας.
Αγκαλιές, φιλιά και με ανάμεικτα τα αισθήματα, χαράς για μας τους 39 παρόντες στην συνάντηση, λύπη γι’ αυτούς τους 16 που έφυγαν και κάποια στεναχώρια για τους 5 δικαιολογημένους απόντες όπως και για τους 24 αδικαιολόγητους απόντες.


Στις λίγες αυτές ώρες σταματήσαμε το χρόνο και η μνήμη μας γύρισε πίσω στα μαθητικά χρόνια. Όρθιοι όλοι και σε πηγαδάκια λέγαμε και τι δεν λέγαμε, για εκείνα που κάναμε ή έγιναν μέσα και έξω από την αίθουσα.

Κάποια στιγμή ακούγεται η φωνή του Μπάμπη Οικονομήτσου – Κύριοι καθίστε στις θέσεις σας για να πάρουμε παρόντες και απόντες.
Σιγά – σιγά όλοι μας καθίσαμε στα ωραία στρωμένα τραπέζια – στις ροτόντες – του κέντρου «ΦΡΟΥΡΙΟ» και ο Μπάμπης, που ήταν ο αριστούχος μαθητής σ’ όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και είχε το απουσιολόγιο, διάβασε φωναχτά όλα τα ονόματα των συμμαθητών μας και ανάλογα το ενημέρωσε.


Κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή για τους συμμαθητές μας που έφυγαν και διαβάστηκε το γράμμα που μας έστειλε ο συμμαθητής μας Θεόδωρος Τόλιος που κατοικεί στην Αμερική και θεωρήθηκε ως παρόν, διότι ήταν μαζί μας ο αδελφός του και μας τηλεφώνησε προσωπικώς.

Επίσης διαβάστηκε φωναχτά ένα σχολικό γεγονός που μας έστειλε γραπτά ο ίδιος και που δεν το ξεχνά ακόμη.

Κάποια μέρα ήρθε ο καθηγητής κ. Παπαθανασίου στην τάξη και εμείς τον αγνοούσαμε και κάναμε πολύ θόρυβο. Αυτός μας λέει ευγενικά – Κύριοι παρακαλώ ησυχία – εμείς τίποτα. Δεύτερη φορά – κύριοι παρακαλώ ησυχία – εμείς πάλι τίποτα.

Μετά νευρίασε και μας λέει: - Σκασμός Γαϊδούρια – κόκαλο εμείς… Μας λέει μετά. – Έπρεπε να ακούσετε το όνομά σας και να ησυχάσετε;

Πριν τελειώσει η συνάντησή μας συμφωνήσαμε να συναντιόμαστε κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα την ίδια ώρα στο κέντρο ΦΡΟΥΡΙΟ Τρικάλων.


ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου