Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Συγκινητική εκδήλωση στα Τρίκαλα με βραβεύσεις παλαίμαχων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Στο Δημαρχείο Τρικάλων, τιμήθηκαν απόψε 30 παλαίμαχοι - συνταξιούχοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλίας (μέλη της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), για τη συνολική τους προσφορά στον τύπο, τα γράμματα, την κοινωνία και την ανάπτυξη του Νομού Τρικάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Την εκδήλωση, διοργάνωσε η Νομαρχία Τρικάλων και στον χαιρετισμό του, ο Νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης αναφέρθηκε στη αμφίδρομη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ΜΜΕ και των πολιτικών ηγεσιών κατά τόπους.


Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη για ένα επιπλέον κονδύλι, της τάξης του 10% από τις κρατικές διαφημίσεις, να δοθούν στον περιφερειακό τύπο, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανά τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Σε γραπτό του χαιρετισμό ο Δημήτρης Πελεκούδας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όταν η Αυτοδιοίκηση προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, ουσιαστικά σημαίνει ότι η αναγνώριση, η τιμή, προς τους συνταξιούχους δημοσιογράφους προέρχεται από την ίδια την κοινωνία. Άλλωστε το ένα με το άλλο είναι μεταξύ τους αλληλένδετα. Ο καλύτερος κριτής του δημοσιογράφου είναι ο ίδιος ο αναγνώστης, ο ακροατής, ο τηλεθεατής. Και όταν αυτή η σχέση μεταξύ τους έχει σφυρηλατηθεί, έχει δοκιμασθεί με τα χρόνια, και επέρχεται ακριβώς η καταξίωση, η αναγνώριση, η τιμή, αυτά και αποτελούν τη μεγαλύτερη επιβράβευση».


Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Χρήστος Μπεχλιβάνος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η εκδήλωση προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης και ΜΜΕ, αλλά και οι αυτονόητοι προβληματισμοί σχετικά με την ενημέρωση σε θέματα αυτοδιοίκησης. Στόχος της εκδήλωσης είναι να απαντηθούν τα ερωτήματα για τους δεσμούς ανάμεσα σε όσους υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και τον τοπικό Τύπο και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιοτικής ενημέρωσης, που αποτελεί ζητούμενο για τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Οι βραβευθέντες συνάδελφοι λειτούργησαν ως θεματοφύλακες της ποιοτικής ενημέρωσης, υπήρξαν δάσκαλοι των περισσότερων νεώτερων συναδέλφων, ενώ αρκετοί συνεχίζουν να δίνουν και στις μέρες μας το απόσταγμα της εμπειρίας τους μέσα από τα κείμενά τους, αρθρογραφώντας ή γράφοντας βιβλία και παρουσιάζοντας εκπομπές στον ηλεκτρονικό Τύπο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνταξιοδοτήθηκαν όλοι από τις εφημερίδες της Θεσσαλίας».

Από πλευράς ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ο Γ.Γ. Ιωάννης Σιούλας, αναφέρθηκε στην σχέση τοπικού Τύπου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «στο πρόσωπο των παλαιμάχων δημοσιογράφων ενσαρκώνεται η ιστορία του επαγγέλματος αλλά και τα διαχρονικά παραδείγματα του μαχητικού τρόπου αντιμετώπισης των θεμάτων που αφορούν τον τόπο» και πρόσθεσε πως «τα θέματα του τοπικού Τύπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να ανιχνευτούν ανάμεσα στο δίπολο κριτικής της εξουσίας αλλά και της ανάδειξης των προβλημάτων κάθε περιοχής».

Ο κ. Σιούλας επισήμανε ότι «το δίπολο αυτό στην επαρχία έχει άλλη διάσταση σε σχέση με την πρωτεύουσα καθώς οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ δημοσιογράφων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πιο προσωπικές».


Στη συνέχεια, ο Τρικαλινός παλαίμαχος δημοσιογράφος Ευθύμιος Λώλης, ανέπτυξε το θέμα «Οι “πατριωτικές” εφημερίδες και ο Ευθύμιος Οικονομίδης», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ευθύμιος Οικονομίδης ήταν ο πρωτοπόρος της Τρικαλινής και γενικότερα της Θεσσαλικής δημοσιογραφίας και θα ήταν ίσως κραυγαλέα παράλειψη, να μην γίνει σύντομη έστω αναφορά σε αυτόν πού άνοιξε το δρόμο της λαμπρής -όπως αναγνωρίζεται πια- παρουσίας και προσφοράς των εφημερίδων, στο επίπεδο της ελληνικής περιφέρειας».
Ο κ. Λώλης παρουσίασε την ιστορική διαδρομή του τοπικού Τύπου, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας, από τον Τούρκικο ζυγό, έφθασε στις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στο τέλος τού 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, τις αποκαλούμενες «πατριωτικές» εφημερίδες με την πρώτη τον «Φάρο του Ολύμπου» στις 19 Σεπτεμβρίου 1881 - πριν δηλαδή συμπληρωθεί μήνας από την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τούς Τούρκους στις 23 Αυγούστου 1881 με εκδότη και δημοσιογράφο της, τον Ευθύμιο Οικονομίδη.

Ωστόσο το παρθενικό φύλλο της εφημερίδας δεν έχει τον αριθμό «1» αλλά τον «1807», καθώς ο ίδιος εκδίδει τον «Φάρο του Όθρυος» στην Λαμία που διακόπτει την έκδοση. Ο «Φάρος τού Ολύμπου», είναι και η πρώτη Θεσσαλική εφημερίδα, μετά την απελευθέρωση, παρά την βραχύβια κυκλοφορία στη Λάρισα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1881, (12 μέρες πριν την έκδοση της εφημερίδας των Τρικάλων) της εφημερίδας «Αστήρ της ελευθερίας», του Ανδρέα Πεταλά. Ο «Φάρος του Ολύμπου», διέκοψε οριστικά την κυκλοφορία του, έπειτα από 31 χρόνια, τον Ιανουάριο τού 1887 , ένα χρόνο περίπου πριν τον θάνατο τού Οικονομίδη, τον Μάρτιο τού 1888.


Σύμφωνα με τον κ. Λώλη, η αρχική σκέψη τού Ευθύμιου Οικονομίδη ήταν να τιτλοφορήσει την Τρικαλινή έκδοση της εφημερίδας του, ως «Φάρος τού Πηνειού» ή «Φάρος τού Πηλίου», αλλά ίσως υπέθεσε ότι ένας φάρος σκέψεων και πατριωτικού παλμού όπως ο δικός του, δεν θα μπορούσε να φωτίσει τους, πέραν της Ελασσόνας , υπόδουλους ακόμα τότε Έλληνες και για αυτό και κατέληξε στο «Φάρος του Ολύμπου», πού είναι το ψηλότερο σημείο, για να καταυγάζει όλη την Ελλάδα. Ο Ευθύμιος Οικονομίδης, δεν υπήρξε μόνο φιλόλογος καθηγητής, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων, αλλά και ο πρώτος δικηγόρος πού εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα και μάλιστα ιδρυτής τού Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, το 1884. Στο μόνο πού απέτυχε ήταν η επιθυμία του να γίνει και βουλευτής, υποψήφιος με το κόμμα τού Κουμουνδούρου.

«Οι εφημερίδες του, αποτελούν πλούσια πηγή της ιστορίας των πόλεων, Λαμίας και Τρικάλων, αλλά και της Θεσσαλίας και της Ελλάδος. Πολύ λίγα όμως τα διαφωτιστικά στοιχεία για την προσωπική του ζωή και αυτά κυρίως από δημοσιεύματα άλλων τοπικών εφημερίδων της εποχής. Από τις οποίες μαθαίνουμε ότι ήταν έγγαμος, αλλά άτεκνος και ότι ετάφη στα Τρίκαλα.

Προσωπικά προσπάθησα να εντοπίσω τις ρίζες του ή να βρω κάποια φωτογραφία του. Στάθηκε, μέχρι τώρα, αδύνατο. Έτσι η μορφή τού Τρικαλινού αυτού ευπατρίδη και πατριάρχη της δημοσιογραφίας και της δικηγορίας στην πόλη μας, είναι αντικείμενο της φαντασίας, τού οποιουδήποτε προσπαθήσει να προσεγγίσει και την μεγάλη του προσφορά στην τοπική μας κοινωνία, τον Θεσσαλικό χώρο και το πανελλήνιο», ανέφερε ο κ. Λώλης.

Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία του Πάνου Σόμπολου, προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με θέμα: «Toπική Αυτοδιοίκηση και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».




Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Σιόμπολος αναφέρθηκε στο λειτούργημα του δημοσιογράφου.

Χαρακτηριστικά προέτρεψε του δημοσιογράφους να πηγαίνουν στα γεγονότα ώστε να σχηματίζουν ιδία άποψη. Να μην επαναπαύονται στα δελτία τύπου, ούτε πίσω από το γραφείο τους, τηλεφωνώντας σε βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους και αστυνομία. «Η κοινωνία έχει ανάγκη από την θετική ενημέρωση γι αυτό δεν πρέπει να βάζουμε μπροστά στα γραφόμενα ή τα λεγόμενά μας όποιες προσωπικές διενέξεις έχουμε με τον όποιο πολιτικό ή υπηρεσιακό παράγοντα.»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΥΕΑ κατέθεσε στο ακροατήριο την άποψη του ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια δεν θα υπάρχει χαρτί, θα εναπομείνουν ελάχιστες έντυπες εφημερίδες, αφού όλα πλέον με ταχύτατους ρυθμούς μεταφέρονται στο διαδίκτυο.

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του παλαίμαχου δημοσιογράφου Λάζαρου Αρσενίου όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους του δημοσιογράφους που δεν βρίσκονται στη ζωή.


Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησαν οι βραβεύσεις και συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι

1. Λάζαρος Αρσενίου
Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Τρικάλων εργάστηκε στον «Ανεξάρτητο» Αθηνών. Με την αποστράτευσή του στον «Πάπυρο». Στην Κατοχή μετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941. Με την Απελευθέρωση εγκαταστάθηκε στη Λάρισα ως συντάκτης και κατόπιν διευθυντής της εφημερίδας «Αλήθεια» του ΕΑΜ. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Θεσσαλικά Νέα», «Ελευθερία» και «Ημερήσιος Κήρυκας» Λάρισας. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος», καθώς και ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και του Πρακτορείου Ρόιτερ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένα διάστημα. Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έγραψε 14 βιβλία, βραβεύτηκε για το έργο του και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις.


2. Άγγελος Ασβεστάς
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1940. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1966 από τον «Ταχυδρόμο» του Βόλου, ήταν ανταποκριτής σε έντυπα του ΔΩΛ, στην «Ελευθερία» Λαρίσης και το 1990 – 95 εργάστηκε στη «Θεσσαλία», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε επί τρεις θητείες πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ (από το 1995) και σήμερα είναι β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Υπήρξε αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου, από τους καλύτερους στα 400 και 800 μέτρα στη Θεσσαλία. Από κει και πέρα είχε γοργή εξέλιξη.

3. Δημήτρης Βλάχος
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1938. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Θεσσαλία» (1966 – 1974), «Ταχυδρόμος» (1974 – 1996) και ως ανταποκριτής διαφόρων επαρχιακών εφημερίδων. Διετέλεσε μέλος και γραμματέας του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ. Πρωταθλητής κλασσικού αθλητισμού επί σειρά ετών στη δεκαετία 1950 - 60 στις ρίψεις, ποδηλατοδρομία, αγώνων δρόμου αντοχής.

4. Αργύρης Γιαννακόπουλος
Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας. Εργάστηκε από το 1977 στη «Θεσσαλία» απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε προσφάτως (Διευθυντής σύνταξης). Από το 1982 - 86 ήταν υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Μαγνησίας της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ (1985 – 87 και 1989 – 90) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης (1987 – 1989). Επίσης ήταν μέλος του Δ.Σ. του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας (1986 - 88).

5. Γιώργος Γκόγκος

Γεννήθηκε στο Δροσερό Τρικάλων. Τα πρώτα κείμενα τα δημοσίευσε στον «Πρωινό Λόγο». Εργάστηκε στον «Ταχυδρόμο», έστησε το Ράδιο Ακρόαμα, εργάστηκε στο «Θεσσαλό» της Λάρισας και στην «Έρευνα» Τρικάλων. Από το 2001 εργάστηκε στη Νομαρχία ως ειδικός συνεργάτης για θέματα ΜΜΕ απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Από το 1984 έως σήμερα, έχει εκλεγεί κατ’ επανάληψη, στις διοικήσεις του συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου των δημοσιογράφων. Επίσης εκλέχτηκε τρεις φορές και στη διοίκηση του Επικουρικού Ταμείου Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. Τρικάλων, Μορφωτικός Σύλλογος Δροσερού).

6. Μαρία Δημητρίου
Φοίτησε σε Σχολή Δημοσιογραφίας της Αθήνας και στην Πάντειο. Έκανε την πρακτική της άσκηση επί διετία στην εφημερίδα «Απογευματινή». Εργάστηκε στην οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» και συνεργάστηκε στις ετήσιες εκδόσεις «Ταξίδια στην Ελλάδα» και «Ταξίδια στην Ευρώπη». Το 1974 επέστεψε στη γενέτειρά της Λάρισα και προσλήφθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» όπου και εργάστηκε επί 23 χρόνια. Διετέλεσε επί τετραετία Γενική Γραμματέας του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Εύβοιας και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος στις δύο πρώτες θητείες του Ιδρύματος.

7. Νικόλαος Διαμαντόπουλος
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1930. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ταχυδρόμος», «Θεσσαλία», «Θάρρος» Βόλου και στον τηλεοπτικό σταθμό TRT. Διευθυντής της εφημερίδας «Εμπρός» Βόλου επί 34 χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας συνεχώς από το 1972 μέχρι το 1999. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας.

8. Ιωάννης Ευαγγελόπουλος
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1948. Φοίτησε στη Σχολή Δημοσιογραφίας ο «Όμηρος», ιδρυτής της οποίας ήταν ο αείμνηστος Σπύρος Μελάς. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες «Νέοι Καιροί» και «Νέος Αγών». Το 1974 προσλήφθηκε στη «Θεσσαλία» όπου εργάστηκε έως και το 1984. Εργάστηκε στο Κρατικό Ραδιόφωνο του Βόλου και ως ανταποκριτής στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στο ιδιωτικό ραδιόφωνο του Βόλου «Ράδιο ΕΝΑ» και «Ράδιο ΑΡΓΩ». Επίσης εργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ στην πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης «Τρεις στον Αέρα», με τους Νάσο Αθανασίου, Σεμίνα Διγενή, Γιώργο Παπαδάκη και Γιάννη Δημαρά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη μικτή τεχνική και εκθέτει έργα φιλοτεχνημένα με υλικά της φύσης.

9. Νίκος Κατσανούλης
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1936. Έγραφε από τα μαθητικά του χρόνια και συνεργάστηκε με την «Ελευθέρα Γνώμη» και τα «Τρικαλινά Νέα». Άρχισε επαγγελματικά τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία το 1962, όταν προσελήφθη στην εφημερίδα «Αναγέννηση» Τρικάλων, ενώ στη συνέχεια πήγε στη Λάρισα εντάχθηκε στο δυναμικό του «Ημερήσιο Κήρυκα» (σύμβουλος έκδοσης), όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, οπότε συνταξιοδοτήθηκε το 1996. Για αρκετά χρόνια είχε τη στήλη των σχολίων με τίτλο «Λαρισινά και άλλα» με το ψευδώνυμο «Πελασγός». Υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων «Ελληνικός Βορράς» Θεσσαλονίκης, «Αθλητική Ηχώ», «Μπάλα», «Αθλητισμός» Αθηνών και περιοδικού «Αθλητικά Χρονικά».

10. Ορέστης Καυχίτσας
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Η πρώτη επαφή με το χώρο του Τύπου έγινε με την εικονογράφηση ενός ρεπορτάζ στον «Ταχυδρόμο» του Βόλου το 1966. Την ίδια χρονιά αρχίζει τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία- μαθητής ακόμη της Β’ Λυκείου – ως κινηματογραφικός συντάκτης στο «Θάρρος Θεσσαλίας» της Καρδίτσας. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Θάρρος» (1966 – 1971), «Θεσσαλιώτις» (1968 – 76), «Νέοι Καιροί» (1969), «Νέος Αγών» (1969 – 1973), «Καρδίτσα» (1972 – 1973) και «Θεσσαλική Ηχώ» (1973 - 1991). Αρχισυντάκτης στις εφημερίδες «Θεσσαλική Ηχώ» (1973 -1991) και «Νέοι Καιροί» (1991 – 1992). Διευθυντής ειδησεογραφικού προγράμματος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ένα» Καρδίτσας (1993 – 1999). Αιρετό μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΕ&Ε για τρείς συνεχόμενες θητείες από το 1993 ως το 1998.

11. Μαρία Κορκοντζέλου
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στη «Θεσσαλία» (1983 - 1996), στον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου, στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό «Ίρμα» και στον ιδιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ράδιο Ένα». Από το 1996 εργάστηκε στην ημερήσια εφημερίδα του Βόλου «Πρώτη», στην αρχή ως συντάκτρια ύλης και κατόπιν ως αρχισυντάκτρια, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα είναι μέλος στο Επικουρικό Ταμείο της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ.

12. Ευθύμιος Λώλης



Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1935, άσκησε τη δημοσιογραφία από το Σεπτέμβρη του 1953, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, τον Ιούνιο του 1994. Εργάστηκε στις καθημερινές εφημερίδες των Τρικάλων «Ελευθέρα Γνώμη» (συντάκτης), «Τρικαλινά Νέα» (Συνιδρυτής και συνδιευθυντής) και την εβδομαδιαία «Δημοκρατικόν Φως» (διευθυντής σύνταξης). Διετέλεσε ανταποκριτής στα Τρίκαλα των εφημερίδων «Ελευθερία», «Βήμα», «Τα Νέα», « Καθημερινή», «Νέα Πολιτεία» της Αθήνας, «Θεσσαλονίκη», «Θεσσαλία» και «Ταχυδρόμος» Βόλου, «Ελευθερία» Λαρίσης. Επί δεκαετίες διατηρούσε προσωπικές στήλες με χρονογράφημα, σχόλια, στίχους και πολιτικά παραλειπόμενα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, γραμματέας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων εκ των ιδρυτικών μελών και πρώτος γραμματέας της ΕΠΣ Τρικάλων.
Εξέδωσε 7 βιβλία.

13. Γεωργία Μακρή
Γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας Αθηνών. Ξεκίνησε από τον «Ταχυδρόμο», ενώ εργάστηκε στις εφημερίδες «Ενημέρωση» και «Ανοιχτή Γραμμή», ασχολούμενη με νομαρχιακό ρεπορτάζ, γράφοντας σχόλια, έρευνες. Συνταξιοδοτήθηκε το 1997 από την εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

14. Γιάννης Μαντίδης
Κάτοικος Λεχωνίων μια ζωή και γεννηθείς το 1933. Με τη δημοσιογραφία γνωρίστηκε όλως τυχαίως το 1958, σαν λινοτύπης, στην παραλιακή τότε «Θεσσαλία», για να κληθεί αργότερα (1969) στις τάξεις των συντακτών της. Στην πενταετία 1985 - 1990, επί δημαρχίας Κουντούρη, είχε την επιμέλεια και τη συγγραφή του πρωτοποριακού δημοτικού περιοδικού «Βόλος, η πόλη μας». Συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Ανοιχτή Γραμμή». Στη δεκαετία του 90 έγραφε στη «Θεσσαλία», στον «Ταχυδρόμο» και στην «Πρώτη» του Βόλου, παραπολιτιστικά, κυρίως ευθυμογραφήματα. Εξέδωσε δύο βιβλία.

15. Δημήτρης Μπάτσιος
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1940. Εργάστηκε 32 χρόνια στη «Θεσσαλία» απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1996. Επίσης εργάστηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Εμπρός» και κατόπιν για δυόμιση περίπου δεκαετίες στην «Πρωινή» και στην ΕΡΑ Βόλου. Στην οποία συνεχίζει τη συμμετοχή του με δημοσιογραφική εκπομπή περιφερειακού χαρακτήρα στη Θεσσαλία. Για πολλά επίσης χρόνια υπήρξε ανταποκριτής της ΕΡΤ με την πιλοτική, του Β’ Προγράμματος, εκπομπή «Κάθε μέρα παντού», καθώς και των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Αθλητική Ηχώ». Εργασία και προσφορά του είναι το ανώνυμο σύντομο λεύκωμα ιστορίας για «Τα 100 χρόνια του Γ. Σ. Βόλου (1896 – 1996)» προς το Δήμο Βόλου και τον ΓΣΒ, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Διετέλεσε, κατά καιρούς, γενικός γραμματέας, ταμίας και σύμβουλος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ. Υπήρξε από το 1997 και ιδρυτικό – διοικητικό μέλος του πρώτου στην Ελλάδα εθελοντικού σωματείου για θέματα υγείας «Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου».

16. Κων/νος Μπράβος



Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1945. Σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημοσιογραφική Σχολή. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Έρευνα» Τρικάλων (1964 -65), «Αναγέννηση» Τρίκαλα (1966 – 1967), «Τρικαλινά Νέα» (1967 – 2000), ανταποκριτής ΕΡΤ (1982 – 89, 1993 – 1998). Συνταξιοδοτήθηκε το 2000. Μέλος ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, μέλος Δ.Σ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


17. Νίκος Νάκος
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1941. Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία επί 40 και πλέον χρόνια, από τα οποία τα 33 ως επαγγελματίας. Συνεργάτης των εφημερίδων «Θεσσαλικά Νέα», «Ημερήσιος Κήρυξ» και «Ελευθερία» (από το 1958), συντάκτης της εφημερίδας «Πρωινός Ταχυδρόμος» και «Ελευθερία» (από το 1965), συντονιστής και υπεύθυνος ύλης της «Ελευθερίας» από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ως το 1996. Τη δεκαετία του ’70 υπήρξε αρχισυντάκτης και διευθυντής των εβδομαδιαίων εφημερίδων «Θεσσαλικό Βήμα», «Αλλαγή» και «Θεσσαλική Φωνή», που εκδόθηκαν κατά διαστήματα ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Συνταξιοδοτήθηκε το 1996 και έκτοτε αρθρογραφεί «ερασιτεχνικώς» και ασχολείται ακόμη με πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα «Ελευθερία». Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Κατσίγρα της Λάρισας, του Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας, της Κινηματογραφικής Λέσχης και της Λαογραφικής Εταιρείας (Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο) Λάρισας της οποίας εξακολουθεί να είναι μέλος.

18. Χρήστος Νταϊόγλου
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1932. Εργάστηκε στις τοπικές εφημερίδες «Θάρρος» του Κ. Παπαδόπουλου, στο «Φως» του Αλ. Τράκα, στην «Αλήθεια» του Αθ. Πώποτα, ενώ σημείο αναφοράς αποτέλεσε η πολύχρονη προσφορά του στο αθλητικό τμήμα της ημερήσιας «Θεσσαλίας» και της εβδομαδιαίας «Πρωινής». Τη δεκαετία του’ 60 διατέλεσε ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βόλο, ενώ παράλληλα είχε την επιμέλεια αθλητικής εκπομπής στο Ρ.Σ.Β. Επίσης ήταν ανταποκριτής στη «Δράση» Θεσσαλονίκης και τρεις ολόκληρες δεκαετίες στο «Φως των Σπορ» Αθηνών (1967 - 1997). Εκλέχτηκε κατ’ επανάληψη στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό και στην Εξελεγκτική Επιτροπή, σε αρχαιρεσίες Ένωσης και Επικουρικού αντίστοιχα. Στις 20 Γενάρη 1971 παραπέμφθηκε στο έκτακτο στρατοδικείο Λάρισας για την αντίθεσή του στην δικτατορία. Η απόφαση: απαλλακτική κατά πλειοψηφία. Τιμήθηκε με μετάλλιο ως αντιστασιακός (1967-1974).

19. Νικόλαος Παναγόπουλος
Γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας το 1929. Άρχισε να δημοσιογραφεί το 1951. Εργάστηκε στις εφημερίδες της Καρδίτσας «Εθνική Φωνή», «Θεσσαλική Φωνή», «Θεσσαλική Ηχώ» και «Θάρρος Θεσσαλίας», ως διευθυντής Σύνταξης, καθώς και στις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Καρδίτσας «Η Δευτέρα» και «Η Καρδίτσα». Ήταν ανταποκριτής στην Καρδίτσα πολλών εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΡΤ). Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ. Επίσης διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, καθώς και Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας Αθλητικών Συλλόγων Καρδίτσας.

20. Κων/νος Παπαδογεώργος

Γεννήθηκε το 1935 στην Πύλη Τρικάλων. Τα πρώτα του κείμενα ήταν φιλολογικά δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις που έστελνε από την Πύλη στις Τρικαλινές εφημερίδες «Αναγέννηση» και «Ελευθέρα Γνώμη» για θέματα της περιοχής. Επαγγελματίας δημοσιογράφος έγινε το 1960. Πρώτα εργάστηκε στην «Αναγέννηση» και κατόπιν στα «Θεσσαλικά Νέα» Λαρίσης και στην «Ελευθέρα Γνώμη». Το 1967 επανήλθε στην «Αναγέννηση», στην οποία παρέμεινε μέχρι τη διακοπή της έκδοσής της, τον Απρίλιο του 1969. Από τον Ιούλιο του 1969 και μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1995, εργάστηκε στην «Έρευνα» Τρικάλων. Την τελευταία πενταετία (1990 – 1995) ήταν αρχισυντάκτης της «Έρευνας». Διετέλεσε ανταποκριτής της ΕΡΤ και των εφημερίδων «Βραδινή», «Ομάδα», «Φως των σπορ», «Μακεδονία», «Μεσημβρινή» και «Απογευματινή». Υπήρξε μέλος του Αθλητικού Κέντρου Τρικάλων, ιδρυτικό μέλος και πρώτος ειδικός γραμματέας της ΕΠΣ Τρικάλων, μέλος (κατ’ επανάληψη) του Δ.Σ, του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ και της Φιλαρχαίου Εταιρείας, του ΕΜΟΤ κ.λπ. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και την ιστορική έρευνα.

21. Κων/νος Παπακώστας
Γεννήθηκε στα Φουρνά της Ευρυτανίας το 1927. Διπλωματούχος Ανώτατης Δημοσιογραφικής Σχολής της Μόσχας. Στην περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ). Στην περίοδο του εμφυλίου βρέθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό και μετά την ήττα, εκπατρισμένος στην Τασκένδη. Στην Τασκένδη εργάστηκε στην αρχή σε εργοστάσια και μετά τις σπουδές του σε εφημερίδες της Ελληνικής παροικίας, όπως αρχικά στην «Προς τη Νίκη» και αργότερα στην καθημερινή εφημερίδα «Νέος Δρόμος» από διορθωτής μέχρι αρχισυντάκτης. Επαναπατρίστηκε το 1975 και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» (Βόλος). Ασχολήθηκε πολύ με μεταφράσεις Ρώσων και Σοβιετικών συγγραφέων και εξέδωσε βιβλίο με τον τίτλο «Ηρωισμοί στα χρόνια του πολέμου», αφιερωμένο στη συντριβή του Ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

22. Στυλιανός Πούσιος
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1937 και αποφοίτησε το 1956 από το 1ο Γυμνάσιο (εξατάξιο) Τρικάλων. Γνωστός με το δημοσιογραφικό ψευδώνυμο «Νηρέας». Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στις ημερήσιες εφημερίδες «Αναγέννηση» Τρικάλων, «Ελευθερία», «Ημερήσιος Κήρυκας» και «Κόσμος» Λάρισας. Διετέλεσε διευθυντής και διευθυντής σύνταξης στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πρωινή» της Λάρισας. Επίσης εργάστηκε από ρεπόρτερ μέχρι αρχισυντάκτης στον «Ταχυδρόμο» (1980 - 1994) μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Υπήρξε ανταποκριτής των ημερήσιων εφημερίδων «Απογευματινή, «Αθλητική Ηχώ» και «Αθλητική Φωνή» Αθηνών, του «Προγνωσπόρ», των ημερησίων εφημερίδων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», « Θεσσαλονίκη», «Ελληνικός Βορράς», «Ελληνικός Λαός» και της ΕΡΤ ( τηλεόραση και ραδιόφωνο) και υπεύθυνος του ρ/σ «Λάρισα 90,5 FM Stereo». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΘΣΕΕ και του Επικουρικού της Ταμείου, στη διοίκηση του οποίου είχε εκλεγεί. Τέλος ήταν μέλος προσκοπικών σωματείων και τώρα του ΠΣΑΤ.

23. Βασίλης Ραχωβίτσας
Γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Από το 1977 εργάστηκε στην εφημερίδα «Νέος Αγών» της Καρδίτσας μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Ασχολήθηκε με έρευνες, άρθρα, σχόλια και ήταν υπεύθυνος των εξωτερικών σελίδων του «Ν.Α.», ενώ διετέλεσε και ανταποκριτής εφημερίδων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και του Βόλου. Εποχή άφησαν τα άρθρα του στην κυριακάτικη έκδοση του «Νέου Αγώνα». Μέλος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και μέλος του Δ.Σ. επί σειρά ετών.

24. Δημήτρης Σαμπανίκος


Γεννήθηκε στο Μέτσοβο το 1933. Σπούδασε πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο ΑΠΘ. Εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Ελευθέρα Γνώμη» Τρικάλων, (1959 - 1964), ως πολιτικός συντάκτης – συνδιευθυντής στην εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα» Τρικάλων (1964 – 1996), στο Γραφείο Τύπου Νομαρχίας ΓΓΤΠ, (1984 – 1996), ως σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα « Τρικαλινά Νέα», 1996 – σήμερα. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – μέλος Διοίκησης Επικουρικού Ταμείου, π. Αντιπρόεδρος, π. Γενικός Γραμματέας Επικουρικού Ταμείου. Υποψήφιος Βουλευτής ΠαΣοΚ (Ν. Τρικάλων) 1974 και 1977.







25. Βασίλης Σαργιώτης
Γεννήθηκε στη Λυγαριά Τρικάλων. Εργάστηκε στην «Έρευνα» (συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής) από το 1965 μέχρι το 1997 οπότε πήρε σύνταξη. Τι πιστεύει για τους δημοσιογράφους; Ότι είναι – μαζί με κάποιους άλλους συνανθρώπους – οι τελευταίοι «μάχιμοι ρομαντικοί». Διαφωνείτε;

26. Ευάγγελος Σουσουρής
Γεννήθηκε το 1944 στο Βόλο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1969 μέχρι το 1999 εργάστηκε στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία» αρχικά ως ρεπόρτερ και μετέπειτα ως συντάκτης ύλης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης καθώς και υπεύθυνος έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πρωινή της Δευτέρας». Εξέδωσε τον πρώτο τόμο της ιστορικής έκδοσης «Βόλος, ένας αιώνας», ως μέλος της διοίκησης του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, επί Δημαρχίας Μιχ. Κουντούρη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτη» του Βόλου και σε άλλα έντυπα, καθώς και σε ηλεκτρονικές σελίδες του Διαδικτύου. Σχεδίασε και διατηρεί στο Internet την πολυσέλιδη δικτυακή τοποθεσία «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι και Συγγραφείς».

27. Αντώνης Τζιτζέλης
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1933. Ξεκίνησε από την εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας» (αθλητικό ρεπορτάζ). Εργάστηκε στα «Θεσσαλικά νέα» (1957), επανήλθε στον «Ημερήσιο Κήρυκα». Το 1959 (Οκτώβριος) εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και αργότερα τις καθημερινές «Εμπρός» και «Μάχη». Επανήλθε για δεύτερη φορά στον «Ημερήσιο Κήρυκα» και το 1964 έγινε μέλος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ.
Το 1967 έφυγε για τη Γερμανία όπου έμεινε 10 χρόνια. Επέστρεψε τον Απρίλιο του 1978 και προσελήφθη το Μάιο στην «Ελευθερία». Το καλοκαίρι του 1979 ανέλαβε το αθλητικό ρεπορτάζ, υπεύθυνος του οποίου ήταν μέχρι το 1998 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

28. Αικατερίνη Τσιάρα
Αποφοίτησε από το Οικονομικό Γυμνάσιο Τσαγκαράδας. Εργάστηκε για πρώτη φορά το 1979 στον «Ταχυδρόμο». Συνεργάστηκε με τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βόλου (1989) και με το περιοδικό «Ώρες» του Βόλου. Μετά το κλείσιμο του «Ταχυδρόμου» τον Ιανουάριο του 1996, εργάστηκε για ένα διάστημα στο τοπικό κανάλι του Βόλου «TV Μαγνησία» και αργότερα στον Ιδιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό 9,61. Επίσης εργάστηκε στην «Πρώτη» Μαγνησίας (από το 1996). Τον Οκτώβριο του 1991 έλαβε το Α’ Πανελλαδικό Βραβείο σε τουριστικά θέματα σε διαγωνισμό που έγινε από την Ένωση Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

28. Μαρία Τσοποτού
Γεννήθηκε στο Βόλο. Το 1980 προσελήφθη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» όπου και εργαζόταν ανελλιπώς έως και το 1996, οπότε και η εφημερίδα διέκοψε τη λειτουργία της. Επίσης εργάστηκε και στο ιδιωτικό ραδιόφωνο του Βόλου «Ίρμα». Επί σειρά ετών διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Επικουρικού Ταμείου καθώς επίσης των Α/θμιου και Β/θμιου Πειθαρχικών Συμβουλίων της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.

30. Ζήσης Τυχερός
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Παρακολούθησε βραχείας διάρκειας σεμινάρια πολιτικού ρεπορτάζ και τεχνικού συντάκτη του Συνδικάτου Τύπου της Μεγάλης Βρετανίας, στο Λονδίνο το 1976 και 1977. Εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λαρίσης από το 1966 μέχρι το 1998, (αρχισυντάκτης από το 1968, διευθυντής σύνταξης από το 1982, διευθυντής από το 1991). Επίσης για μικρά χρονικά διαστήματα ήταν ανταποκριτής των εφημερίδων «Θεσσαλονίκη» και «Καθημερινή». Ως διευθυντής σύνταξης οργάνωσε παράλληλες με την εφημερίδα εκδόσεις περιοδικών και εβδομαδιαίας εφημερίδας. Κατά τη σταδιοδρομία του ασχολήθηκε με όλα τα είδη ρεπορτάζ και ερευνών και ως Ζ.Τ. και ΖΗΤΥ σχολίαζε και αρθρογραφούσε σε θέματα επικαιρότητας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ (κατά την τριετία 1992 – 1995 και την διετία 1997 – 1998), ενώ συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες σύστασης της Ομοσπονδίας του κλάδου, συνέπραξε στον εκσυγχρονισμό του καταστατικού και στη σύσταση Ιδρύματος Δημοσιογραφίας. Από τα ιδρυτικά μέλη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ. Τιμήθηκε με εύφημη μνεία και μετάλλιο από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και δίπλωμα από το Σύνδεσμο Επιστημόνων Λαρίσης για την κοινωνική του προσφορά και τη δημοσιογραφική δραστηριότητα.

Στο φουαγιέ του Δημαρχείου, λειτουργούσε έκθεση με 71 βιβλία δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου