Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι 310 οργανισμοί του δημοσίου που καταργούνται

Μέχρι τον Μάιο θα έχει γίνει η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομίας, Πολιτισμού, Υποδομών και Υγείας.




Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου, και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλλιπου Σαχινίδη, αποφασίστηκε η κατάργηση – συγχώνευση 310 περίπου οργανισμών.

Ο λόγος που πάρθηκε η απόφαση είναι τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα που έχουν οι περισσότεροι από τους οργανισμούς αυτούς και «ανεβάζουν» κατά πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό.


Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου –με τη σύμφωνη γνώμη και του Πρωθυπουργού – όπου συζητήθηκαν οι ΔΕΚΟ και αναπτύχθηκε η άποψη ότι πολλές θα μπορούσαν να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν εάν είναι πλέον άνευ αντικειμένπου όπως π.χ. Aλυκές Μεσολογγίου.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος έκανε λόγο για περικοπές «σκανδαλωδών αμοιβών», ενώ για τους υπαλλήλους τέτοιων υπηρεσιών είχε δηλώσει «μπορεί να βγουν στο δρόμο, μπορεί να μεταταγούν».

Ως προς το θέμα της μονιμότητας, ο Θ.Πάγκαλος, επικαλούμενος συνταγματική διάταξη που επιτρέπει μια τέτοια κυβερνητική ρύθμιση είχε δηλώσει: «Κάποιος είναι μόνιμος αν υπάρχει θέση. Το Σύνταγμα λέει ότι είναι μόνιμος επί της υπαρχούσης θέσεως. Αν καταργηθεί η θέση, δεν είναι μόνιμος».
Ο πλήρης κατάλογος έχει ως εξής:

1. Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (υπουργείο Εσωτερικών), εν όψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ.
2. Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Α.Ε. (ΔΕΚΑ Α.Ε.).
3. Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).
4. Ένταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ).

5. Ένταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας.
6. Ρευστοποίηση περιουσίας της «Α.Ε. Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών)
7. Ένταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς.
8 - 9. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ).

10 - 11. Συγχώνευση σε μια εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.), της Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργυλλομάζης Α.Ε. (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.).
12 - 14. Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ Α.Ε.) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε.» (ΚΕΓ Α.Ε.) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε. (ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε.).
15. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό (υπουργείο Ανάπτυξης).
1

6. Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου.
17. Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος».
18. Συγχώνευση της «Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων Α.Ε.» (ΕΤΑΤ Α.Ε.) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο.
20. Συγχώνευση του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
21. Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΕΔΕΤ Α.Ε.) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας (υπουργείο Ανάπτυξης).

22. Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου Α.Ε. (υπουργείο Ανάπτυξης).
23. Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ).
24 - 39. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών συμβουλίων τους.
40. Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών.
41. Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας.

42. Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
43. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής.
44 - 108. Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς.
109. Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ).

110-202. Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας.
203. Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.
204. Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.
205. Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων.
206. Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
207. Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία).
208. Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του.
209. Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

210. Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων.
211. Κατάργηση της «Αγροτουριστική Α.Ε.» λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.».
Μαζί ΕΤΑ και ΚΕΔ
212. Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (ΚΕΔ Α.Ε.).
213. Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.».

214. Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ Α.Ε.» με την «ΟΣΕ Α.Ε.».
215. Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας.
216. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.».
217. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.».
218. Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς Α.Ε.».
219. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε. - Υπηρεσίες».

220. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων Α.Ε.» (66%).
221. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου Α.Ε.» (65%).
222. Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways Α.Ε.»
223. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε.».
224. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε.».
225-255. 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ. *
256-310 καταργούνται 55 τοπικά αγροτικά κέντρα.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου