Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

12 Θεσσαλοί Καλλιτέχνες τιμήθηκαν στο 6ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Μόναχο

Με μεγάλο ενθουσιασμό και πάθος οι Θεσσαλοί και ιδιαίτερα η Θεσσαλική Νεολαία πραγματοποίησαν στις 16 και 17.04.2010 το 6ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Μόναχο Γερμανίας που ήταν αφιερωμένο στους Θεσσαλούς καλλιτέχνες.


Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» απέδωσε στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, που διοργανώθηκε την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγ. Πάντων στο Μόναχο Γερμανίας, τιμητική βράβευση σε δώδεκα Θεσσαλούς καλλιτέχνες για την προσφορά τους στις τέχνες και στον πολιτισμό.

Ο θεσμός των Θεσσαλικών Φεστιβάλ καθιερώθηκε το 2005 και συνεχίζεται με αμείωτη ενέργεια κι επιτυχία.



Τη διοργάνωση ανέλαβαν η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» σε συνεργασία με τον οικοδεσπότη Θεσσαλικό Σύλλογο Μονάχου.


Ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου κ. Λάζαρος Κελεπούρης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και η κ. Γιούλα Βαλιώτη εξιστόρησε την 35ετή πορεία του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου μέσα από τη ματιά του μετανάστη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο Σύλλογος, αφού ήταν ο πρώτος Θεσσαλικός Σύλλογος στην Ευρώπη.


Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του έκτου Φεστιβάλ τονίζοντας ότι το φεστιβάλ στο Μόναχο αφιερώνεται στον Θεσσαλό καλλιτέχνη και ευχήθηκε Χρόνια πολλά στους Συλλόγους.

Στη συνέχεια παρέδωσε τις τιμητικές πλακέτες εκ μέρους της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των προσωπικοτήτων που εκλήθησαν για να τιμηθούν.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Η κ. Βαγενά Άννα (Θέατρο), η κ. Βαλάση Στέλλα (Μουσική), η κ. Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη Δέσποινα (Λογοτεχνία), ο κ. Γιαννακάκος Κώστας (Λογοτεχνία), ο κ. Κιτσόπουλος Χρήστος (Μουσική), η κ. Κλιάφα Μαρούλα (Λογοτεχνία), ο. κ. Ντίνας Αρης (Μουσική), ο κ. Ξυρομερίτης Μάριος (Εικαστικά), ο. κ. Παπαμιχαήλ Αντώνης (Λαογραφία-Χορός), ο κ. Παπαναστασίου Κώστας (Θέατρο), η κ. Σαρρή Ελένη (Εικαστικά) και η κ. Τέα Βασιλική (Φωτογραφία). Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην του κ.Παπαναστασίου και της κ.Σαρρή που ζουν στη Γερμανία, τα υπόλοιπα τιμώμενα πρόσωπα ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να βρεθούν στο πλευρό της Ελληνικής Ομογένειας.


Στην εκδήλωση δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν η κ. Βαγενά Άννα, η κ. Κλιάφα Μαρούλα και ο κ. Ξηρομερίτης Μάριος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ το βραβείο της κ. Βαλάση Στέλλας το παρέλαβε η αδερφή της κ. Βαλάση Λουκία, η οποία συγκίνησε ιδιαίτερα με το ταλέντο της, όταν αφιέρωσε ένα τραγούδι στους απόδημους Θεσσαλούς που έχει γράψει η ίδια, τραγουδώντας και παίζοντας σαντούρι.

Στην εκδήλωση δε κατέστη δυνατό να παραστούν οι κ. Ντίνας Άρης και κ. Κιτσόπουλος Χρήστος λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στα αεροδρόμια με τις ακύρωσεις των πτήσεων.

Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Μονάχου τίμησε τους κ. Κωνσταντίνο Παλάγκα, κ. Φώτη Ράπτη, κ. Δήμητρα Ράπτη, κ. Μαρίκα Βαλιώτη, κ. Ζήση Βαλιώτη, κ. Χρήστο Ζυγούρη και κ. Μαρία Ζιάνα για την εξαιρετική προσφορά τους στο Σύλλογο.

Την εκδήλωση της πρώτης ημέρας τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο πατήρ Μαλαμούσης, Ιερέας στο Μόναχο εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ξενάκης, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος, ο Γραμματέας Αποδήμων ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τάτσης, ο Συντονιστής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χατζησαββίδης Παύλος, το μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Μπακλαβά-Στρατίκη Μαρία, ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Χαϊδαρίου κ.Σακκάς Αθανάσιος, ο πρόεδρος των απανταχού Μουζακιωτών κ. Κούτρας Στέφανος, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων κ. Ντίκ Αναστασία και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών Συλλόγων και φορέων.

Την παράσταση της δεύτερης βραδιάς έκλεψαν πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Σβάινφουρτ, Ντύσσελντορφ, Μονάχου και Νυρεμβέργης, όπου παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς και άλλους χορούς και έτσι είπαν πάλι ένα δυναμικό «παρών» και σ΄ αυτό το φεστιβάλ. Εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του κάθε Συλλόγου τίμησαν τα παιδιά της χορευτικής ομάδας βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας. Ο νέος πρόεδρος της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης κ. Ιωάννης Βόμπρας χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την υποστήριξη και καθοδήγηση.

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Μαρία Θεοχάρη (Νυρεμβέργη), κ. Λάζος Κελεπούρης (Μόναχο), κ. Βασιλική Λασπά (Σβάινφουρτ), κ. Σοφία Μιχαλέ (Ντύσσελντορφ), κ. Γεώργιος Βόμπρας (Γκύτερσλο), κ. Νικόλαος Λιάνος (Ζυρίχη) και κ. Ιωάννης Φιλλίπου (Βισμπάντεν) χαιρέτισαν το κοινό και έδωσαν ραντεβού στο επόμενο φεστιβάλ του 2011 που προτάθηκε να γίνει στο Βισμπάντεν ή στο Γκύτερσλο.

Αμέσως μετά οι επίσημοι άνοιξαν το χορό και ξεκίνησε πραγματικό τρικούβερτο Θεσσαλικό ολονύκτιο γλέντι με τη τοπική μουσική ορχήστρα.

Η Ομοσπονδία δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει και να πετύχει υψηλούς στόχους, να γιορτάσει πολλά φεστιβάλ και να ενώσει ακόμα πιο πολύ τους Θεσσαλούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου! Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης στο Μόναχο.

Την εκδήλωση της δεύτερης μέρας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πατήρ Ιωάννης, Ιερέας στο Μόναχο, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ Ευρώπης και Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κρητών Ευρώπης κ. Ιωάννης Επιτροπάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ξενάκης, το μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Μπακλαβά-Στρατίκη Μαρία, ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Χαιδαρίου κ. Σακκάς Αθανάσιος, ο πρόεδρος των απανταχού Μουζακιωτών κ. Κούτρας Στέφανος, και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών Συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος Ελληνίδων και Ελλήνων από διάφορες πόλεις της Ευρώπης.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου