Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ν. Λέγκας : Η κυβέρνηση τώρα δε χαρίζει 17 δις στις Τράπεζες;

Κριτική στην κυβέρνηση η οποία άλλα έλεγε κι άλλα κάνει για το «πακέτο στήριξης του τραπεζικού τομέα» ύψους 28 δις, άσκησε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ν. Λέγκας.





Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κι ο σημερινός Πρωθυπουργός, λοιδορούσαν το πακέτο των 28 δις –από το οποίο έγινε χρήση των 11 δις.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Ν. Λέγκας, πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε τη διάθεση και των υπόλοιπων 17 δις.
Ο Τρικαλινός πολιτικός, υπενθύμισε τη δριμύτατη κριτική του Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λευκή επιταγή» στις Τράπεζες, για «τεράστια κοινωνική πρόκληση» και για «έγκλημα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου». Και ζήτησε με νόημα από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παράτεινε τη ρύθμιση ως έχει, να δηλώσει αν έχει λάβει υπόψιν τις τότε δηλώσεις του Πρωθυπουργού, περί λευκής επιταγής και εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ο Ν. Λέγκας, η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, όπως οφείλει να πάρει πίσω τα όσα καταλόγιζε στη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Ν. Λέγκας τόνισε ότι την ώρα που η χώρα μας φαίνεται να ξεπερνά, έστω και τώρα, εξαιτίας επαναλαμβανόμενων λαθών, τη κρίση δανεισμού, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να προχωρήσει σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, που να ακουμπά σε αναπτυξιακή βάση, δημιουργώντας έσοδα, χωρίς όμως να στεγνώνει η αγορά.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι μια μονοδιάστατη φορολογική πολιτική, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα σπιράλ υπανάπτυξης, καθώς, είναι πρόδηλο ότι οι στεγνές τσέπες, όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερο, αλλά και αποδίδουν λιγότερους φόρους.
Ο Τρικαλινός πολιτικός πρόσθεσε ότι την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, προβάλλει περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα μιας εκτεταμένης φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά αυτή, εκτός από γενναία, ριζοσπαστική και δίκαιη-κι αυτό δυστυχώς δε συμβαίνει- θα πρέπει να είναι μελετημένη, καλά προετοιμασμένη και να έχει στόχους.

Από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο απουσιάζει το στοιχειώδες, που δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των κυβερνητικών ρυθμίσεων και το τι επιφέρουν στον προϋπολογισμό. Κι αυτά δεν έχουν καν κοστολογηθεί, τόνισε. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του χρησιμοποίησε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία από τις ρυθμίσεις που προκαλούν έσοδα, το ύψος έχει προσδιορισθεί μόνο σε 9 ρυθμίσεις, απροσδιόριστο όμως παραμένει σε 71 περιπτώσεις.
Υπενθύμισε ακόμη ότι το 63% της συνολικής υστέρησης των εσόδων ολόκληρου του 2009, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης ότι η υστέρηση από το 3,2 % που ήταν το πρώτο εννιάμηνο ξεπετάχτηκε στο 13,3% το τελευταίο τρίμηνο, για να διαμορφωθεί τελικά ολόκληρη τη χρονιά στο 6,2%.

Η προσέγγιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν μπορεί να είναι λογιστική. Πρέπει να είναι οικονομική αλλά και αναπτυξιακή. Γιατί διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί σε μια ψευτοαπειλή μιας και θα επιδιώκει να πάρει λεφτά από εκεί που δεν υπάρχουν, τόνισε με έμφαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου