10.000.000 ευρώ στη Θεσσαλία, 1.000.000 (θα προταθεί) για το Ασκληπιείο
Το έργο ανάδειξης του Ασκληπιείου θα προταθεί σε πρώτη φάση από το νομό μας για ένταξη στο ΕΣΠΑ, όπως δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ των Τρικάλων και τον Αποστόλη Ζώη ο Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος-διευθυντής της ΛΔ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στο ένα εκατ. ευρώ.
Άμεσα
Ποσό 10.000.000 ευρώ θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Η σχετική πρόσκληση είναι έτοιμη και θα εκδοθεί άμεσα ενώ δικαιούχοι των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι οι φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στην ισόγεια αίθουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ενημερωτική σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων εν όψει της έκδοσης της πρόσκλησης.
Στόχος των έργων που θα ενταχθούν είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού και η σύνδεση με τις τουριστικές διαδρομές και την οικονομία καθώς επίσης η ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδομών και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι πράξεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και στην βελτίωση των υποδομών που θα αυξήσουν το βαθμό επισκεψιμότητας και το τουριστικό απόθεμα
Ειδικότερα επιλέξιμες για να χρηματοδοτηθούν είναι οι ακόλουθες δράσεις:
-Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων.
-Αποκατάσταση ιστορικών και βυζαντινών / μεταβυζαντινών μνημείων.
-Ενοποίηση Πολιτιστικών Χώρων.
Η υποβολή των προτάσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 19/04/2010.
Ιστορικά στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Τρικκαίων στην Τρίκκη υπήρχε το αρχαιότερο και επιφανέστερο, κατά τον Στράβωνα, ιερό του Ασκληπιού, στο οποίο προσέτρεχαν οι ασθενείς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο για θεραπεία.
Ο Ασκληπιός, ο ξακουστός γιατρός της αρχαιότητας, μάζευε τα βότανά του στα ριζά του βουνού του Κόζιακα και παρασκεύαζε αποτελεσματικά φάρμακα για πολλές ασθένειες.
Οι ανασκαφές που ανέδειξαν μέρος του Ασκληπιείου έγιναν στα ανατολικά του ναού του Αγίου Νικολάου. Υπολογίζεται ότι το κυρίως Ασκληπιείο βρίσκεται κάτω από την παλιά πόλη, το Βαρούσι, κάτω από το λόφο του Φρουρίου.
Το 1902 ο Παναγιώτης Καστριώτης, με συστηματικές έρευνες βρήκε σε βάθος 2μ. ερείπια ρωμαϊκού λουτρώνα και οικοδομήματος με ψηφιδωτά δάπεδα υστερορωμαικών χρόνων ενώ το 1964 αποκαλύφθηκε από τον Δ.Θεοχάρη η γωνία ενός μεγάλου δημοσίου οικοδομήματος των όψιμων ελληνιστικών χρόνων, το οποίο έφερε ρωμαϊκό ψηφιδωτό. Σ’αυτό παριστάνεται ο βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης Λυκούργος σε κατάσταση παραφροσύνης. Σύμφωνα με τη Μυθολογία ο Λυκούργος είχε καταδιώξει το θεό Διόνυσο και για τον λόγο αυτό τιμωρήθηκε από τις μαινάδες.
------------------
Σ.Σ.
Εν τω μεταξύ, δείτε σε επόμενο άρθρο ΕΔΩ μας σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο χώρος...
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου