Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Βαρυσήμαντο άρθρο της Σούλας Μερεντίτη για την ακρίβεια


Ξεκοκκαλίστε το για να ενημερωθείτε...!






Η συνεχής ανοδική κούρσα των τιμών σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών, καταδεικνύει ότι η αγορά λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας.

Σήμερα, οι τιμές σε βασικά προϊόντα όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Αυτό σημαίνει ότι πολλά προϊόντα δεν εισάγονται με υπέρογκες τιμές, αλλά ότι τις τιμές αυξάνει η ασυδοσία της εγχώριας αγοράς, η κακή λειτουργία του ανταγωνισμού, η κυριαρχία των ολιγοπωλίων, η έλλειψη πολιτικής συγκράτησης των τιμών, το ξεχαρβάλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ταυτόχρονα, το μπαράζ των ανατιμήσεων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση , εξαναγκάζει μισθωτούς και συνταξιούχους σε σκληρή λιτότητα και περιορίζει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, αλλά και των επαγγελματιών, δεν κρύβουν την αγωνία και την αγανάκτησή τους, καθώς η αγοραστική τους δύναμη και τα έσοδά τους συρρικνώνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον εύκολο τραπεζικό δανεισμό.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο και επί πέντε χρόνια, οι υπουργοί της κυβέρνησης, αρνούμενοι να πράξουν το αυτονόητο , δηλαδή να ενεργοποιήσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς και να ελέγξουν την ασυδοσία των καρτέλ και τους κερδοσκόπους , έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν ακόμα και τους καταναλωτές! Δήλωναν με περισσό θράσος, ότι δεν φταίνε μόνο οι κερδοσκόποι, αλλά κι αυτοί που πάνε και αγοράζουν από τους κερδοσκόπους…! Δηλαδή, φταίει ο λαός. Φταίμε εμείς, οι καταναλωτές που πάμε να πάρουμε βασικά είδη διατροφής, εμείς είμαστε που συμβάλουμε στην αύξηση της ακρίβειας. Συνέπεια αυτού ήταν η κατάσταση να είναι πλέον ανεξέλεγκτη και οι συνέπειες στην οικονομία να είναι τραγικές. Αν δε σε αυτό προστεθεί και η γενικότερη οικονομική κρίση , αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το πρόβλημα της ακρίβειας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα. Εμείς το ΠΑΣΟΚ , η αυριανή κυβέρνηση της χώρας, έχουμε πρόγραμμα και για την ακρίβεια. Η αγορά χρειάζεται ρύθμιση. Χρειάζεται όρους και κανόνες. Χρειάζεται αυστηρές, σκληρές ποινές για όσους παρανομούν.
Η αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, η πραγματική τιμωρία όσων κερδοσκοπούν σε βάρος του καταναλωτή, η μείωση του κόστους, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενημέρωση του καταναλωτή για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, είναι μερικά από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν .





Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: