Γράφει η Αθανασία Ζαραμπούκα
Επιδεινώνεται διαρκώς η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά:
• Στερεύει η χρηματοδότηση προς το σύνολο επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ετήσια βάση και περιορίζεται σε 6,6%, από 7,4% τον Ιούνιο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008.
• Στα 2 δις ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές στο επτάμηνο του 2009, περισσότερο από τρεις φορές πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και του 2007.
Στην κρίση οφείλεται η κατά 22% σε σχέση με πέρσι, μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στο – 0,2% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2009. Για πρώτη φορά από το 1993,και πάλι με Κυβέρνηση ΝΔ, η ανάπτυξη αποκτά αρνητικό πρόσημο.
100.000 περισσότεροι άνεργοι τον Μάιο του 2009 σε σχέση με τον Μάιο του 2008. Στο 8,5% η ανεργία έναντι 6,6% πέρσι.
Link:
Η αναποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας είναι σήμερα ολοφάνερη. Το έλλειμμα εφαρμογής αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό δομών και κλάδων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την Ελληνική Βιομηχανία. Για ένα ακόμη μήνα, τον Ιούνιο του 2009, συνεχίζεται η συρρίκνωση της Βιομηχανικής παραγωγής της Ελληνικής Οικονομίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Συγκεκριμένα:
• Βουτιά 11,4% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής
• Δραματική συρρίκνωση 26,8% ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς)
• Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ,μειωμένος κατά 36%, ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) που αφορά στις μελλοντικές προσδοκίες του κλάδου.
Πάνω από 7% του ΑΕΠ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο: Στα 17.5 δις ευρώ το έλλειμμα, διπλάσιο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008, 5 δις παραπάνω από την πρόβλεψη του ΠΣΑ για ολόκληρο το 2009. Ο εκτροχιασμός των δαπανών και η υστέρηση εσόδων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Παρά την οικονομική κρίση, ο μέσος πληθωρισμός παραμένει στο 2.3% κατά την περίοδο Αυγούστου 2008-Ιούλιος 2009
Άσχημες οι προβλέψεις για τις ελληνικές εξαγωγές των επομένων μηνών, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιουνίου) δείχνουν ότι από πέρυσι μειώθηκαν κατά 22,6%.
Μόνο κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009 οι εξαγωγές μειώθηκαν συνολικά κατά 18,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία των εξαγωγών τους επόμενους μήνες είναι οι Έλληνες εξαγωγείς. Σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στους Έλληνες εξαγωγείς από το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου για την πορεία των εξαγωγών μόνο το 23% απάντησε ότι αναμένει αύξηση. Σε ερώτηση αν οι παραγγελίες από το εξωτερικό είναι υψηλές, κανονικές ή χαμηλές για αυτή την εποχή του έτους (Ιούνιο) το 60% απαντά ότι είναι χαμηλές, και το υπόλοιπο 40% κανονικές ή υψηλές.
Σημαντική πτώση του Οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφεται εντός του Ιουλίου τη στιγμή που το Οικονομικό κλίμα στην ΕΕ ανακάμπτει σημαντικά. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα υποχωρεί από τις 59 μονάδες κατά τον Ιούνιο στις 57 μονάδες εντός του Ιουλίου ενώ αντίθετα σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται ανάκαμψη του δείκτη κατά 4 μονάδες.
Μειώνεται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών για την πορεία της Οικονομίας και εξασθενούν οι προσδοκίες βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένει υψηλή ενώ αυξάνεται και το ποσοστό των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζουν πέρα».
Για το Συμβούλιο Επιμόρφωσης Τρικάλων
Αθανασία Ζαραμπούκα
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου