Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στερνή μου γνώση...


Δηλώσεις του βουλευτή Ν. Τρικάλων και πρώην υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη σχετικά με τις πλημμύρες στην περιοχή της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας





Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κακασκευής φραγμάτων και μικροφραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Οιχαλίας και Φαρκαδόνας, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ., και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββατοκύριακου.

“Οφείλουμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είναι χθεσινό” λέει ο κ. Σ. Χατζηγάκης και υπενθυμίζει πως από το 1992 ακόμη και την πρώτη του θητεία στο Υπουργείο Γεωργίας είχε προχωρήσει τις μελέτες κατασκευής, εξασφαλίζοντας παράλληλα την χρηματοδότηση, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κεντρική Ελλάδα, το φράγμα Τιτάνου, “το οποίο παραπέμφθηκε στις καλένδες από τις μετέπειτα Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το συγκεκριμένο έργο θα ανακούφιζε πραγματικά την περιοχή”. Ο κ. Σ. Χατζηγάκης σημειώνει πως το “πρόβλημα της περιοχής της Φαρκαδόνας η οποία λειτουργεί σήμερα ως ζώνη ανάσχεσης των υδάτων του Πηνειού ποταμού, μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από την προώθηση τέτοιων μεγάλων έργων, όπως για παράδειγμα το φράγμα Νεοχωρίτη το οποίο εντάξαμε πέρυσι στο πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής”.

Το Φράγμα Νεοχωρίτη βρίσκεται σε... αγρανάπαυση από τη σημερινή Κυβέρνηση η οποία είναι προφανώς ανίκανη να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και κυρίως της κατοίκων της περιφέρειας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί υπουργείας του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2009 είχε εκπονηθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης φραγμάτων σε όλη τη χώρα, δημιουργίας λιμνοδεξαμενών και ολοκλήρωσης αρδευτικών δικτύων.

Έργα που θα απέτρεπαν αφενός τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες και αφετέρου θα εξασφάλιζαν νερό για άρδευση τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω έργα για τον Νομό Τρικάλων:


1.Φράγμα Νεοχωρίτη

      2. Φράγμα Ληθαίου

      3. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός συλλογικών δικτύων υπό πίεση στα αγροκτήματα Κάτω Ελάτης, Φήκης, Γοργογυρίου, Ελευθεροχωρίου και Λιλής.

4.Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Παλαιομοναστήρου.

5.Βελτιστοποίηση λειτουργικότητας υφιστάμενων αρδευτικών αντλιοστασίων.

6.Φράγμα φράγματος και αρδευτικού δικτύου Πλατάνου.

7.Κατασκευή υπόγειων αρδευτικών δικτύων για την ορθολογική αξιοποίηση υφιστάμενων κρατικών γεωτρήσεων Δήμου Βασιλικής.



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: