Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Έτοιμο το γραφείο τουριστικής ενημέρωσης του νομού


Αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια- Το τουριστικό προφίλ του νομού





Μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε θα γίνουν τα εγκαίνια του γραφείου τουριστικής ενημέρωσης για τα αξιοθέατα του νομού που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του δήμου Τρικκαίων και της Ένωσης Ξενοδόχων Πόλης των Τρικάλων και Ορεινού όγκου.

Όπως δήλωσε στην ο πρόεδρος της Ένωσης κ.Δημήτρης Χατζηγάκης με τη λειτουργία αυτού του γραφείου αναμένεται να προσφέρονται σημαντικές πληροφορίες στους επισκέπτες για τους τουριστικούς προορισμούς και ότι άλλο απαιτείται για την άνετη πρόσβαση σε αυτούς, ενώ ήδη στο εσωτερικό του γραφείου υπάρχει πλούσιο τουριστικό υλικό που προέρχεται από σημαντική δουλειά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή σχεδιάζει να κάνει κάτι ανάλογο και στο νομαρχιακό κτίριο σε ανοίκιαστα κτίρια, προκειμένου να καλυφθούν και δύο είσοδοι των επισκεπτών στο νομό μας.


Ευκαιρίες
Σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός αλλά και ο αθλητικός τουρισμός, παρουσιάζει ο νομός Τρικάλων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής, που αποτελεί προϊόν εργασίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη σχετική μελέτη επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- πως ο οικοτουρισμός θα αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους του Νομού και θα στηριχθεί στο υψηλής ποιότητας περιβάλλον, με φυσικούς σχηματισμούς (λίμνες, ποτάμια και δάση). Θα αποτελέσει δε μια μορφή τουρισμού, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος και στα ενδιαφέροντα οικοσυστήματα του Νομού.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, ο Νομός δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ασχοληθούν με την ορειβασία, την ορεινή πεζοπορία, την ιππασία, το περιπατητικό σκι, την περιήγηση σε χαμηλό υψόμετρο, όπως και να αναπτύξουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό (καγιάκ, ράφτινγκ), να επισκεφθούν μοναστήρια και ναούς της περιοχής, να επιδοθούν σε περιηγήσεις για παρατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας και να λάβουν μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, αυτοί που ελκύονται από τέτοιες μορφές τουρισμού είναι γενικότερα προσανατολισμένοι σε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών σε σχέση με τους συνηθισμένους τουρίστες του γενικού τουρισμού. Κατά συνέπεια, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, αλλά και των ασχολιών, που είναι εναρμονισμένες με τα φυσικά δεδομένα. Ο τουρισμός περιπέτειας μπορεί να συνδεθεί, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, και με τον τουρισμό άθλησης, για την ανάπτυξη του οποίου θα πρέπει να αξιοποιηθεί η αθλητική υποδομή του Νομού. Μπορεί τέλος να αναπτυχθεί μια μορφή τουρισμού που μπορεί να στηριχθεί στα τοπικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στην περιοχή, στη βάση του γαστρονομικού τουρισμού.

Του Αποστόλη Ζώη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου