Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Κτίρια-φαντάσματα του ΑΠΘ στο Περτούλι

Αναξιοποίητα και αχρησιμοποίητα παραμένουν εδώ και 16 χρόνια, κτίρια στο Περτούλι, που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν τους φοιτητές της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.





Όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» «κινδυνεύουν σήμερα να κατεδαφιστούν και κατά συνέπεια περίπου 430 εκατ. δραχμές (1.261.000 ευρώ) πετάγονται στον αέρα».

Πρόκειται για ένα συγκρότημα 24 κτιρίων με αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες παραμονής, μαγειρεία κτλ., που προορίζονται για την άσκηση των φοιτητών του Δασολογικού τμήματος κατά τις θερινές ασκήσεις στο δάσος του Περτουλίου, καθώς και τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου.

Από το 1994 μέχρι και σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει και οι φοιτητές της σχολής εξακολουθούν να φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι σε παλιές εγκαταστάσεις, η συντήρηση των οποίων στοιχίζει αρκετά στη διοίκηση του ιδρύματος.
Η τελευταία προσπάθεια έγινε γύρω στο 2000, όταν οι τότε πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ συνεργάστηκαν με τη νομαρχία Τρικάλων, με σκοπό να συνεχίσουν το έργο.

Στόχος τους ήταν να αντληθούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνονταν για τον αγροτουρισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο, στο οποίο θα έρχονταν μαθητές αλλά και φοιτητές από όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο το όραμα των παραπάνω δύο φορέων δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί από τον πάγο και γενικότερα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Περτούλι το χειμώνα. Κατά πολλούς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Μέσα στις προτάσεις που υπάρχουν είναι τα κτίρια να κατεδαφιστούν και να τοποθετηθούν 20 ελαφριές κατασκευές (λυόμενα) για τη δημιουργία δασικού χωριού, μιας και τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου είναι πλέον πολλά.

Τάσος Πλέντζας - Ενημέρωση



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου