Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η ελεγχόμενη στάθμευση στα Τρίκαλα (το περιβόητο mobile park) μόνο στα λόγια


Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το τίμημα για τα δημοτικά πάρκινγκ, όταν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης δεν λειτουργεί στην ουσία





Ο προβληματισμός που έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής αρχής κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είχε ουσία και σημασία. Διότι ο ίδιος αναρωτήθηκε για το αν θα κρινόταν αναγκαία η αύξηση στο τίμημα των δημοτικών πάρκινγκ, εάν πραγματικά λειτουργούσε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη των Τρικάλων.


Στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο των Τρικάλων αποφάσισε (αφού η λήψη απόφασης επί του θέματος είχε αναβληθεί μία φορά σε προηγούμενη συνεδρίαση) να αυξήσει το τίμημα της χρήσης των δημοτικών πάρκινγκ. Θα ήταν αναγκαία όμως η αύξηση του ήδη υψηλού τιμήματος για τα δεδομένα των Τρικάλων, εάν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης λειτουργούσε;

Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική.

Με τον ίδιο τρόπο που είναι προφανές ότι το mobile park (η ελεγχόμενη στάθμευσης επί το… τεχνολογικότερον) δεν λειτουργεί. Έτσι, ο δήμος απλώς πληρώνει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, χωρίς όμως να έχει κέρδος οικονομικό αλλά και κέρδος για τις λειτουργίες της πόλης από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.


Καταρχήν, το σύστημα της στάθμευσης μέσω της χρήσης γραπτού μηνύματος από κινητό τηλέφωνο δεν λειτουργεί. Από την αρχή είχε παρατηρηθεί ότι δεν επρόκειτο αυτή η δράση του συστήματος να λειτουργήσει. Δευτερευόντως, ελάχιστοι είναι αυτοί που αγοράζουν πλέον κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης.

Εάν θέλει κανείς να είναι ακριβής πρέπει να υποστηρίξει ότι περισσότερο αγοράζουν κάρτες οι επισκέπτες παρά οι δημότες των Τρικάλων. Παρά ταύτα ο δήμος αποδίδει το μηνιαίο τίμημα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.


Επίσης, οι περισσότερες πινακίδες που τοποθετήθηκαν στα πεζοδρόμια της πόλης για να οριοθετήσουν τις περιοχές όπου εφαρμόζεται το σύστημα, είτε έχουν υποστεί φθορές είτε έχουν ξηλωθεί. Δεν έχουν, όμως αντικατασταθεί.



Η ελεγχόμενη στάθμευση εφαρμόστηκε στα Τρίκαλα για πρώτη φορά στις 6 Αυγούστου του 2007. Για την ακρίβεια εφαρμόστηκε επισήμως, διότι δοκιμαστικά η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε λίγους μήνες νωρίτερα.


Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είχε εφαρμοστεί στα Τρίκαλα αρκετά χρόνια πριν το 2007 και είχε σταματήσει για άλλα τόσα, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Ωστόσο ήρθε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να δώσει τα «φώτα» του, καθώς το σύστημα εφαρμόζεται την τελευταία διετία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Το ΕΜΠ εφήρμοσε μέσω του Δήμου Τρικκαίων ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με την επωνυμία mobile park, που προβλέπει τόσο τη στάθμευση με κάρτες όσο και τη στάθμευση μέσω γραπτού μηνύματος από το κινητό. Όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακό, κυρίως εξαιτίας του σκέλους της παροχής δυνατότητας στάθμευσης μέσω μηνύματος από κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το ίδιο πρόγραμμα παρουσιάστηκε ως πολλά υποσχόμενο, διότι επρόκειτο να δώσει τη δυνατότητα στάθμευσης μέσω GPS.


Εάν δηλαδή κάποιο αυτοκίνητο διέθετε το κατάλληλο σύστημα, τότε υποτίθεται ότι ο οδηγός του θα μπορούσε να έχει την εποπτεία των δρόμων της πόλης και να μεταβεί κατευθείαν στην πλησιέστερη θέση στάθμευσης. Αυτό το τελευταίο σκέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Στην παρούσα φάση το σύστημα δεν λειτουργεί, τυπικά και ουσιαστικά. Το ΕΜΠ έχει εγκαταλείψει το δήμο, χωρίς τεχνική στήριξη ή βοήθεια, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν όλοι εκείνοι που εξαρχής προέβλεπαν ότι ο δήμος μόνος του δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσα φάση ακόμη και τα μηχανάκια που παραχώρησε το Πολυτεχνείο στη Δημοτική Αστυνομία δεν λειτουργούν όπως πρέπει, καθώς είτε κάποια έχουν χαλάσει (αναμενόμενο τρία χρόνια μετά την εφαρμογή), είτε κολλάνε.

Από την άλλη, βέβαια και ο έλεγχος από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας στην πόλη μάλλον δεν κρίνεται επαρκής. Τούτο, εξάλλου τονίστηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Τρικάλων, την περασμένη εβδομάδα.

Παρά ταύτα οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής αποφάσισαν την αύξηση στο τίμημα των δημοτικών πάρκινγκ, όταν το κυκλοφοριακό χάος στην πόλη εντείνεται, όταν ο έλεγχος είναι ουσιαστικά απών, όταν ο δήμος πληρώνει στο Πολυτεχνείο τις κάρτες στάθμευσης που ελάχιστοι αγοράζουν, την ώρα που κατ’ ουσίαν το ΕΜΠ έχει εγκαταλείψει το δήμο Τρικκαίων.

Και όλα αυτά σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά, όταν από την αρχή εκφράζονταν ενστάσεις, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο συνάφθηκε η σύμβαση με το ΕΜΠ, όσο κυρίως για το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης και για την εφαρμογή της.

ΕΡΕΥΝΑ Της Ελπίδας Κουτσογιάννη




Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. ΑΚΟΜΑ ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΪ ΤΟΥ Ε-ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ.
    ΚΑΛΑ ΡΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΦΑΤΣΙΜΑΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΤΕ ΝΤΙΠ ΧΑΜΠΑΡΙ?
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΦΑΤΣΙΜΑΡΕ ΜΑΣ ΈΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή