Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

«Μπίζνες» αμερικάνικων συμφερόντων στην εκπαίδευση


Ζωηρό ενδιαφέρον  από την Αμερικάνικη πρεσβεία  για Γεωργική Σχολή στα Τρίκαλα. Οι συνεννοήσεις γίνονται απευθείας με το υπουργείο Παιδείας και σαν μοχλός αξιοποιείται η τοπική διοίκηση







Αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική διοίκηση γίνεται μοχλός για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και διείσδυσης ξένων «εκπαιδευτικών» ομίλων στην Ελλάδα, είναι τα δημοσίευματα  Τρικαλινών εφημερίδων , σύμφωνα με τα οποία, η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη Γεωργική Σχολή που σκοπεύει να δημιουργήσει ο Δήμος Τρικκαίων στο χωριό Πρίνος.

Τα δημοσιεύματα  αναφέρουν ότι ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας Τζ. Φρόβικ, επισκέφτηκε πρόσφατα το δήμαρχο Τρικκαίων, Χρήστο Λάππα, έχοντας προηγούμενος ενημερωθεί από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για την πρόθεση του δήμου να δημιουργήσει Γεωργική Σχολή, στα πρότυπα της αντίστοιχης που ήδη λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Αμερικάνο διπλωμάτη, «η αμερικανική πρεσβεία προτίθεται να συνδράμει το συγκεκριμένο εγχείρημα».

Για να αντιληφθεί κανείς τις γενικότερες στοχεύσεις που υπηρετεί η εμπλοκή της πρεσβείας στην ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας σχολής, είναι χρήσιμο να ανατρέξει στον τρόπο και το αντικείμενο λειτουργίας της αντίστοιχης Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους συντελεστές του, πρόκειται για ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1904 από έναν Αμερικάνο καθηγητή, ο οποίος εκπαίδευε τους μαθητές του στην εφαρμογή των τελευταίων εξελίξεων στη γεωργία.

Η Σχολή βρίσκεται σε ένα Αγρόκτημα 1.500 στρεμμάτων, συνεργάζεται στενά με το ΑΠΘ, έχει οικότροφους μαθητές, απόφοιτους Γυμνασίου, που πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων σίτισης και στέγασης, ενώ από το 1996 λειτουργεί και μεταλυκιακά προγράμματα. Παρέχει ακόμα προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων, με τη διοργάνωση σεμιναρίων, κλειστών μαθημάτων και επιδείξεων, με έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το ενδιαφέρον της πρεσβείας για την επέκταση ανάλογων δραστηριοτήτων στα Τρίκαλα, κάθε άλλο παρά με το αζημίωτο γίνεται, αφού με αυτόν τον τρόπο «πατάει πόδι» σε δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή και ταυτόχρονα ισχυροποιεί, ρίχνει γέφυρες για ισχυρότερη παρουσία των αμερικάνικων επιχειρήσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το γεγονός εξάλλου ότι οι σχετικές συνεννοήσεις γίνονται απευθείας μεταξύ πρεσβείας και υπουργείου Παιδείας, δείχνει ότι η «μπίζνα» είναι μεγάλη, όπως και η πρεμούρα της κυβέρνησης, με ή χωρίς φερετζέ, να διευρύνει την παρουσία ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων στην μεταγυμνασιακή ή μεταλυκειακή εκπαίδευση, αξιοποιώντας σαν βασικό μοχλό και την τοπική διοίκηση.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Τρικκαίων :


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΪΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ  ΤΑΣΙΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΤΙΦΗΣ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου