Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

O ΣΠΟΡΤ στις Τσιούκες, απέναντι από την Γκρόπα


Ανάμεσα στα πολλά μειονεκτήματα που είχε το πέρασμα της Γκρόπας, υπήρχε και ένα πλεονέκτημα μέγιστο. Η ανυπέρβλητη θέα προς τον ορεινό όγκο της Αργιθέας.





Μόλις στρίβουμε στο επίφοβο πέρασμα, πάνω από το βαθύ φαράγγι υψώνονται τρομερές οι Τσιούκες, ο Αχλαδιάς, το Ξηροβούνι. Κάστρα πραγματικά, απόρθητα οχυρά, πρόκληση ορειβατική. Ιδιαίτερα το χειμώνα με το λευκό τους κάλυμμα, πανέμορφα φαντάζουν στην αγριάδα τους. Τώρα, αυτό το σπάνιο προνόμιο χάθηκε, αφού η σήραγγα παρακάμπτει το πέρασμα της Γκρόπας και οδηγεί χαμηλότερα. Πρέπει λοιπόν στην έξοδο του τούνελ να στρίψουμε δεξιά ανηφορίζοντας για να βρεθούμε πάνω από το φαράγγι. Στο ψηλότερο σημείο συναντάμε δυο χωματόδρομους, που οδηγούν στην περιοχή της Κατούνας ο πρώτος, στο Ανθηρό και στην Αργιθέα ο δεύτερος.

Έχοντας σαν στόχο τις Τσιούκες, ακολουθούμε τον δεύτερο χωματόδρομο. Χιόνι λιγοστό αλλά παγωμένο στα σκιερά κομμάτια, δεν εμποδίζει καθόλου στην πορεία μας. Ίσα – ίσα προσφέρει την ευκαιρία της φωτογράφησης.



Μετά από 50’ περίπου φτάνουμε στο διάσελο από όπου συνεχίζει δρόμος ασφάλτινος. Δεξιά μας η κορυφή Ξηροβούνι (υψ. 1731 μ.) με τη χαρακτηριστική συστάδα οξιάς στο ψηλότερο σημείο της. Αριστερά οι Τσιούκες, ένα συγκρότημα τεσσάρων κορυφών που μέχρι τώρα ποτέ δεν είχαμε περιλάβει στους προορισμούς μας, αν και συχνά βρισκόμαστε στην περιοχή. Από εδώ αρχίζει η ανάβαση για όποιον θέλει να πατήσει και τις τέσσερις κορυφές, πράγμα καθόλου εύκολο αφού οι κλίσεις είναι μεγάλες και χρειάζεται προσπάθεια. Η ψηλότερη κορυφή είναι νοτιότερα, αλλά καθώς ο δρόμος κατηφορίζει, είναι προτιμότερο η ανάβαση να ξεκινήσει από εδώ ώστε να μην χάσουμε ύψος. Μονοπάτι βέβαια δεν υπάρχει, απλά κάποια περάσματα ζώων που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε.

Βρισκόμαστε στην απάνεμη πλευρά του βουνού, χιόνι δεν υπάρχει, η θέα προς τα Άγραφα είναι εντυπωσιακή. Η πολυπληθής ομάδα σκορπίζει στην πλαγιά ανηφορίζοντας παράλληλα με τον δρόμο. Σύντομες στάσεις για κάποιες ανάσες, λίγο νερό, μερικές φωτογραφίες. Η τελευταία κορυφή δεν φαίνεται πριν να παρακάμψουμε την τρίτη και να στρίψουμε αριστερά για να την δούμε, 100 περίπου μέτρα ψηλότερα.

Μια τελευταία προσπάθεια και είμαστε πλέον δίπλα στο πεσμένο τριγωνομετρικό, στο ακρότερο σημείο της κορυφογραμμής. Νοτιότερα, ο κατά τι ψηλότερος Αχλαδιάς και ακολουθούν οι απόκρημνες κορυφές των Αγράφων. Στο βάθος της χαράδρας το Ανθηρό και βορειότερα η Τούρλα, το Χατζή, η Κακαρδίτσα, τα Τζουμέρκα. Ελάχιστο το χιόνι, μια παγωμένη φλούδα μοναχά. Παραμένουμε εδώ για ώρα, μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η ομάδα, καθορίζοντας στόχους επόμενων διαδρομών μας.



ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Παρασκευή 25/11 στις 9 το βράδυ, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου θα συναντηθούν στο φιλόξενο χώρο της «Σουΐτας» για φαγητό, ποτό και μουσική.

Για την Κυριακή 27/11 είναι προγραμματισμένη πεζοπορία στο «Μονοπάτι των Κλεφτών» στα Τέμπη. Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 begin_of_the_skype_highlighting            2431072077      end_of_the_skype_highlighting την Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου