Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

29oς Μαραθώνιος Αθηνών: Ένας μεγάλος διεθνής Μαραθώνιος όπως του αξίζει...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν πάει πολύ καιρός από τότε, που ως κάτοικος Αθήνας κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, συναντούσα τα οργισμένα βλέμματα πολλών Αθηναίων. Ήταν αδύνατο να κατανοήσουν γιατί μία μέρα σαν κι αυτή ήταν απαραίτητο το κλείσιμο κεντρικών  και περιφερειακών δρόμων.





Ήταν η ημέρα διοργάνωσης του Κλασικού Μαραθωνίου, που τους ανάγκαζε να αλλάξουν τον τρόπο μετακίνησής τους κι αυτό από μόνο του ήταν εξωφρενικό. Πως αλλάζουν όμως οι εποχές και οι άνθρωποι; Κυριακή πρωί, 13 Νοέμβρη 2011. To κρύο τσουχτερό, ο αέρας να λυσσομανά, η βροχή και το χιονόνερο ανά διαστήματα να εμφανίζονται και να ξαναφεύγουν.  Συνθήκες κάθε άλλο παρά κατάλληλες για έναν λαϊκό αγώνα δρόμου.



 Η συμμετοχή των ξένων δρομέων λόγω της κρίσης και της γενικότερης κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας, όχι ανάλογη  των αρχικών προβλέψεων.  Η μεγάλη γιορτή όμως του Κλασικού Μαραθωνίου δε μπορεί να χαλάσει για τίποτα απ ‘όλα αυτά. Κι αυτό γιατί υπάρχουν οι Έλληνες.

Οι Έλληνες που έχουν πλέον συνειδητοποιήσει,  πως η εκδήλωση αυτή δεν είναι απλώς  μία εκδήλωση κάποιων γραφικών και παράξενων ανθρώπων, που τους αρέσει να τρέχουν, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι μία εκδήλωση με πολυποίκιλες διαστάσεις αθλητικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, ψυχολογικές. Κι έτσι έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να τη στηρίξουν με κάθε τρόπο. Χιλιάδες συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα για τους αγώνες δρόμου, χιλιάδες εθελοντές, χιλιάδες θεατές.



Οι εγγραφές  για τους αγώνες των 5 και 10χλμ έχουν κλείσει εδώ και καιρό , στο Μαραθώνα ήδη από τις 8 το πρωί είναι συγκεντρωμένοι πάνω από 8.000 δρομείς και βαδιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων Έλληνες,  έτοιμοι να διανύσουν την ιστορική διαδρομή. Αυτή που πριν από 2.501 χρόνια ένας  Αθηναίος οπλίτης έτρεξε, λίγο πριν ξεψυχήσει,  μεταφέροντας το μήνυμα της μεγάλης νίκης των Αθηναίων εναντίον των Περσών κι αναφωνώντας: «Νενικήμανεν».

Από μόνο του, αρκεί αυτό για να κάνει τον αγώνα ξεχωριστό. Και έτσι ήταν πάντα. Απλά δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Μέχρι πέρυσι. Η επέτειος των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα τελικά ήταν ιστορική και για έναν άλλο λόγο. Μας αφύπνισε. Ας είναι.  Έστω κι αργά ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών απέκτησε τη θέση που του αξίζει.  Είναι πια το μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός της Αθήνας και ένας μεγάλος διεθνής μαραθώνιος.



Έχοντας κατά νου όλα αυτά, η συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο αποτέλεσε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, μία από τις βασικές  προτεραιότητες  του συλλόγου. Συνολικά 58 δρομείς, 33 στο μαραθώνιο, 23 στα 10χλμ και 2 στα 5χλμ έδωσαν το παρόν, αποτελώντας μία από τις πολυπληθέστερες αποστολές συλλόγων δρομέων από την περιφέρεια. Δεν ξέρω αν μπορεί να περιγραφεί το πλήθος  των συναισθημάτων  μας. Χαρά, περηφάνια, συγκίνηση, δικαίωση είναι μερικά από αυτά. Οξυγόνο. Ειδικά στις μελαγχολικές μέρες που διανύουμε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα συναισθήματα αυτά είναι πολύτιμα, όπως και η πορεία μέχρι εκεί. Κι αυτό γιατί τα κουβαλάς μέσα σου .

Σαν οδηγό στις καθημερινές και επερχόμενες δυσκολίες, σαν σχέδιο αντιμετώπισης της ζωής συνολικά. Αγώνας, σχεδιασμός, προσπάθεια, προσήλωση. Μέχρι να τερματίσεις. Να φτάσεις στο στόχο. Επιστρέψαμε γεμάτοι. Ολοκληρωμένοι.

Πιο δυνατοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές που κάθε χρόνο γίνονται και καλύτεροι, στους χιλιάδες εθελοντές, που χωρίς κανένα όφελος δίνουν πάντα τον καλύτερό τους  εαυτό και στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που αψηφώντας το κρύο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες μας εμψύχωναν με όλη τους τη δύναμη και έγιναν συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας μικρή ή μεγαλύτερη, δεν έχει σημασία.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς, γνωστούς και άγνωστους που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε και να ζήσουμε για μία ακόμη φορά, για κάποιους από εμάς και για πρώτη φορά για κάποιους άλλους, αυτή τη μοναδική εμπειρία. Εις το επανειδείν, λοιπόν. Του χρόνου ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών θα μας περιμένει πάλι εκεί…

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου