Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση Λέγκα προς Σκανδαλίδη για τις παρακρατήσεις στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας με αφορμή τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών.





Ο πρώην Υφυπουργός με την ερώτησή του ζητά από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σαφείς απαντήσεις για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η χωρίς τη συγκατάθεση, προηγούμενη ειδοποίηση και ενημέρωση των αγροτών παρακράτηση, μέρους του ποσού που δικαιούνται, από την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

Επίσης, με την ίδια παρέμβαση, ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας ζητά από τον κ. Σκανδαλίδη να ανακοινώσει ποιοι ευθύνονται και ποιοι έδωσαν την εντολή για πραγματοποιηθεί η εν λόγω παρακράτηση, αλλά και με ποια διαδικασία και πότε θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά αυτά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                   
Θέμα: «Αδικαιολόγητες παρακρατήσεις στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών».

Η χωρίς τη συγκατάθεσή τους παρακράτηση, μέρους των ποσών που δικαιούνται, από την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση χιλιάδων αγροτών. Όταν μάλιστα αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς την προηγούμενη ειδοποίηση και ενημέρωση τους και μέσα στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην αγορά που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη αυτή μάλιστα έρχεται παρά το γεγονός ότι οι δικαιούχοι είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση ενώ δεν είχαν προκύψει προβλήματα επιλεξιμότητας από τους ελέγχους.
Επειδή, η αδικαιολόγητη παρακράτηση των σχετικών ποσών αναγνωρίστηκε τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, όσο και από τον ΕΛΓΑ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τους παραγωγούς.
Επειδή, τα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε μια σειρά καλλιέργειες, όπως αυτές για τις ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Επειδή, οι αντοχές του αγροτικού πληθυσμού έχουν εξαντληθεί και εξαιτίας των ταυτόχρονων νέων υποχρεώσεων που έχουν υποβληθεί (πολύ-εκκαθαριστικά έκτακτων εισφορών, τέλη ακίνητης περιουσίας)
Ερωτάσθαι
1.    Σε ποιους λόγους οφείλεται η χωρίς τη συγκατάθεση, προηγούμενη ειδοποίηση και ενημέρωση των αγροτών, παρακράτηση μέρους του ποσού που δικαιούνται, από την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης ;
2.    Ποιοι ευθύνονται και ποιοι έδωσαν την εντολή για πραγματοποιηθεί η εν λόγω παρακράτηση;
3.    Με ποια διαδικασία και πότε θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα ποσά αυτά;

                                                                                          
Νίκος Λέγκας

Βουλευτής Ν. Τρικάλων
                                                                          
Νέα Δημοκρατία  


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου