Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Δεν φαίνεται πιθανό να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.


Αντίθετα είναι πολύ πιθανό να μετατεθούν για αρκετά αργότερα, ίσως και μετά το Πάσχα!








Οπως εξήγησε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο πιστά θα τηρηθούν οι προθεσμίες για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, αλλά και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και την αφορούν άμεσα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανέλυσε στους συναδέλφους του:

* Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης προσδιορίζεται για αμέσως μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία θα γίνει γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η ολοκλήρωση της σύμβασης θα γίνει περί τις 10 με 15 Ιανουαρίου.

* Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (το λεγόμενο PSI) η οποία όπως είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα διαρκέσει 50 με 60 ημέρες – πράγμα που σημαίνει ότι, αν και πάλι όλα εξελιχθούν ομαλά, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει περί τα μέσα Μαρτίου.

Δεδομένου ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ημερομηνία των εκλογών όσο η ολοκλήρωση του PSI, γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται να απαιτήσει εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Παράλληλα και η Νέα Δημοκρατία αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο για σιωπηρή παράταση στις εκλογές έως ότου ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οπως τονίζεται από τη Συγγρού, η ΝΔ εμμένει μεν στη θέση της για εκλογές στις 19 του Φεβρουαρίου, ωστόσο «η ημερομηνία δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου» αφού αυτό που προέχει είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τις συμφωνίες της χώρας.

Σύμφωνα με στέλεχος που συνομιλεί συχνά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη ΝΔ «είναι κρίσιμο να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό και η ημερομηνία έχει αποτυπωθεί ήδη μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ομως εάν για παράδειγμα χρειαστεί να μετακινηθεί ο χρόνος σε μια λογική παράταση προκειμένου να τελειώσει με επιτυχία το PSI, ασφαλώς και θα το δούμε. Το PSI δεν είναι μόνο κομμάτι της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και η ευκαιρία να γλιτώσουμε από μερικά δισεκατομμύρια τόκους που μπορεί να δοθούν για την ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, δήλωσε σε συνεργάτες του ότι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο αφού θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο η νέα δανειακή σύμβαση όσο και το PSI, που είναι το κυριότερο έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, και πρόσθεσε ότι είναι λογικό η προεκλογική περίοδος να είναι μετά, εκτός του έργου της κυβέρνησης, για να μην προκαλέσει προσκόμματα στη λειτουργία της.

Ως εκ τούτου, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χθες, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι οι εκλογές είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου (στις 6 συγκεκριμένα), καθώς μεσολαβούν οι γιορτές του Πάσχα.

Η ΝΔ

Χαρακτηριστικές του κλίματος στη ΝΔ σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών είναι οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος έκανε μπαράζ εμφανίσεων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΝΕΤ, Real, Φλας). Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος συνέδεσε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών με την πορεία του PSI (το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% από ιδιώτες), δήλωσε (ΝΕΤ) ότι «εάν η διαδικασία καθυστερήσει – διότι έχουμε και ραγδαίες εξελίξεις στο εξωτερικό, που μπορεί να επιδράσει στο πώς θα υλοποιηθεί το περίφημο PSI αρχές Ιανουαρίου –, τότε το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του PSI είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογήσουμε. Η πρώτη στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ, είναι να πετύχει η απόφαση της 26ης-27ης Οκτωβρίου, η οποία ήταν αναπόφευκτη».

Στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκαν χθες και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως η επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μαριέττα Γιαννάκου και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου (9,84) «δηλαδή, αν χρειαστεί μια εβδομάδα παραπάνω, θα πει κανείς όχι;». Και πρόσθεσε: «Πάντως στο άμεσο μέλλον πρέπει να γίνουν εκλογές, γιατί οι αλλαγές αυτές που έγιναν χρειάζονται πολιτική νομιμοποίηση».

(από ΤΑ ΝΕΑ)

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου