Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Βαράτε βιολιτζήδες" αν ισχύσει κάτι τέτοιο στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ....


Σοβαρά εξετάζουν το ενδεχόμενο στη ΝΔ, οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, στις επόμενες εθνικές εκλογές να επιλέγουν από τη βάση και όχι από τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του!






Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το σχετικό άρθρο 21 του καταστατικού του κόμματος, μετά την αλλαγή του καταστατικού, έπειτα από πρόταση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναδείχθηκε κατευθείαν από το λαό με πρωτόγνωρη συμμετοχή για το συγκεκριμένο κόμμα!

Όπως είπαν στο antistrofa.gr, στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο χρόνος για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών από τη βάση είναι υπεραρκετός ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου και όχι αργότερα, όπως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις προβλέπουν!

Αυτή η ανατροπή, βεβαίως και θα φέρει τα «πάνω – κάτω», για τους "σίγουρους" υποψηφίους και πολυδιαφημισμένους "φίλους" του προέδρου της ΝΔ που έχουν αρκεσθεί στο "χρίσμα" και στην ευλογία' λίγων και εκλεκτών γαλάζιων. Όμως αν τελικά εφαρμοσθεί, όπως πρέπει, το άρθρο 21, θα "ανοίξει" το κόμμα στην κοινωνία και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως άλλωστε έγινε με την "καθολική' εκλογή του Αντώνη Σαμαρά.

Η αλλαγή αυτή στο καταστατικό - στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος - και μάλιστα ύστερα από πρόταση του προέδρου της ΝΔ είναι σαφής και δεν χωράει αμφισβήτηση, πράγμα που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε για τα κόμματα εξουσίας, εκ των οποίων ένα είναι η ΝΔ. Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να «σκάσει» η είδηση της εφαρμογής του άρθρου 21, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα για το κόμμα που μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έφερναν πρώτο και με διαφορά. Οι υπαναχωρήσεις Σαμαρά και οι πιέσεις σε βάρος του από Ελλάδα και εξωτερικό, δρομολογούν νέες κινήσεις στα εσωκομματικά όργανα που θα φέρουν ξανά τον λαό κοντά στη Συγγρού.

Πως πρέπει να επιλεγούν οι υποψήφιοι βουλευτές

Το άρθρο 21 του καταστατικού της ΝΔ προβλέπει πως η επιλογή υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών και βουλευτών επικρατείας γίνεται ως εξής:

1. Οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας επιλέγονται απ΄ ευθείας από τον Πρόεδρο του Κόμματος. Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγονται και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές
2. Τα μέλη του κόμματος σε επίπεδο Νομού συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών . Σχηματίζεται κατάλογος υποψηφίων βουλευτών και με ψηφοφορία η οργανωμένη βάση σε επίπεδο Νομού προτείνει στον Πρόεδρο:
Ένα [1] υποψήφιο βουλευτή όταν το ψηφοδέλτιο έχει μία έως έξι (1-6) θέσεις
Δύο [2] υποψήφιους βουλευτές όταν το ψηφοδέλτιο έχει από επτά έως δώδεκα(7-12) θέσεις
Το ένα πέμπτο των υποψηφίων βουλευτών όταν το ψηφοδέλτιο έχει περισσότερες από δώδεκα (12) θέσεις

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης καθορίζονται με ειδική εγκύκλιο του προέδρου. Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν θα εφαρμοστεί αυτή η καινοτόμος και πρωτοπόρα πρόταση, η οποία θεμελιώνει στοιχεία άμεσης Δημοκρατίας στις εσωτερικές διαδικασίες ενός κόμματος.

antistrofa.gr

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου