Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων στην Σικελία


Σε συνάντηση Προγράμματος Comenius–Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις 12 έως 16 Οκτωβρίου 2011 στην πόλη Trabia








Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης/Comenius–Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, το σχολείο μας το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων  συμμετέχει ως εταιρικό ίδρυμα στο πρόγραμμα με τίτλο: «Du Bestiaire Europeen A L`ecriture Collective De Contes», δηλαδή «Το Ευρωπαϊκό Λεύκωμα Συλλογικής Συγγραφής Ιστοριών με Ζώα»  διάρκειας 24 μηνών, από 1η Αυγούστου 2011 έως την 31η Ιουλίου 2013 και  Αρ. Σύμβασης: 2011-1-FR1-COM06-24268 9.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης τα σχολεία:

1.    Saint Gerand De Vaux, Γαλλία

2.    Bellenaves, Γαλλία

3.    Stepaside School Wales, Ουαλία-Ηνωμένο Βασίλειο

4.    Scoala Cu Clasele I, Ρουμανία

5.    Gradinita Cu Program Prelungit Nr.3 Bistrita, Ρουμανία

6.    Zespol Ksztalcenia Podstawowego I Gimnazjalnegro Nr 13, Πολωνία

7.    Sogut 100. Yil Ataturk Ilkogretim Okulu, Τουρκία

Στόχος του προγράμματος είναι μαζί με τα εταιρικά σχολεία να δημιουργήσει μια κοινή πολιτιστική εμπειρία στο πεδίο της μάθησης ξένων γλωσσών, τη χρήση των ΤΠΕ(ICT) μέσα από τη συγγραφή ιστοριών χρησιμοποιώντας ένα Ευρωπαϊκό Λεύκωμα με θέμα τα ζώα, τονίζοντας το πνεύμα της συνεργασίας και τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών με το λογισμικό Od@ceurope.

Στις 12 έως 16 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Trabia  της Σικελίας, η 1η συνάντηση της Σύμπραξης, στην οποία συμμετείχαν μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των σχολείων της σύμπραξης. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι κυρίες Εύη Αστρίτη, Σωτηρία Παϊζάνου, Ουρανία Παπαζεύκου και Ελένη Σταφυλά.

Στις εργασίες της συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, στο σχολείο της Trabia καθορίστηκαν:
-    οι βασικοί άξονες των δραστηριοτήτων του προγράμματος

-    ο ημερολογιακός σχεδιασμός των εργασιών του 1ου έτους.

-    Η 2η συνάντηση του προγράμματος που θα γίνει 14-18 Μαρτίου 2011 στο Gdansk της Πολωνίας.

Στις εργασίες της συνάντησης εκτός από τα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής. Προς τιμήν μάλιστα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ο Δήμος της Trabia οργάνωσε επίσημη υποδοχή(εκδήλωση) στην οποία παρουσιάστηκαν  η ιστορία της περιοχής και οι δραστηριότητες της. Στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμαρχος παρέδωσε στους επικεφαλής της κάθε ομάδας αναμνηστικά δώρα. Ιδιαίτερα πρέπει να αναφέρουμε την παρουσίαση που έγινε στα μέλη των ομάδων από τον συγγραφέα παιδικών ιστοριών που βασίζονται στη Σικελική παράδοση Carlo Carzan.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα των εργασιών που ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο, η συνάντηση περιλάμβανε και πολιτιστικές συναντήσεις-ξεναγήσεις. Τα μέλη των ομάδων ξεναγήθηκαν αρχικά στην πόλη της Trabia και στη συνέχεια στο Παλέρμο, πρωτεύουσα της Σικελίας. Στο Παλέρμο είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε από κοντά το παλάτι των Νορμανδών(Palazzo di Normanni) και το φημισμένο μουσείο μαριονέτας Opera Dei Pupi(Unesco). 

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν μοναδικές και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση στο Gdansk της Πολωνίας.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου