Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα πέρασε ξυστά από μία νέα δικτατορία;


Liberation: Ο Παπανδρέου φέρεται να επικαλέστηκε πραξικόπημα για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα !!!






Με τίτλο «Μία λαμπρή παράταξη κι ένα πραξικόπημα» και υπότιτλο ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είχε επινοήσει μία απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα» η γαλλική Liberation δίνει άκρως σοβαρή διάσταση στην πολιτική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα. Το κείμενο υπογράφει ο Jean Quatremer.

Παραθετουμε το μεταφρασμένο κείμενο** που δημοσιέυεται στη γαλλική εφημερίδα.


«ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΠΡΑΞΗ ΚΙ ΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ»

Υπότιτλος

«ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είχε επινοήσει μία απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα»

«Μία απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα;» Αυτό βεβαίωσε στους εταίρους του στην ευρωζώνη ο Γιώργος Παπανδρέου, την Τετάρτη το βράδυ στις Κάννες, για να δικαιολογήσει την έκκλησή του, τη ∆ευτέρα, για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Επί της ουσίας, θα έπρεπε να υπονομευθούν οι δραστηριότητες συνωμοτών με την απ’ευθείας έκκληση της ετυμηγορίας του λαού. δεδομένου ότι αυτό το σενάριο είναι αληθές  το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει την προηγουμένη, ημέρα Τρίτη, υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού για την καθαίρεση των τεσσάρων αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και άλλων περίπου δώδεκα ανώτερων αξιωματικών. Υπεύθυνοι που είχαν τοποθετηθεί σε αυτές τις θέσεις από τη Ν∆ αντικαθίσταντο τώρα από πρόσωπα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα πέρασε λοιπόν ξυστά από μία νέα δικτατορία των συνταγματαρχών (1967- 1974);


Ούτε η Άγκελα Μέρκελ, ούτε ο Νικολά Σαρκοζύ, ούτε η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ούτε και οι άλλοι Ευρωπαίοι ιθύνοντες που παρευρίσκοντο στο δείπνο δεν πίστεψαν σε αυτό ούτε για μια στιγμή. Τα λόγια αυτά έγιναν αποδεκτά με αναστεναγμούς εκνευρισμού. Και δικαίως. Ο στρατός είναι τίμιος και δεν αποτελεί πνέον πια απειλή για τη δημοκρατία.

Προπαντός οι συνθήκες απέχουν πολύ από το να δικαιολογήσουν μία τέτοια πράξη. Εν συνεχεία, η καθαίρεση των επί κεφαλής του στρατού είχε προβλεφθεί αρκετούς μήνες πριν –ο στρατός είναι μία πολιτική υπόθεση στην Ελλάδα και κάθε κυβέρνηση τοποθετεί τους δικούς της ανθρώπους, κάτι που δεν είχε κάνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ-, ο Παπανδρέου απλώς το χρησιμοποίησε ως εργαλείο για να δραματοποιήσει την κατάσταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πηγές μας, παρουσίασε μία άλλη δικαιολογία: ζητώντας δημοψήφισμα ήθελε να αναγκάσει την αντιπολίτευση της δεξιάς να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. Τέλος, μένοντας από επιχειρήματα, αναφέρθηκε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών «οι οποίες δεν θέλουν να επανεθνικοποιηθούν». Και σε αυτό βρίσκεται αναμφίβολα η πραγματική εξήγηση της παρτίδας πόκερ του Γιώργου Παπανδρέου: η απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους θα αναγκάσει το EFSF να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δις ευρώ.


(** Η μετάφραση δημοσιεύτηκε από το Twitter της Μ. Δεναξά).

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου