Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Οι "Ηχούσες γέφυρες" και της τρίχας το γεφύρι


Δευτέρα 9 του Απρίλη και η Εύξεινος Λέσχη συμμετείχε στην υποδοχή που ο Δήμος Τρικκαίων διοργάνωσε, μέσω της εκπροσώπου του  Αντιδημάρχου κ.  Βάσως Κάκλα, στις «Ηχούσες Γέφυρες».





Οι  «Ηχούσες Γέφυρες» είναι ένα χορωδιακό σύνολο που απαρτίζεται από Ακαδημαϊκούς και λόγιους Ευρωπαίους φιλέλληνες που επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα και παρουσιάζουν τα μουσικά πονήματα τους πάνω σε παλιές  γέφυρες ποταμών.
Τους Ευρωπαίους χορωδούς προϋπάντησαν οι κυρίες της Ευξείνου Λέσχης  με Ποντιακά και Μικρασιάτικα εδέσματα.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Λένα Σαββίδου στην προσφώνηση της αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη κουλτούρα που οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, η οποία κλείνει μέσα της  χιλιετίες Ελληνικού Φωτός και  παρότρυνε  την προσοχή  των Ευρωπαίων στη γλώσσα των τραγουδιών  η οποία είναι η μοναδική,τόσο κοντινή στην Ομηρική, διάλεκτος που παραμένει  ζωντανή  μέχρι σήμερα.

Η χορευτική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου της κ. Αχιλλέα Λέρα, ξεκίνησε το πρόγραμμα της τραγουδώντας ακαπέλα και χορεύοντας το Ποντιακό δημώδες άσμα  «Της Τρίχας το γεφύρι», για να έχουν την ευκαιρία οι φιλοξενούμενοι να ακούσουν την Ποντιακή.



Βαθύτατα συγκινημένοι  οι  Ευρωπαίοι χορωδοί χειροκροτούσαν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και με μεγάλο ενδιαφέρον στο πέρας αυτής ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για το χθες και το σήμερα του Πόντου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν Πασχαλινά έθιμα και τραγούδια του κάμπου από τους «Θεριστάδες» κι άλλους τοπικούς συλλόγους

Η πολύ γνωστή για την υψηλή ποιότητα της «Χορωδία Τρικάλων»,  υπό τη διεύθυνση της κ. Ε. Ζιάκα καλωσόρισε κι αυτή τους  φιλέλληνες  με  γνωστά Ελληνικά ακούσματα.

Κορυφαία στιγμή της συνάντησης, το αυθόρμητο γαϊτανάκι των παρευρισκομένων υπό τους ήχους της Δημοτικής ορχήστρας «Βασίλη Τσιτσάνη».

Ως αντιφώνηση οι «Ηχούσες γέφυρες» τραγούδησαν σε άπταιστα Ελληνικά κι εξέπληξαν ευχάριστα.
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων θεωρεί πολύ σημαντικές παρόμοιου χαρακτήρα εκδηλώσεις και τις στηρίζει. Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς , προωθούν ουσιαστικά το θετικό πρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό και δημιουργούν ήχους και γέφυρες φιλίας.


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
& ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 28
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ & fax : 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου