Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πανελλήνιο συνέδριο-αντάμωμα Καραγκούνηδων στο Δήμο Πύλης.


Η Αμφικτιονία των Καραγκούνηδων Θεσσαλίας και ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με τους φορείς της Δ.Ε. Γόμφων συνδιοργανώνουν Πανελλήνιο συνέδριο-αντάμωμα με θέμα: "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας στον κύκλο της ζωής".




Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη  με επίκεντρο την τοπική κοινότητα Παλαιομονάστηρου στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη και η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στις ανακοινώσεις καθώς και στις γραπτές ή προφορικές παρεμβάσεις των συνέδρων και η τρίτη μέρα στο 2ο Καραγκούνικο αντάμωμα, που είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλίας και θα φέρει τη σφραγίδα του Δήμου Πύλης.




Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες ερευνητές αλλά και άλλοι φορείς καταβάλουν μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας , η οποία  για πολλά χρόνια καλυπτόταν από πυκνή ομίχλη, λόγω έλλειψης ειδικών μελετών ( ιστορικών, κοινωνικών, λαογραφικών κ.α.)



Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας είναι γηγενείς και αυτόχθονες Ελληνικοί πληθυσμοί, που κατοικούν στην απέραντη Θεσσαλική πεδιάδα από τις παρυφές του Κερκίτειου όρους, που αρχίζει η χώρα των Αιθήκων και των Αθαμάνων μέχρι και τη χώρα των Μαγνήτων  και από τη χώρα των Περραιβών και των Λαπήθων μέχρι τις υπώρειες των Αγράφων, που κατοικούσαν οι Δόλωπες και οι Φθιώτες.


Στόχος του συνεδρίου είναι η κριτική μελέτη του κύκλου της ζωής των Καραγκούνηδων ( γέννηση, έμβρυο, βρέφος, νήπιο, έφηβος, ενήλικας, μεσήλικας, ηλικιωμένος, θάνατος)  και η ανάδειξη όλων των επί μέρους στοιχείων που χαρακτηρίζουν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, η οποία δημιούργησε έναν από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους Ελληνικούς πολιτισμούς. Το συνέδριο θα επιμείνει σε επιμέρους ζητήματα όπως:

Ο κύκλος της ζωής των Καραγκούνηδων μέσα από:

-Τη λαϊκή τέχνη ( κεντήματα, ξυλόγλυπτα, ενδυμασίες κ.α.)
-Τη θρησκευτική παράδοση ( σαράντισμα, βάφτιση, γάμος, θάνατος κ.α)
-Τις μουσικοχορευτικές επιτελεστικές πρακτικές (ν ανουρίσματα, ταχταρίσματα, μοιρολόγια, χορούς, τραγούδια κ.α.)
-Τη λαϊκή ιδεολογία
-Τους θρύλους, τις προκαταλήψεις και τις δοξασίες
-Τα ήθη και τα έθιμα.

Όλα τα παραπάνω καθώς και η δημιουργία επιτροπών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διοργάνωση του συνεδρίου-ανταμώματος συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στο Δημαρχείο της Πύλης παρουσία  του Δημάρχου Πύλης Κώστα Κουφογάζου, των Αντιδημάρχων Γιάννη Κουτσονάσιου, Βάϊου Πάλλα , Νίκου Τόλια, των δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Μαγκούτη, Κώστα Μπουζιώκα και Βαίτσας Μπουροκώστα, των προέδρων των Τ.Κ. Δημήτρη Σιώμου, Παναγιώτη Πουλιανίτη, Γιάννη Γιώτα  και Ιορδάνη Νικολάου, του προέδρου της αμφικτιονίας Καραγκούνηδων Θεσσαλίας Απόστολου Φιρφιρή και μελών του Δ.Σ., των  πρόεδρων των  πολιτιστικών συλλόγων  Έφη Καλέτση, Μάρκου Τζέλιου,  Κατερίνα Θεοδώρου και Γιώτα Πάνου, του προέδρου του ΕΛΟΚ Χρήστου Παπαπολύκαρπου , μελών  Δ.Σ. πολιτιστικών συλλόγων,  των συνεργατών Γιώργου Ζιάκα, Παναγιώτη Νταλούκα και Γιώργου Παπαβασιλείου .

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου