Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Διαβάστε την ιστορία, και θα καταλάβετε γιατί ασχολήθηκαν κάποιοι με την πολιτική...


Και θα ασχολούνται...







Ο "Σάχης της Κατερίνης"


Ραγδαίες είναι, πλέον, οι εξελίξεις στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, καθώς μετα την πρωινή σύλληψη του πρώην υπουργού και τη γνωστοποίηση περίθ εύρεσης δέκα πλακών χρυσού στο σπίτι της κόρης του, Αρετής Τσοχατζοπούλου, πληροφορίες θέλουν να έχει συλληφθεί και ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο επονομαζόμενος και "Σάχης της Κατερίνης".

 Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι επιχειρηματίας, εκδότης, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων και ποδοσφαιρικός παράγοντας πίσω από την offshore εταιρεία η οποία μεταβίβασε το νεοκλασικό της Αρεοπαγίτου στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλο .

 Επίσης η Αστυνομία στην Θεσσαλονίκη συνέλαβε και τον Νίκο Ζήγρα, ξάδερφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, διαχειριστή της offshore εταιρείας Blue Bell συνέλαβε η αστυνομία.στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο κατηγορούνται ως συνένοχοι του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Με τον Γιώργο Σαχπατζίδη ο Άκης Τσοχατζόπουλoς συνδέεται επιχειρηματικά και πολιτικά εδώ και δεκαετίες, ενώ ο Νίκος Ζήγρας είναι ο διαχειριστής της offshore, από την οποία φέρεται να έχει αγοράσει σπίτι στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, αξίας 700.000 ευρώ. Οι διωκτικές αρχές αναζητούν και άλλα δύο πρόσωπα ως συνενόχους του πρώην υπουργού.

 Ο Σάχης της Κατερίνης Ο κ. Γιώργος Σαχπατζίδης εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σύντομα κατάφερε να γίνει ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης, εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και γεωργικών μηχανημάτων, χρηματοδότης του ΠΑΟΚ και γενικά μεγάλος οικονομικός παράγοντας.

Εισέβαλε δυναμικά το 2000 στην επιχειρηματική πιάτσα της Θεσσαλονίκης όταν ως εκπρόσωπος της πολυεθνικής εται ρείας επενδύσεων ΖΙΛΚΑ ανέλαβε το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της «Μακεδονίας».

Η εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν στάθηκε εμπόδιο για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην κοινωνική και κοσμική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σαχπατζίδης κατάγεται από ορεινή περιοχή της Πιερίας.

Είναι γιος πολύτεκνης και εύπορης οικογένειας με πέντε παιδιά. Ο ίδιος έχει δύο γιους, ενώ η γυναίκα του Μαρία του συμπαραστέκεται σε κάθε επιχειρηματικό βήμα. Ο πατέρας του ήταν μεγαλοαγρότης καπνοκαλλιεργητής και βαθιά θρησκευόμενος.

Για αρκετά χρόνια ο κ. Σαχπατζίδης ασχολήθηκε με το εμπόριο γεωργικών ειδών, όπως και ο αδελφός του, που θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες του είδους στην Κατερίνη.

Τα αδιέξοδα ρίσκα Οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Πιερία δεν ήταν επιτυχημένες. Ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας του τον έκανε να παίρνει ρίσκα τα οποία δεν του έβγαιναν. Για αρκετά χρόνια έμενε στο σπίτι των πεθερικών του.

Μέσα σε λίγα χρόνια ο κ. Σαχπατζίδης αποκτά πολύτιμες φιλίες, γεγονός που του ανοίγει διάπλατα πόρτες. Ως ανιψιός του πρώην υπουργού κ. Νίκου Ακριτίδη, γνωρίζεται με επιχειρηματίες και πολιτικούς. Το 2000 αγοράζει το ιστορικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» από τον κ. Γιάννη Ραυτόπουλο, ιδιοκτήτη της «Express Service».

Στη νέα εκδοτική εταιρεία συμμετέχει ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ρήγας, ο οποίος συνδέεται με εταιρεία εμπορίας οπλικών συστημάτων. Την εποχή που ο κ. Τσοχατζόπουλος γίνεται υπουργός Εθνικής Αμυνας κορυφώνεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Σαχπατζίδη.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Σαχπατζίδης λίγο προτού αγοράσει τη «Μακεδονία» ήταν αντιπρόσωπος ισραηλινής εταιρείας που προωθούσε τα περίστροφα της αμερικανικής «Colt». Ο κ. Σαχπατζίδης αναλαμβάνει ρόλο εκδότη και οικονομικού διαχειριστή του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα προχωρά στην εξαγορά και άλλων μικρών προβληματικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 Ο επιχειρηματίας από την Πιερία, γνωστός με το παρατσούκλι «Σάχης της Κατερίνης» ή «Σαχπαρέας», γίνεται εξπέρ στο να εξαγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις, να τις εξυγιαίνει και να τις μεταπουλά, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Τα χρυσά χρόνια

Το χρονικό διάστημα 2000-2003 θεωρείται η περίοδος των παχιών αγελάδων για τον κ. Σαχπατζίδη. Με όπλο του το εκδοτικό συγκρότημα, εισβάλλει στον επαγγελματικό, κοινωνικό, αθλητικό και πολιτικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Αναγορεύεται σε συνομιλητή της τοπικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ.

Ολοι οι πολιτικοί της Αθήνας που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη συναντώνται μαζί του: Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Κώστας και Νατάσα Καραμανλή και πολλοί άλλοι είναι μερικοί από τους πολιτικούς με τους οποίους συναντάται. Το εκδοτικό του συγκρότημα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και ο κ. Σαχπατζίδης προσθέτει άλλους δυο τίτλους εφημερίδων: τον «Ελληνικό Βορρά» και τα «Σπορ του Βορρά», ενώ ιδρύει και ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι κυκλοφορίες της «Μακεδονίας» εκτινάσσονται ακόμη και στα 27.000 φύλλα τις Κυριακές και στα 10.000 φύλλα καθημερινά. Τα αθλητικά του φύλλα πρόσκεινται στην ομάδα του ΠΑΟΚ, στον οποίο ο κ. Σαχπατζίδης θα δώσει σημαντικά ποσά για μεταγραφές, όταν αναλαμβάνει ο Θοδωρής Ζαγοράκης ως πρόεδρος.

Την εποχή της παντοδυναμίας του έκανε πολυτελή ζωή. Υστερα από μια περίοδο αφάνειας και κυνηγητού για χρέη βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο με καταθέσεις, ιδιόκτητο όροφο στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη και μόνιμη σουίτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στον γάμο του γιου του, που έγινε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Κίμων Κουλούρης. Ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» έδωσε τη δική του εξήγηση για τη σχέση του με τον κ. Τσοχατζόπουλο: «Τον κ. Τσοχατζόπουλο τον γνώρισα ως εκδότης και είχα επαφές όπως είχα και με άλλους πολιτικούς. Αλλά δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό σε αυτό».

 Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξεκινά η πτώση του κ. Σαχπατζίδη. Ερχεται σε ρήξη με τον κ. Ρήγα λόγω επιχειρηματικών διαφωνιών, όπως υποστηρίζει ο Κατερινιώτης επιχειρηματίας, ενώ ο Ελληνοαμερικανός έκανε λόγο για κακοδιαχείριση, «μαύρες τρύπες», με αποτέλεσμα να τον απομακρύνει από τη «Μακεδονία», στρεφόμενος μάλιστα και δικαστικά εναντίον του και διεκδικώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μετά το τέλος της «Μακεδονίας» ο κ. Σαχπατζίδης βυθίζεται στα προβλήματα. Ακάλυπτες επιταγές, ανεξόφλητα χρέη και πολλά άλλα ήταν οι δαίμονες που τον κυνηγούσαν. Υστερα από κάποιο διάστημα ο κ. Σαχπατζίδης εμφανίζεται και πάλι στην επιχειρηματική πιάτσα της Θεσσαλονίκης είτε ως εκπρόσωπος ρωσικών κεφαλαίων είτε ως μικροτραπεζίτης.

Το καλοκαίρι του 2007, όταν άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το όνομα του 59χρονου επιχειρηματία ακούγεται και πάλι. Τη χρονιά εκείνη ιδρύει την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων με την επωνυμία «GDS - Αξιοποίηση ακινήτων». Κάνει ένα πέρασμα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση πώλησης του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες.

Η ΒΙΛΑ-ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ… ΟΥΡΑΝΟ ΑΠΟ SWAROVSKI

Στη δεκαετία του ’90 κατασκεύασε στο κέντρο της Κατερίνης ένα πραγματικό ανάκτορο, στο οποίο σήμερα ζει με την οικογένειά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο σπίτι, το οποίο καταρχήν εκπλήσσει τους πάντες, αφού βρίσκεται εν μέσω πολυκατοικιών. Κρύβεται από πανύψηλη περίφραξη μέσα σε έναν πυκνό κήπο.

Οποιος περάσει την πρώτη είσοδο μένει άφωνος από την έκπληξη όταν αντικρίζει μια τεράστια μαρμάρινη σκάλα που καταλήγει στην κύρια είσοδο, στηριγμένη από μεγάλες μαρμάρινες κολόνες. Μέσα στο σπίτι τα περισσότερα έπιπλα είναι βαριά, σκαλιστά. Ακόμη και στον χώρο της κλειστής πισίνας, η οποία βρίσκεται στο υπόγειο, δεσπόζουν σαλόνια κλασικά. Περισσότερο εντυπωσιακή όμως σε αυτό τον χώρο είναι η οροφή.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έχουν κατασκευάσει στην ψευδοροφή έναν ουράνιο θόλο με κρύσταλλα Swarovski.

Κολυμπώντας κάποιος στην πισίνα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται κάτω από τον έναστρο ουρανό. Σε κοινή θέα σε όλους σχεδόν τους χώρους του σπιτιού υπάρχουν δεκάδες έργα τέχνης, αγάλματα και πίνακες.

Κάποια από αυτά ο κ. Σαχπατζίδης έχει ισχυριστεί ότι τα απέκτησε από δημοπρασίες διεθνών οίκων, αφού ανήκαν στους Ρομανόφ. Ενα άλλο απόκτημα για το οποίο επαίρεται ο Κατερινιώτης επιχειρηματίας είναι ένα κομμάτι αρχαιοελληνικού αγάλματος, το οποίο έχει τοποθετήσει στον προθάλαμο της εισόδου του σπιτιού και το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, βρέθηκε στον θαλάσσιο χώρο των Κυθήρων.

Οι πολυτέλειες όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει ειδικός χώρος-κελάρι για την παλαίωση τυριών και φυσικά υπάρχει ιδιαίτερο μέρος για την κάβα. Η ειδική επίπλωσή της έφτασε από τη Γαλλία και φιλοξενεί πανάκριβα κρασιά.

Η σύζυγός του χαρακτηρίζεται συμπαθητική, αξιοπρεπής και πολύ χαμηλών τόνων. Μετρημένη και ευγενής. Εξίσου χαμηλού προφίλ είναι και οι δύο γιοι του, οι οποίοι έχουν σπουδάσει Οικονομικά.


Tο βρήκα στο fimotro





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου