Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Σ. Χατζηγάκης: Θα γίνει… σεισμός στα Τρίκαλα με το σχέδιο "Καλλικράτης"


Η τοποθέτηση του βουλευτή Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην υπουργού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής



Ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και για την στάση των τρικαλινών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ήταν κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, η οποία συζητά το σχέδιο «Καλλικράτης» ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Αναλυτικά: «Mε αίσθημα ευθύνης παίρνω τον λόγο, γιατί σήμερα συζητούμε ένα ιδιαίτερα σοβαρό νομοσχέδιο και το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.


Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνοντας χρήση της γνωστής τακτικής των ψευδεπίγραφων διακηρύξεων απέναντι σε ένα σχέδιο νόμου. Ενώ ήρθε με πομπώδεις εκφράσεις, ότι θα φέρει τη διοικητική αναδιάρθρωση, ότι θα δώσει οικονομική αυτοτέλεια, ότι θα στηρίξει την περιφέρεια, ότι θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει καλά ολόκληρο το σύστημα κέντρου και περιφέρειας. Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ανίσχυρο, αδύναμο, κομματικό νομοσχέδιο, το οποίο σαν μοναδικό σκοπό έχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο είτε θα έχει σκοπό να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς εκλογές δήμων και κοινοτήτων, που θα γίνουν είτε για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν κάνει μία μεγάλη μεταρρύθμιση.


Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρό όταν κανείς επιχειρεί να κάνει μία οποιαδήποτε μεταβολή στο χάρτη, που αφορά την αυτοδιοίκηση της χώρας. Και είναι πολύ σοβαρό διότι εκτός του γεγονότος ότι θίγει πλείστα όσα ζητήματα πληθυσμιακά, πολιτισμικά, γεωγραφικά, θίγει και εθνικά ζητήματα, διότι το κέντρο με την περιφέρεια θα πρέπει πάντα να έχει μία ισορροπία.

Μία ισορροπία, η οποία και την δύναμη και τις δυνατότητες του κέντρου δεν θα τις αποδυναμώνει και θα υπάρχει ένας εθνικός κορμός, ο οποίος θα καθορίζει τις πολιτικές, αλλά και συγχρόνως θα δίνει μία αυτοτέλεια λειτουργική και οργανική στην περιφέρεια, έτσι ώστε να μπορεί και η περιφέρεια να επιλύει ευκολότερα τα προβλήματα τα οποία τυχόν συμβαίνουν. Γίνεται αυτό σήμερα με το νομοσχέδιο; Δυστυχώς, όχι μόνο δεν γίνεται και θα σας αποδείξω γιατί δεν γίνεται, αλλά επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Οι λόγοι για τους οποίους κυρίως δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος είναι οι εξής, συνοπτικά:

Πρώτον, η Κυβέρνηση επιχείρησε με καθαρά κομματικά μέσα να κάνει την γεωγραφική διάρθρωση των περιφερειών. Σας αναφέρω, για του λόγου το αληθές, το παράδειγμα του δικού μου νομού, ο νομός Τρικάλων είναι νομός μεγαλύτερος και από απόψεως εκτάσεως και από απόψεως πληθυσμού από το νομό Καρδίτσης, δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση.

Δίνουν 6 δήμους στο νομό Καρδίτσης, 4 στο νομό Τρικάλων. Ο νομός Τρικάλων έχει μεγαλύτερο ορεινό όγκο, κάτι το οποίο όπως λέει και η εισηγητική έκθεση, και το νομοσχέδιο, στους ορεινούς όγκους, που έχουν ιστορικά δεδομένα, που έχουν τουριστικά δεδομένα πρέπει να προσεχθούν. Δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι Δήμοι, από 6 στους 4. Και για να σας δώσω να καταλάβετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσο απαράδεκτη ήταν η Κυβέρνηση, ο Υπουργός, μέχρι πρότινος διακήρυττε ότι ο νομός Τρικάλων θα έχει 6 έδρες. Τσακώθηκαν μεταξύ τους αυτοί, οι οποίοι συζητούσαν και είχαν τις τύχες του νομού στα χέρια τους.

Κανείς Βουλευτής της συμπολίτευσης, κανείς δεν εκλήθη σε καμία σύσκεψη να καταθέσει τις απόψεις του. Μεταξύ τους οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μεταξύ τους οι παράγοντες των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποφάσισαν, και ενώ η επίσημη έκφραση της Κυβέρνησης και του Υπουργού ήταν να γίνουν 6 Δήμοι στο νομό Τρικάλων, ξαφνικά ξυπνήσαμε μία μέρα, που δεν είχε γίνει ποτέ συζήτηση, και βρεθήκαμε με 4. Αντίθετα η Άρτα, δεν το λέω για αντιπαράθεση, έχει 2 ορεινούς δήμους, ο νομός Τρικάλων έχει το μεγαλύτερο ορεινό όγκο, που θα μπορούσε και τουριστικά να αξιοποιηθεί και δεν δόθηκε κανένας δήμος στους ορεινούς όγκους, που θα έπρεπε να έχει δύο.

Εζήτησαν τη γνώμη της ΤΕΔΚ, η ΤΕΔΚ είπε ότι θέλουμε να γίνουν 6 συν 1 Δήμοι, και το δέχθηκε η Κυβέρνηση, ο Υπουργός. Ερωτήθη η ΚΕΔΚΕ, και η ΚΕΔΚΕ είπε ακριβώς το ίδιο, ότι χρειάζονται 6 Δήμοι συν ένας ορεινός, και πάλι, εν μία νυκτί, κάτω από αφόρητο κομματισμό, αφόρητο κομματισμό από τους διάφορους παράγοντες, και επειδή δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους, άλλος έλεγε 5, άλλος έλεγε 6, άλλος έλεγε 7, ενώ η επίσημη γραμμή, όλων εκείνων των συμπερασμάτων, τα οποία εκπορεύονταν από την διαβούλευση, ήταν για 6 δήμους, φτάσαμε στους 4.

Στα Τρίκαλα, στο νομό Τρικάλων θα γίνει σεισμός. Ο νομός Τρικάλων δεν θα αφήσει επ’ ουδενί να είναι το παραπεταμένο παιδί της Θεσσαλία και της Ελλάδος, δεν θα είναι ο παραπεταμένος παρίας όλου του συστήματος, επειδή κομματικά, θέλει η Κυβέρνηση αυτή, να κόψει και να ράψει τα πράγματα, όπως αυτή επιθυμεί.

Επειδή, κύριε Πρόεδρε, είπα ότι το νομοσχέδιο αυτό, που θα έπρεπε να έχει φιλοδοξία, και να προσγειώνει αυτή την φιλοδοξία στην πραγματικότητα, εκείνο, το δεύτερο σημείο, το οποίο θα έπρεπε να εκπληρώσει είναι το οικονομικό. Ξεκίνησε από 1,8 έφτασε 1,2 και μάλιστα από μία απαράδεκτη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απαράδεκτη έκθεση.

Λοιπόν, διερωτόμαστε, διερωτώμαι ο ίδιος, ποιον κοροϊδεύει η Κυβέρνηση; Την ΚΕΔΚΕ; Την ΤΕΔΚ; Τους Βουλευτές; Τις επαρχίες; Τους νομούς; Τους ανθρώπους; Τους πολίτες; Τους κατοίκους; Ποιους κοροϊδεύει; Ξεκίνησε με ένα φιλόδοξο σχέδιο για την φιλοσοφική αρχή, που όλοι συμφωνούμε, γιατί πράγματι οι προϋποθέσεις είναι ώριμες για να υπάρξει αυτή η μεταρρύθμιση, και φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε ένα συρρικνωμένο, κομματικό, αυταρχικό, απαράδεκτο νομοσχέδιο, το οποίο δεν είναι και λειτουργικό. Να σας πω κάτι, φέρνοντας ένα παράδειγμα από το νομό μου, ο Δήμος Τρικκαίων φτάνει από το κέντρο, από τον ποταμό Πηνειό μέχρι τον Αχελώο, φτάνει όλο το νομό, θα λειτουργήσει αυτός ο Δήμος; Το ίδιο κάνει και με τους άλλους, είτε τους έχει συρρικνωμένους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τα κομματικά, είτε τους έχει ξέμπαρκους μόνο και μόνο για να μπορέσει να βολέψει τα διάφορα πράγματα, τα οποία επιδιώκει.

Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, και θέλω μέσω ημών, μέσω του Τμήματος, αλλά και της Βουλής, που θα γίνει συζήτηση, να μεταφέρω το μήνυμα: ο νομός Τρικάλων δεν θα αφήσει τα πράγματα να γίνουν με αυτό τον κομματισμό, τον αυταρχισμό, με αυτή την αντιλειτουργικότητα, η οποία υπάρχει σήμερα, θα δώσει μεγάλο αγώνα και να ξέρετε ότι ο πρώτος ο οποίος θα χάσει θα είναι η Κυβέρνηση σας και το τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., που, πραγματικά, αν ρωτήσετε τους δικούς σας του Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα διαπιστώσετε τι αναβρασμός, και τι προπηλακισμό υφίστανται, χωρίς να φταίνε οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και οι άλλοι παράγοντες, από αυτό το αυταρχικό και απαράδεκτο σχέδιο νόμου το οποίο κάνατε εις βάρος ορισμένων νομών».

Δημοσίευσέ το στο:

2 σχόλια:

  1. gia to mono pou zorizeste oi tis n.d,eine to oti den prokite i n.dimokratia na ksanavgalei diko tis dimarxo ston dimo trikalon.paralitheoi kai palaikastro eine pasokoi...ta alla ola pou lete eine eine paramitheia tis xalimas.siga mi sas noiazei ti leei o laos ,sas idame tosa xronia .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αν εκλεγεί δήμαρχος ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ υποστηριζόμενος από τη ΝΔ ή οχι άσε το δούμε στις εκλογές.... Γιατί οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ το προσπάθηασαν και με το σχέδιο ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" και απέτυχαν......
    Τι καταφέραν να κάνουν στην περιφέρεια..... ΤΙΠΟΤΑ......
    Τι κάναν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των Τρικάλων.... ΤΙΠΟΤΑ......
    Καταφέραν να εξοργίσουν περισσότερο τους κατοίκους....
    Τι θα γίνουν τα τόσα καινούργια ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ που κατασκευάστηκαν με.... τους όποιους πόρους....
    Αλλά με τόσες καταστροφικές αλλαγές που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ πρέπει πλέον καταλλάβουμε ότι τα αρχικά δεν συμαίνουν:
    ΠΑνελλήνιο ΣΟσιαλιστκικό Κίνημα

    αλλά


    ΠΑτέρα Συνεχίζω Ολοκληροτική Καταστροφή....

    Κυρίες και Κύριοι του ΠΑΣΟΚ τα ξαναλέμε......

    Α.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή