Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ομαδικά "πυρά" και...καρφιά από Πασόκους Δημάρχους του Νομού κατά Μανούρα και βουλευτών

Ψήφισμα διαμαρτυρίες της ΤΕΔΚ Τρικάλων προς την ΚΕΔΚΕ
Αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, απορρίπτοντας με 10 ψήφους της πρόταση του Υπ. Εσωτερικών για 4 Δήμους στο Νομό



Να αποκλείσουν δρόμους, να σταματήσουν τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α., για μια βδομάδα, να κλείσουν τα δημαρχεία, να βγουν δυναμικά στους δρόμους και να διαδηλώσουν την οργή και δυσφορία τους για την υποβάθμιση του Ν. Τρικάλων που αποκτά μόλις τέσσερις (4) δήμους, ήταν ορισμένες μόνο από τις προτάσεις που κατατέθηκαν χθες βράδυ στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ.

Σε κλίμα πραγματικά τεταμένο και σε κατάσταση εκτός εαυτού ήταν η πλειοψηφία των δημάρχων, που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε και είχε αποκλειστικό θέμα, να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών περί 4 δήμων στο Ν. Τρικάλων με την εφαρμογή του "Καλλικράτη".

Μάλιστα ένα θετικό στοιχείο που παρουσίασε χθες στην ενημέρωση που έκανε στους δημάρχους ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Ταμήλος είναι ότι στην επιτροπή της Βουλής που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο συμμετέχει ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Σωτ. Χατζηγάκης στον οποίο ο ίδιος χθες παρέδωσε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν ζητώντας του να προσπαθήσει να βρει μια λύση που δεν θα είναι οι 4 δήμοι.

Αρχίζουν επίθεση με ψήφισμα διαμαρτυρίας

Με δεδομένο λοιπόν ότι η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ξεκινά απόψε να συνεδριάζει για το τελικό σχέδιο του "Καλλικράτη", η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Τρικάλων αποφάσισε ως πρώτη κίνηση αντίδρασης, να στείλει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ΚΕΔΚΕ. Στο ψήφισμα θα αναφέρεται ότι η ΤΕΔΚ θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση για 4 δήμους στο Νομό Τρικάλων, και ως εξ αυτού την απορρίπτει, θεωρεί μεροληπτική τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση, που αγνόησε την ΤΕΔΚ , και την ορεινότητα του νομού και τον καταδικάζει να σε ουραγό των εξελίξεων στη Θεσσαλία κ.ο.κ.

Το ψήφισμα που θα παραδώσει σήμερα στην ΚΕΔΚΕ ο κ. Ταμήλος ψηφίστηκε από δέκα (10) δημάρχους ενώ δύο (2) ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Τόλιος και ο δημοτικός σύμβουλος της Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου ψήφισαν κατά ζητώντας να μη σταλεί ακόμα το ψήφισμα αφού τώρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή και είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση.

Όσον αφορά τη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, αυτές οι δήμαρχοι του νομού πρότειναν να τις αφήσουν ως ύστατο μέσο για το τέλος, αν μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή δεν έχουν πετύχει την υλοποίηση του αιτήματος της ΤΕΔΚ που είναι 6 δήμοι κι ένας ορεινός.

Ομαδικά "πυρά" και... καρφιά

Πάντως για δυσάρεστη εξέλιξη να μείνουν μόνο τέσσερις δήμοι, οι περισσότεροι δήμαρχοι απέδωσαν ευθύνες στους τρεις βουλευτές του τοπικού ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις που έκαναν οι δήμαρχοι στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση.

Δήμαρχος Τρικκαίων, Ταμήλος: «Η έλλειψη κοινής γραμμής των τριών βουλευτών ζημιώνει όσο τίποτα άλλο το Νομό μας από πολλές πλευρές. Κάποιοι μας δούλεψαν πολύ ότι ο σχεδιασμός θα γίνει βάσει κριτηρίων.

Εμένα με πείραξε προσωπικά όταν σε τόσες συνεδριάσεις στην Αθήνα λάμβανα διαβεβαιώσεις για δίκαιο σχεδιασμό, τώρα αισθάνομαι λίγο μ.... όταν τελικώς γίνονται άλλα. Υπάρχει ακόμα και τώρα η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, μιας και το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό».

Δήμαρχος Τυμφαίων, Κουφοχρήστος: "Ο υπουργός εσωτερικών έριξε την ΚΕΔΚΕ και σ' αυτό φέρνει ευθύνες και η ΤΕΔΚ, γιατί αυτό που έγινε προσβάλει όλο το νομό κι ας μη κρύβονται κάποιοι, γιατί πλέον ο "Καλλικράτης" που ήταν μια μεγάλη τομή, ευτελίζεται πια".

Δήμαρχος Παληοκάστρου, Στουρνάρας: "η πραγματική διαβούλευση έγινε μεταξύ των βουλευτών και του γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τις δικές μας προτάσεις. Προσωπικά πικράθηκα που είδα αυτό το τερατούργημα, χάσαμε μα μάχη όχι όμως και τον πόλεμο. Θέλησε το ΠΑΣΟΚ να ενισχυθεί στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα για αυτό και έκοψαν στη μέση το δήμο Αντιχασίων που ζητούσαμε να γίνει. Έτσι όπως σχεδιάστηκε ο δικός μας νομός είναι για γέλια, για αυτό προτείνω να κλείσουμε το ΧΥΤΑ, να αναστείλουμε τη λειτουργία του για ένα διάστημα».

Πρόεδρος διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου κ. Βουρλίτσης: «Η δική μας κοινότητα θίγεται περισσότερο, θα έχουμε κύμα μεταδημοτεύσεων, και οι βουλευτές κρύβονται αλλά εγώ έχω αποφασίσει να τους ξεμπροστιάσω, δεν έχω τίποτα να φοβηθώ. Θα πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά όταν από 26 δήμοι μένουμε μόνο τέσσερις, κάτι πρέπει να γίνει».

Δήμαρχος Πιαλείων, Μαράβας: «αισθάνομαι ριγμένος και από την ΤΕΔΚ που δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση της τη δημιουργία ενός δήμου στα ριζά του Κόζιακα, κάτι που πρέπει να γίνει έστω και τώρα, να κάνουμε κάτι ως ΤΕΔΚ».

Δήμαρχος Πινθέων, Παντέρας: "υπάρχει πιο ορεινός δήμος από τον Πινδέων και την κοινότητα Νεράιδα; Να διεκδικήσουμε αυτός ο ένας ορεινός δήμος που λέμε να γίνει να είναι ο Πινδέων, η Νεράιδα και το Μυρόφυλλο και όχι γενικώς να λέμε για έναν ορεινό δήμο χωρίς να δίνουμε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια».

Δήμαρχος Καλλιδένδρου, Γκαμπλιώνης: «Ο καλλικράτης με κούρασε περισσότερο από το ότι είμαι 8 χρόνια δήμαρχος, έχω πολλά παράπονα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κατάφεραν τρία πολιτικά γραφεία να μας φέρουν στο σημείο να μαλώνουμε εμείς οι δήμαρχοι μεταξύ μας, την ώρα που οι ίδιοι οι βουλευτές δεν μιλάνε μεταξύ τους. Να το πάρουμε όλοι απόφαση τέσσερις δήμοι θα μείνουν στο τέλος γιατί έτσι θέλησαν οι βουλευτές, ας αντιδράσουμε εμείς από την πλευρά μας για να μη νομίζει ο κόσμος ότι το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να γίνουμε δήμαρχοι». |

Δήμαρχος Κόζιακα, Αναστασόπουλος: "το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή, φάνηκε από την συνέλευση της ΤΕΔΚ πού ήρθε ο κ. Μανούρας και είπε σε κάποιον "γιατί φωνάζετε, δεν συμφωνήσαμε να γίνουν 4 δήμοι;".

Δήμαρχος Αιθήκων, Μπατατόλης: "εμείς θέλουμε να μείνει ο δήμος Αιθήκων ορεινός ή να ενωθεί με την κοινότητα Ασπροποτάμου όπως είχαμε προτείνει και στην αρχή».

Της Ευαγγελίας Σωτηρίου


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου