Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο κύκλος εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων


H Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με το δικό της τρόπο.



Ο σύλλογος διοργάνωσε Αιμοδοσία στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων με σκοπό τον εμπλουτισμό της Τράπεζας αίματος που πέρυσι δημιούργησε.


Η Τράπεζα αίματος συστάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα τόσων των μελών και φίλων του συλλόγου, όσο και κάθε Τρικαλινού συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη.


Η προσφορά σε αίμα γίνεται συμβολικά κάθε χρόνο, στη Μνήμη των ανθρώπων μας που χάθηκαν στις Εκκαθαρίσεις της περιόδου 18 έως 22 από το Κεμαλικό καθεστώς στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και υποδηλώνει τη βαθιά ριζωμένη μέσα μας πεποίθηση πως ο αλτρουισμός, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η αγαστή συμπόρευση των λαών σε κλίμα ειρήνης πρέπει να είναι η απάντηση στις Γενοκτόνες πολιτικές του παρελθόντος.

Υπεύθυνοι της Τράπεζας Αίματος : Κοσμάς Αποστολίδης (Πρόεδρος ΕΛ Τρικάλων) Σαββίδου Λένα ( Υπ. Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων)

Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας της 19 ης Μάιου η Εύξεινος Λέσχη σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος έστησε περίπτερο στην αρχή του πεζόδρομου της Ασκληπιού. Τα μέλη του συλλόγου μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και συζητώντας με τους ενδιαφερόμενους πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον κόσμο των Τρικάλων, ο οποίος έχει αποδείξει μέσα από τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του συλλόγου, ότι έχει ειλικρινές ενδιαφέρον να γνωρίσει όχι μόνον την Ποντιακή κουλτούρα αλλά και την αποσιωπημένη μέχρι τα σήμερα Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου που βίαια εκδιώχθηκαν το 22 από τις προγονικές τους εστίες.
Παράλληλα ο σύλλογος συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη με αποστολή εκπροσώπων του.


Ο κύκλος των εκδηλώσεων συνεχίστηκε την Κυριακή 23 Μαίου 2010 με τη συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων και τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ευξείνου Λέσχης Ν.Τρικάλων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας που θα γίνουν στην Πλατεία Μικράς Ασίας (πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού) στις 12.00μμ, μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας.


«Αναγκαστικά πρέπει να γυρίζουμε πίσω προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία, ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ’ το μακιγιάζ που κατά καιρούς επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ’ τις ρίζες, που δεν φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις». Β.Φ.

Αγαπητοί φίλοι, μέλη του ΔΣ της Λέσχης,

Ξεκίνησα με αυτό το μότο, μήνυμα ή σύνθημα προκειμένου να σας πω ότι εσείς, οι Έλληνες του Πόντου και της Μικρασίας, ένας ελληνισμός που τιμά τη μητέρα Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό το επιτύχατε, γυρίσατε, αναζητήσατε, συγκρατήσατε και μεταλαμπαδεύετε τις ρίζες του πολιτισμού, των ηθών και αξιών σας και επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
-Και ο εδώ ο ελληνισμός πέρασε πολλά βάσανα και πίκρες, δυστυχία, ορφάνια, διωγμό. Μια ντόπια «γενοκτονία» που ενώ εσάς σας περιφρόνησε και το μαστίγιο της περιφρόνησης και του ρατσισμού σας γονάτισε κυριολεκτικά, εμάς, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες1960-1970, μας πούλησε αποδεκατίζοντας έτσι τον κορμό της ελληνικής ψυχής και λεβεντιάς.

-Οι έλληνες μετανάστες ανά της γης σας αφουγκράστηκαν, συμμερίστηκαν τους πόνους σας και σας αγάπησαν όπως και οι απλοί γηγενείς πολίτες μας. Πέρα από τις διαφορές του ντόπιου πληθυσμού και του πληθυσμού των χαμένων πατρίδων ως προς τον τρόπο της φυγής των, επώδυνη η δική σας φυγή επώδυνη και η δική μας εξαιτίας του Εμφυλίου Πολέμου με λιγότερο πάνω μας το χρώμα του χάρου που ήταν… αδελφός.

Επίσης θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχή και συγκινητική αποψινή εκδήλωση της 14ης Μαΐου 2010 για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Χαρά και τιμή μου που με καλέσατε και βρέθηκα μαζί σας και τιμήσαμε όλοι μαζί αυτό το μέγα ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε την ανθρωπότητα. Το δε αποκορύφωμα της συγκίνησής μου ήταν η απαγγελία αποσπάσματος ελεγείου μου από το φίλο Αχιλλέα, το οποίο σας το αφιερώνω. Βέβαια θα ήταν παράληψή μου να μην αναφερθώ και στην ευγενή από κάθε άποψη έκπληξη, όπου μου δόθηκε η τιμή να μου απονεμηθεί «Αναμνηστικό» της Λέσχης σας.

Σας ευχαριστώ θερμά!
Με φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς


Βάιος Φασούλας


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου