Σάββατο 22 Μαΐου 2010

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ» Ένα νεοκλασικό κτίριο στα Τρίκαλα με προσωπικότητα και ιστορία

Στο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζεται το ξενοδοχείο «Πανελλήνιο», το εστιατόριο «Αίγλη» και το fast-food «Goody's», απεικονίζεται ατόφια η ιστορία των Τρικάλων, καταγράφοντας γεγονότα που πέρασαν στο διάβα του χρόνου, κλείνοντας σύντομα εκατό χρόνια από την ανέγερσή του.



Είναι ένα από τα τρία νεοκλασικά κτίρια στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου» στην καρδιά της πόλης, όπου διαδραματίστηκαν πολλά γεγονότα, πολιτικά, πολιτιστικά και άλλα, μεταξύ των οποίων και το τραγικό τέλος των πέντε νέων ΕΠΟΝιτών, που κρεμάστηκαν στους φανοστάτες της πλατείας, μάρτυρες σήμερα για την φρίκη του πολέμου.



Μάρτυρας όλων αυτών, είναι και παραμένει - ευτυχώς - το ένα από τα τρία νεοκλασικά κτίρια για να θυμίζουν στους Τρικαλινούς την ιστορία της πόλης, την άδολη εποχή, όπου δεν είχαν ισοπεδωθεί όλα στο βωμό του κέρδους, και διατηρούσαν ακόμη το μέτρο, τον σχεδιασμό για πρόοδο και ανάπτυξη.

Το κτίριο, πολυτελέστατο, πέρασε από πολλά στάδια εκμετάλλευσης - όπου φιλοξενήθηκαν πολλές προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου - ως καφέ-μπαρ εστιατόριο (ΚΩΣΤΙΚΑ), κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ, καφενείο, αίθουσα θεάτρου, όπου στεγάστηκαν και εμφανίστηκαν πολυάριθμοι θίασοι, όπως του Ξύδη, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Κυβέλης, του Αττίκ, του Κοντηρά, της Κατσέλη, του Κατράκη, κ. α. πολλών.
Μεγάλα κλιμάκια πέρασαν επίσης από τις αίθουσες του κτιρίου, οπερέτες της Λυρικής Σκηνής και του Κρατικού Θεάτρου, αφού το φιλοθεάμον Τρικαλινό κοινό διψούσε για τέτοιες πνευματικές εκδηλώσεις.


Μεγάλη σημασία έδιναν οι Τρικαλινοί και στα τοπικά συγκροτήματα μουσικής, χορωδιών, ερασιτεχνικά θέατρα, καθώς επίσης έλαβε χώρα και πληθώρα διαλέξεων, πολιτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Όπως ήταν φυσικό, το νεοκλασικό κτίριο πέρασε και από τη φρίκη του πολέμου, αφού επιτάχτηκε από τους Ιταλούς και Γερμανούς, με την εγκατάστασή τους (Καραμπιναρία, Κομάντο Πιάτσα και Πλατς Κομαντατούρ) όπου διαδραματίστηκαν σκηνές παρόμοιες του Μεσαίωνα, γιατί οι κατακτητές ξεσπούσαν σε κάθε λογής Έλληνες από τον φόβο ακόμη και του ίσκιου τους.

Έμελλε το κτίριο να μετατραπεί σε πραγματικό οχυρό, με διάφορα πολυβολεία στις εξωτερικές του πλευρές και μετά την απελευθέρωση στεγάστηκαν διάφορες στρατιωτικές Υπηρεσίες και κατέληξε στη συνέχεια στους επιχειρηματίες αδελφούς Στουρνάρα, Αλέξανδρο Κώτση και λίγο αργότερα στους αδελφούς Σ. Διβάνη, που κατασκεύασαν την αίθουσα του κινηματογράφου «Απόλλων»

Έκανα μία περίληψη, γιατί σήμερα, με την ανακαίνιση του κτιρίου, στεγάζεται το ξενοδοχείο «Πανελλήνιο», με αίθουσα εστιατορίου την «Αίγλη» και στην γωνία του το fast-food «Goody's», όπου ο τουρίστας επισκέπτης των Τρικάλων, βρίσκει μια γωνιά ξεκούρασης, πολλών γευστικών απολαύσεων και εξυπηρέτησης, κάτι που το ξενοδοχείο σήμερα «Πανελλήνιο» με την αίθουσα του εστιατορίου «Αίγλη», το εκμεταλλεύεται ο φιλόδοξος επιχειρηματίας Ευάγγελος Γεωργίου με την σπεσιαλίστα στις γεύσεις σύζυγό του Μαρίνα από το 1985, μακρύ διάστημα, που τους έδωσε την ευκαιρία να προκόψουν και να εμπλουτίσουν το διάκοσμο, με οργάνωση, τακτική και μεθοδικότητα που ελκύουν τον πελάτη.

Περνώντας καθημερινά από το χώρο, διαπίστωσα πολλές αλλαγές που έγιναν στο χώρο και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, που ο επιχειρηματίας διαθέτει στην είσοδο είκοσι και πλέον ομπρέλες για τις έκτακτες ανάγκες των πελατών, ενώ έχει ακόμη στη σκέψη του για προμήθεια είκοσι περίπου ποδηλάτων για τις μετακινήσεις των αντιπροσώπων στην πόλη, και μη μου πείτε ότι δεν είναι σπουδαίο, γιατί δείχνει το πνεύμα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, που δεν πρέπει να αφήνει τίποτα στην τύχη του...

Με το μυαλό μας και την προσωπική μας εργασία θα δημιουργήσουμε το αυριανό μέλλον, να ξεφύγουμε από το μαρασμό και τη μιζέρια, ασθένεια επίκαιρη και ύπουλη της εποχής μας.

«Η πέτρα που κυλάει δεν μουχλιάζει», έλεγε ο πατέρας μου και εγώ το διαπιστώνω καθημερινά, στην ύφεση χρειάζεται επίθεση, και ο Βαγγέλης του Πανελληνίου το ξέρει πολύ καλά, γι' αυτό και πέτυχε...

Του Περικλή Βασιλού



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. και έπειτα κοίταξα ξανά στον φανοστάτη...εκείνον στην φωτογραφία της ντροπής...κι είπα αντίο Καπετάνιε Επαναστάτη...Καλές εφόδους στις κοιλάδες της σιωπής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή