Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

«Το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων» - Κοντά στις ρίζες - Έκδοση νέου βιβλίου


Κυκλοφόρησε το δίτομο βιβλίο για το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων.



Το βιβλίο που έχει τίτλο: «Κοντά στις ρίζες ­ Το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων» έχει γράψει ο καθηγητής φυσικής αγωγής και γνωστός χοροδιδάσκαλος κ. Θεόδωρος Καλογράνας, ενώ την έκδοση έχει αναλάβει ο Δήμος Φαλώρειας.


Το βιβλίο, το οποίο σχεδιάστηκε από τις εκδόσεις «Γραφικές Τέχνες: Δ. Τσιγάρας», αποτελείται από δύο μεγαλόσχημους πολυτελέστατους τόμους, 860 σελίδων.

Στον πρώτο τόμο καταγράφονται τα διάφορα ιστορικά, κοινωνικά, λαογραφικά και γενεαλογικά στοιχεία του χωριού, ενώ ο δεύτερος τόμος αποτελεί ένα λεύκωμα οικογενειακών φωτογραφιών του χωριού.

Το βιβλίο προλογίζει ο Δήμαρχος Φαλώρειας κ. Αντώνης Ντιντής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
Ως δημοτική αρχή δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά την πρόταση του υπεύθυνου του Λαογραφικού Ομίλου Κεφαλοβρύσου κ. Θεόδωρου Καλογράνα να στηρίξουμε και να αναλάβουμε τα έξοδα για την έκδοση και τη δωρεάν διανομή του βιβλίου «Το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων (Μέρτζιον, Μέρτζι, Μικρό Μέρτζι, κοντά στις ρίζες)» σε όλους τους δημότες, διότι αναγνωρίζουμε ότι έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό και ότι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο στον μελλοντικό ερευνητή, όσος και στους κατοίκους του δήμου μας καθώς θα ενισχύσει τη συλλογική μνήμη, η οποία όταν ενεργοποιείται, ενώνει και κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες.

Η δύναμη τέτοιων κοινωνιών είναι βαθιά και μεγάλη και προδιαγράφει με ασφάλεια την ανάπτυξη του τόπου μας. Αισθανόμαστε το έργο αυτό ως μια διαδικασία αυτογνωσίας που οφείλουμε στους δημότες μας, διότι εκτός από την ευθύνη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες έχουμε και την υποχρέωση να μην αφήσουμε να ξεχαστεί η ιστορία του τόπου μας…

Ο δε συγγραφέας κ. Θεόδωρος Καλογράνας αναφέρει στην εισαγωγή του: …Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μαζέψω όλα τα απαραίτητα εκείνα εφόδια, ώστε να βοηθήσω τον ειδικό ερευνητή να μελετήσει σε βάθος την ιστορία του χωριού μας.

Δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλά γραπτά στοιχεία να με διευκολύνουν και να με βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο που ανέλαβα. Γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι με πληροφορητές όλους τους συγχωριανούς και ιδιαίτερα τους γεροντότερους έχω μαζέψει μαζί με στοιχεία από τα αρχεία της κοινότητας, του δημοτικού σχολείου, της εκκλησίας και από διάφορα συγγράμματα έφερα εις πέρας αυτή την εργασία μου…

Ο Θεόδωρος Σωτ. Καλογράνας γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων το 1947. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής.

Διορίστηκε καθηγητής στην μέση εκπαίδευση και ασχολήθηκε με την παράδοση διδάσκοντας παραδοσιακούς χορούς στα σχολεία που υπηρέτησε. Ταυτόχρονα οργάνωνε τμήματα με παραδοσιακούς χορούς σε πολλούς Συλλόγους, για τη συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Κεφαλοβρύσου και υπήρξε υπεύθυνος στο σύλλογο για πολλά χρόνια με κύριο μέλημα την διάσωση και διάδοση της παράδοσης του χωριού.
Είναι παντρεμένος με την Κρυσταλία Γκουλιοπούλου και έχει δύο παιδιά, τον Σωτήρη, και την Αποστολία.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν από τον δήμο Φαλώρειας σε όλους τους κατοίκους του Κεφαλοβρύσου.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου