Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.


Ν. Λέγκας: Απονενοημένη η ενέργεια Παπανδρέου.








Απονενοημένη ενέργεια που γεννά ερωτηματικά χαρακτήρισε την πρόταση Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Ν. Λέγκας προβλέποντας μάλιστα, πριν από την επιβεβαίωση των χθεσινοβραδινών εξελίξεων, ότι η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκταμίευση της 6
ης δόσης αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ερώτημα στην περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος καθόσον είναι άλλο το «ναι» ή το «όχι» στο ευρώ που λένε οι εταίροι και άλλο στη δανειακή σύμβαση που λέει ο κ. Παπανδρέου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος ήταν από τους πρώτους ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια για την ψήφο εμπιστοσύνης, επισήμανε ότι το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι διχαστικό και προκαλεί καθόσον «παίζει» ανάμεσα στο θυμό και στο φόβο τόσο της κοινοβουλευτικής του ομάδας όσο και της κοινωνίας. Είναι δε ένα εκβιαστικό εγχείρημα που ανησυχεί, αφού θέτει σε δημοψήφισμα αυτό που αποτελεί, εδώ και χρόνια την κεντρική επιλογή της χώρας. Αυτό που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή μας προοπτική και ειδικότερα με την παραμονή μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Λέγκας αναρωτήθηκε πως θα δεχθούν οι τράπεζες ένα εθελοντικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων όταν δεν γνωρίζουν κατά πόσο αυτό το δέχεται η Ελλάδα. Αλλά και πως οι δανειστές θα μπορέσουν να προσδιορίσουν
τους όρους δανεισμού όταν δεν γνωρίζουν αν αυτούς τους δέχεται η Ελλάδα. Επιπλέον, πως μπορεί να κλείσει μια δανειακή σύμβαση όταν βρίσκεται υπό την αίρεση του ελληνικού δημοψηφίσματος και πως μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα μια δανειακή σύμβαση που δεν θα έχει κλείσει.

Ο πρώην Υφυπουργός έθεσε ακόμα το ερώτημα γιατί σήμερα να τίθεται η νέα δανειακή σύμβαση υπό την αίρεση ενός δημοψηφίσματος όταν αυτό δεν συνέβη ούτε με την προηγούμενη δανειακή σύμβαση το Μάιο του 2010, ούτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, τον περασμένο Μάρτιο, ούτε με τη Συμφωνία που έγινε για μικρότερο «κούρεμα», το περασμένο Ιούλιο με την οποία θα έμπαινε «πάτος στο βαρέλι».Πάτος ωστόσο δεν μπήκε τόνισε ο κ. Λέγκας και ας μην επιρρίπτονται αλλού οι ευθύνες. Κανείς δεν εμπόδισε την κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα στο να κάνει τις αποκρατικοποιήσεις, να προχωρήσει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009 να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να «τρέξει» το ΕΣΠΑ.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν αναμενόμενο, επισήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ.. Οι επαναλαμβανόμενες δέσμες μέτρων οι οποίες-στέγνωσαν την αγορά-εξάντλησαν τα νοικοκυριά -μηδένισαν τη φοροδοτική ικανότητα -οδήγησαν σε ένα νέο κύκλο ύφεσης. Ενώ η απόδοση των μέτρων ήταν μόλις 34% ή άλλως τα δύο τρίτα των μέτρων που πάρθηκαν πήγαν χαμένα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, τα καθαρά έσοδα του 2011, είναι λιγότερα, εννεάμηνο με εννεάμηνο ,από την «κακή χρονιά» του 2009, κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει. Οι δε δαπάνες αυξήθηκαν ,παρά όλες αυτές τις περικοπές.

Αυτό είναι που κάνει τους πολίτες να δυσπιστούν, τόνισε με έμφαση ο αν. Τομεάρχης, αφού πλέον νιώθουν ότι ζουν κάτω από μια γενικευμένη ανασφάλεια. Ανασφάλεια που επιτείνει την απαξίωση της πολιτικής. Και μάλιστα με χυδαίο και ισοπεδωτικό τρόπο. Ανασφάλεια που τελικά οδηγεί στην απο -νομιμοποίηση των δημοκρατικών θεσμών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να απαντάμε επικίνδυνες διαδικασίες θέτοντας από τη μια πολλαπλά διλήμματα και από την άλλη απαιτώντας από τον πολίτη να εκφραστεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι»
Αν αυτό δεν συνιστά εκβιασμό συνιστά στυγνό πειθαναγκασμό Και σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφεύγονται οι πειθαναγκασμοί. Όταν όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πιο ασφαλείς πιο καθαρές λύσεις Πολύ περισσότερο όταν κανείς δεν μπορεί να παρουσιάζεται σήμερα ως εκφραστής ή και ερμηνευτής του λαϊκού αισθήματος μέσω μάλιστα αμφιλεγόμενων διαδικασιών Πολύ περισσότερο όταν η Ιστορία έχει δείξει ότι οι Δημοκρατίες λύνουν τα προβλήματά τους με εκλογές.






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου